Gazete Vatan Logo

Kilise'ye idrar tehditi!

Almanya'daki Ulm Katedrali Gotik mimarinin en önemli yapıtlarından birisi. Ancak katedral şu sıralarda, yetkililerin başa çıkamadığı ciddi bir tehditle karşı karşıya.

Kilise'ye idrar tehditi!

Yüz binlerce insanın ziyaret ettiği ve çevresindeki meydanın ev sahipliği yaptığı sayısız etkinliğe katılanların tuvalet ihtiyaçlarını kilisenin dibinde gidermeleri tarihi yapıya hasar vermeye başladı. İdrardaki tuz ve asidin duvarlarını eritmeye başladığı katedrali korumak için şehir yönetimi seferber oldu. Polis devriyeleri ve para cezaları artırıldı ancak yine de sorunla başa çıkılamıyor.

Gotik mimarinin en önemli yapıtlarından Almanya'daki Ulm Katedrali, ziyaretçilerin ve çevresinde düzenlenen etkinliklere katılanların tuvalet ihtiyacını kilisenin dibinde karşılamaları nedeniyle neredeyse yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

İnşa edildiğinde dünyanın en yüksek yapısı unvanını taşıyan kilisenin temeli ve duvarları idrardan hasar görmeye başladı.

İnsanların tuvalet ihtiyaçlarını burada gidermelerinin önünü bir türlü alamayan yetkililer, kara kara ünlü tarihi kiliseyi nasıl koruyacaklarını düşünüyor.

BBC'de yer alan habere göre, erkek ziyaretçilerin tuvalet ihtiyaçlarını çevresinde giderdiği kilisenin duvarları zarar görmeye başladı ve çok yoğun yaşanan bu durumun tarihi kilise için yarattığı tehdidin önü alınmaya çalışılıyor.

Haberin Devamı

Yetkililer, 768 basamakla tırmanılan dünyanın en uzun çan kulesine sahip kilisenin zeminindeki taşların idrardaki tuz ve asit nedeniyle aşınmaya başladığını açıkladı.

Bu nedenle Ulm Belediyesi etrafa tuvaletini yapanlara uygulanan cezayı iki katına çıkartarak 100 Euro yaptı ancak durumun yine de önü alınamadı.

Kilisenin bakım ve tadilatından sorumlu Michael Hilbert, yerel basına yaptığı açıklamada, "Gözümüzü dört açtık binayı kollamaya çalışıyoruz ancak yine de duvarlar sidik ve kusmuk kaplı" dedi.

Yetkililerin "antisosyallik" olarak tanımladıkları bu sorun karşısında Hilber, "idrar polisliği yapıyoruz" diye tepki gösteriyor. Hilbert, yapının korunması için ziyaretçilerin kurallara uymaları gerektiğini söyledi.

161.53 metrelik kulesiyle ünlü ve kum taşından inşa edilmiş olan katedralin restorasyon maliyeti çok yüksek.

Kilisenin çevresindeki alan yıl içinde çeşitli etkinlikler için kullanılıyor ve yetkililer organizatörlerden, bu etkinlikler sırasında ücretsiz tuvaletler kurmalarını ve insanların ihtiyaçlarını tarihi Gotik yapının duvarları yerine buralarda gidermesini istiyor.

Haberin Devamı

Bir belediye yetkilisi tarihi yapı çevresinde polis devriyelerinin artırıldığını ancak şu ana kadar kimsenin kilise duvarına işerken yakalanamadığını, sorunun güvenlik önlemlerinin artırılmasıyla değil, tarihi yapı çevresindeki insanların buna hassasiyet göstermesiyle çözülebileceğini açıkladı.