Gazete Vatan Logo

Kilis’in yüzde 30’u boşaldı

Kilis’e düşen roketler halkı bezdirdi. Nüfusun yüzde 30’u yakın il ve ilçelere göçerken, çok sayıda aile de evini kiraya ve satışa çıkardı

Kilis’in yüzde 30’u boşaldı

Suriye sınırındaki Kilis’e, iç savaş başladıktan sonra binlerce Suriyeli akın etmişti. Nüfusu 93 bin olan kente zaman içerisinde 130 bin Suriyeli gelip yerleşti. Suriye’nin Halep kentinin Azez ilçesi ve köylerinde Özgür Suriye Ordusu, PYD ve IŞİD unsurlarının yer aldığı sınırın Türkiye tarafındaki Kilis, geçen ocak ayından itibaren atılan Katyuşa roketatarların hedefi oldu. Kilis’e 18 Ocak’tan bugüne kadar düşen mermiler 6’sı Suriyeli 17 kişinin ölümüne, 61 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Yaşananların ardından yeni bir Katyuşa roketatar saldırısına hedef olmaktan korkan ve kapı tıkırtısını bile roket saldırısı sanarak paniğe kapılan Kilisliler, sokağa çıkmak yerine daha güvenli gördükleri evlerinde kalmayı tercih ediyor.

Ev fiyatları düştü

Sokakların tenhalaştığı kentte birçok esnaf da iş yapamadığı için kepenk açmıyor. Kilis sokaklarında birçok evde ve hemen her apartmanın bir veya daha fazla dairesinde ‘satılık’ tabelaları dikkat çekiyor. Kilis Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Arslan, nüfusun yüzde 30’unun yakın kent ve ilçelere göç ettiğini söylüyor. Şehirdeki konut fiyatlarının yüzde 35 düştüğünü dile getiren Arslan, “Geçen yıl 220 bin liraya satılan bir daireyi bugün 150-160 bin liraya insanlar satmaya çalışıyor. Durum böyle devam ederse bu fiyatlar daha da aşağı düşer” diyor.

Haberin Devamı

Bir de deprem korkuttu

Roketler yüzünden zaten diken üstünde olan Kilis dün iki küçük depremle sarsıldı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, saat 14.51’de merkez üssü Polateli ilçesinde yer kabuğunun 5 kilometre derinliğinde 4.0, iki saniye sonra ise merkez üssü Musabeyli ilcesine bağlı Karadut köyünde yerin 8.7 kilometre derinliğinde 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.