Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu’nun yeni CHP’si eski-yeni sentezi!

Cumhuriyet Halk Partisi'nde dün yapılan Parti Meclisi seçimlerinin ardından sonuçlar iptal edildi, yeniden sayım yapıldı.CHP’yi yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine taşıyacak olan yönetim kadrosu belirlendi

Kılıçdaroğlu’nun yeni CHP’si eski-yeni sentezi!

Cihaner ile Sağlar, Kılıçdaroğlu’nun listesini delerek PM’ye girdi. En çok oyu Keskin aldı. Sav’a yakınlığı ile bilinen Tekin Bingöl de PM’ye seçilirken, listede Baykal’ın ekibinden hiçbir isim yer alamadı

CHP’nin önceki gece sabaha karşı 03:00’te sonuçlanan kurultayında 434 kişi PM’ye girmek için yarıştı. 1282 delegenin 1230’u oy kullandı. Oyların 1081’i geçerli sayılırken, 149’u geçersiz oldu. Kılıçdaroğlu 98 kişilik anahtar listeyi örgütün 60 kişiye indirmesini istedi, ancak buna karşın salonda “anahtarın anahtarı” denilerek daha dar tutulan 52 kişilik sarı liste dağıtıldı. Kılıçdaroğlu’nun 98 kişilik anahtar listesinde yer almayan Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve Fikri Sağlar PM’ye girdi. Bazı il başkanlarının hazırladığı ve “Genel Merkez’in listesi” ve “Kılıçdaroğlu’nun listesi” diye isimlendirilen sarı listede yer almayan Ercan Karakaş, Tekin Bingöl ve Durdu Özbolat da PM’ye seçildi. Çetin Soysal da 60 kişilik PM listesinde ilk 52’de yer almasına karşın listede 19 kadın olduğu için listeden düştü. Kadın kotasını doldurmak için Soysal’ın yerine bir kadın PM’ye girdi.

Kılıçdaroğlu’nun yeni CHP’si eski-yeni sentezi


Keskin en yüksek oyu aldı

Kurultay salonunda sonuçlar açıklanırken, 902 oy alan Haluk Koç’un en yüksek oy aldığı bildirildi. Adnan Keskin ise, “oylarının eksik yazıldığını” belirterek düzeltme istedi. Keskin “Bir sandıkta tutanağa göre 41 oy almışım, 4 olarak geçmiş” derken, Çankaya İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı sandık sonuçlarının yanlış işlendiğini tesbit etti. 46 oyun kullanıldığı sandıklarda 53, 50 gibi oy almış görünenlerin olduğu anlaşılınca sayım yeniden yapıldı. Sandıkların yeniden sayımından sonra Keskin’in oyu 876’dan 826’ya indi ancak en yüksek oyu alan isim oldu.

Bilgisayar kazası

Divan Başkanı Altan Öymen düzenlediği basın toplantısında seçimlerin iptal olduğuna ilişkin haberlerin asılsız olduğunu bildirdi. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın, sonuçları ilan ederken kendilerini telefonla arayarak, bilgisayarda toplama yaparken bir hata oluştuğunu bildirdiğini aktaran Öymen, daha sonra da hatanın düzeltilmesine ilişkin kararı kendilerine ulaştırdıklarını anlattı. Öymen, “Bilgisayar kazası oldu, dediler. Dün bize gönderdikleri tutanaklarda bazı ufak tefek değişiklikler olduğu anlaşılıyor” dedi.

PM’ye mevcut MYK’dan Nihat Matkap, Erdoğan Toprak, Gökhan Günaydın, Yakup Akkaya, Sezgin Tanrıkulu, Osman Faruk Loğoğlu, Birgün Ayman Güler, Faik Öztrak, Sencer Ayata, Perihan Sarı, Emrehan Halıcı, Bihlun Tamaylıgil girerken Zeki Gündüz ve Ayten Kayalıoğlu PM’ye giremedi. Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak ve Nihat Matkap’a tepki göstererek MYK üyeliğinden istifa eden Gürsel Tekin de yeniden seçilen isimler arasında yer aldı. MYK üyelerinden Atilla Emek YDK(Yüksek Disiplin Kurulu)’na kaydırıldı. Emek’in YDK başkanı olması bekleniyor.

Kılıçdaroğlu’nun daha önceki MYK’larında görev alan Engin Altay, Gülsün Bilgehan, Volkan Canalioğlu, Hurşit Güneş, Sena Kaleli de yeniden PM’ye seçildi.

2 isim düştü

PM’ye yüzde 33 kadın kotasına uygun olarak 20 kadın seçilmesi gerekirken 19 kadın seçildi. Şafak Pavey, Gülsün Bilgehan, Bihlun Tamaylıgil, Perihan Sarı, Candan Yüceer, Sena Kaleli, Zühal Samlı, Saniye Nazik Işık, Gülseren Onanç, Ayşe İnci Beşpınar, Meryem Gül Çiftçi, Berrin Delikçi, Gökçe Pişkin, Emel Yıldırım, Sennur Yıldırım ile BYKP kontenjanından Hülya Güven, Gaye Usluer, Birgül Ayman Güler ve Seyhan Erdoğdu listeye girdi. Kadın kotasının 1 eksik olması nedeniyle listeye Benan Baykal girdi. Benan Baykal, Gürsel Tekin’in kurduğu Cumhuriyet Halk Evleri’nin genel başkan yardımcılığı görevini yürütüyor.

Tüzüğe göre 6 gencin olması gereken PM listesinde 5 genç yer aldı. Liste dışında kalan Umut Akdoğan kotadan faydalanarak listeye girdi. Kotaların uygulanması nedeniyle en alt 2 sıradaki Çetin Soysal ile Dursun Bulut listeden düştü.

Gece şok yaşadı

Önceki gece açıklanan listelere göre Erdoğan Toprak kıl payı PM’de kaldı. Kadın ve gençlik kotasının dolması için listeden düşme ihtimali de gündeme gelen Toprak, oyların yeniden sayılmasının ardından 45. sıradan 37. sıraya yükseldi ve önceki gece yaşadığı şoku sabah atlattı. Öte yandan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Toprak’ın liste dışı kaldığı iddiaları üzerine Toprak ile aynı katta görev yapan Divan Başkanı Altan Öymen’i ziyaret etti. Liste ile ilgili bilgi alan CHP lideri, bir süre katta kaldıktan sonra makamına geçti.

Çakmak giremedi

Kılıçdaroğlu’nun “geniş” ve “dar” anahtar listesinde olan Muhammet Çakmak ile Ali rıza Öztürk, Süheyl Batum, Yüksel Çakmur, Süleyman Çelebi’nin listeye girememesi de dikkat çekti. 434 kişilik listede en az oyu ise 6 ile Melih Döleneken aldı. PM’ye aday olan ancak Kılıçdaroğlu’nun lsitesine girmeyi başaramayan güçlü isimlerden Rıdvan Budak 160, Eşber Yağmurdereli 181, Faik Tunay ise 30 oy alabildi.

Vekiller MYK’yı çizdi

Milletvekillerinin oy kullandığı 1, 2 ve 3 nolu sandıklarda ise en az oyların mevcut MYK üyeleri ve diğer milletvekillerine çıkması dikkati çekti. Sandıklarda en az oylar Nihat Matkap, Alaattin Yüksel, Erdoğan Toprak gibi isimlere çıktı.

Sav var Baykal yok

Yeni PM’de eski genel başkan Deniz Baykal’a yakınlığı bilinen hiçbir isim yer almadı. BYKP listesinden aday gösterilen Prof Dr. Nur Serter seçilemedi. Eski genel sekreter Önder Sav’a yakınlığı bilinen Tekin Bingöl ise PM’ye girdi. Sav’ın destek verdiği ulusalcı kesimden Dilek Akagün Yılmaz ve Ali Rıza Öztürk ise seçilemedi. Merkez sağ kökenli İzmir Milletvekili Aytun Çıray ile Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da PM’ye giren isimler arasında yer aldı. Eski belediye başkanları Murat Karayalçın ve Volkan Canalioğlu seçilirken, 98 kişilik anahtar listede yer alan Gürbüz Çapan seçilemedi.

Sırada MYK kulisleri var

CHP’de mevcut MYK’da devam eden Sencer Ayata, Sezgin Tanrıkulu, Gökhan Günaydın, Faruk Loğoğlu, Erdoğan Toprak, Faik Öztrak, Perihan Sarı, Nihat Matkap, Yakup Akkaya’nın MYK’daki görevlerine devam etmesi bekleniyor. Adnan Keskin, Haluk Koç, Gürsel Tekin, Engin Altay, Gülseren Onanç, Candan Yüceer, Saniye Nazik Işık’ın da MYK’ya girmesi bekleniyor. CHP liderinin kendisi hariç 17 kişilik MYK’yı 20’ye çıkarması durumda da Bülent Kuşoğlu, Murat Karayalçın gibi isimlerin de MYK’ya girmesi bekleniyor.

Koç’un parti sözcüsü olması beklenirken Tekin, Altay, Keskin gibi isimler ile birlikte bu 4 kişinin parti söyleminde önemli rol oynaması bekleniyor.

Üç seçime bu kadrolarla girecek

Adnan Keskin (826), Haluk Koç (807), Umut Oran (786), Şafak Pavey (762), Murat Karayalçın (738), Faik Öztrak (700), Ayşe Gülsün Bilgehan (686), Veli Ağbaba (686), Levent Gök (682), Engin Altay (663), Gökhan Günaydın (663), Bihlun Tamaylıgil (654), İhsan Özkes (637), Mehmet Volkan Canalioğlu (623), Perihan Sarı (616), Osman Faruk Loğoğlu (608), Candan Yüceer (591), Fikri Sağlar (572), Durdu Özbolat (562), Hurşit Güneş (561), İlhan Cihaner (535), Alaattin Yüksel (533), Sena Kaleli (528), Zühal Samlı (528), Nihad Matkap (524), Faruk Demir (522),Bülent Tezcan (503), Sezgin Tanrıkulu (488) , Gürsel Tekin (472), Mehmet Emrehan Halıcı (462), Saniye Nazik Işık (461), Bülent Kuşoğlu (459), Ercan Karakaş (459), Hüseyin Yaşar (452), Halit Toraman (444), Gülseren Onanç (439), Erdoğan Toprak (428), Ekrem Kerem Oktay (427), Onursal Adıgüzel (427), Ayşe İnci Beşpınar (426), Gül Çiftçi (425), Yakup Akkaya (420), Tekin Bingöl (403), Aytun Çıray (401), Berrin Gürçay Delikçi (398), Gökçe Pişkin (397), Emel Yıldırım (390), Hüseyin Saygılı (389), İbrahim Yener (381), Seynur Yıldırım (380), Çetin Soysal (376)(Yerine Umut Akdoğan), Dursun Bulut (365) (Yerine Benan Baykal).

BYKP LİSTESİ: Prof. Dr. Metin Feyzioğlu (941), Prof. Dr. Oğuz Oyan (914), Prof. Dr. Hülya Güven (874), Prof. Dr. Sencer Ayata (864), Prof. Dr. Gaye Usluer (813), Prof. Dr. Burhan Şenatalar (752), Prof. Dr. Birgül Ayman Güler (750), Doç. Dr. Seyhan Erdoğdu (734)

YDK LİSTESİ: Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan (658), Avukat Şenal Saruhan (612), Tülay Ateş (541), Atila Emek (536), Süheyla Sumru Karaer (530), Mustafa Moroğlu (524), Saniye Barut (484), Sezgin Kaya (465), Soner Karakuş (459), Refik Eryılmaz (453), Zuhal Sirkecioğlu Dönmez (421), Selahattin Balta (398), Turan Aydoğan (376), Münin Akgül (362), Mustafa Ülkü Caner (342).

Haberin Devamı