Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesi belli oldu

CHP 34. Olağan Kurultayı dün yapılan Parti Meclisi (PM) seçimleriyle sona erdi. Gece saatlerinde açıklanan PM listesine, Kılıçdaroğlu'nun 'anahtar listesi'nde yer almayan İlhan Cihaner, Fikri Sağlar ve Ercan Karakaş'ın da aralarında bulunduğu 6 isim de girmeyi başardı

Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesi belli oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun PM için hazırladığı 100 kişilik anahtar liste belli oldu

Kılıçdaroğlunun anahtar listesi belli oldu
‘Kurultayımızın iradesi’

Yoğun uğraşların ardından dün yazılı bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, 100 kişilik anahtar liste hazırladığını belirtti ancak Kılıçdaroğlu’nun dağıtılan anahtar listesindeki isim sayısı 98’de kaldı, listede ayrıca Bilim Yönetim Kültür Platformu için de 12 isim yer aldı. Kılıçdaroğlu yazılı açıklamasında şöyle dedi:

“Esas irade kurultayımızdan çıkacak iradedir. O nedenle, PM’ye aday olan bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ederek, ben yine örgüte, il başkanlarımıza, milletvekillerimize, kadın ve gençlik kollarımıza danışarak, onların görüşünü alarak 100 kişilik bir anahtar liste yaptım. Delege arkadaşlarımız bu 100 kişiden kimi PM’ye seçerse, o PM üyesi olacak ve ben o arkadaşlarımla çalışacağım.”

Bazılarını özel olarak istedi

Kılıçdaroğlu’nun görüştüğü il başkanlarına mutlaka listede olmasını istediği isimlerden bazılarını ilettiği, bu isimlerin delegeler tarafından seçilecek isimler arasında olmasını istediğini ilettiği belirtildi. Bu kapsamda Sencer Ayata, Burhan Şenatalar, Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak gibi isimlerin çizilmesini istemediği kulislere yansıdı. Kılıçdaroğlu’nun bu taleple parti içerisinde yeni bölünmeleri engellemeyi arzuladığı dile getiriliyor.

Özel kalem vekilleri aradı

Öte yandan gece saatlerinden itibaren Genel Başkan’ın özel kaleminden bazı milletvekilleri “Anahtar listede varsınız” ya da “Anahtar listemize giremediniz. İsterseniz adaylığınızı geri çekin” diyerek uyarıldı.

Bunun üzerine bazı milletvekillerinin adaylıklarını geri çektiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun 98 kişilik listesinde toplam 38 milletvekili yer aldı. Önceki gün 500’ü aşkın olduğu belirtilen PM aday listesi dün sabah saatlerinde önce 452’ye sonra 434’e düştü. Yine Yüksek Disiplin Kurulu adayları da azaldı.

Mini anahtar

Kılıçdaroğlu’nun 98+12 kişilik listesi içinden Genel Başkan Yardımcısı Toprak’ın 52+8 kişilik mini bir anahtar liste yaptığı ve delegelere sunduğu iddia edildi. Ancak Toprak’ın bazı isimlerin çizileceği anlamına gelen bu mini anahtar listeyi hazırlaması kulislere yansıdıktan sonra yakın çevresinde, “Bana mal ediliyor. Genel Merkez’in benimsediği listedir. Ben çizme lafını doğru bulmuyorum. Çıkacak liste birlikte dayanışma halinde çalışacak” mesajı verdi.

Anahtar listede 6 delik

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun 'anahtar liste'sinde yer almayan İlhan Cihaner, Fikri Sağlar ve Ercan Karakaş'ın da aralarında bulunduğu 6 isim ise listeyi delerek Parti Meclisi'ne girmeye hak kazandı.

Milletvekilleri listede

Anahtar listede 38, daraltılmış anahtar listede ise 24 milletvekili yer aldı. 98 kişilik listedeki milletvekilleri şöyle:

“Levent Gök, Gökhan Günaydın. Hurşit Güneş, Emrehan Halıcı, Sena Kaleli, Adnan Keskin, Haluk Koç, Ali İhsan Köktürk, Bülent Kuşoğlu, Sedef Küçük, Faruk Loğoğlu, Umut Oran, Kadir Gökmen Öğüt, Durdu Özbolat, Hasan Ören, İhsan Özkes, Engin Özkoç, Faik Öztrak, Ali Rıza Öztürk, Şafak Pavey, Mehmet Ali Susam, Mehmet Şeker, Bihlun Tamaylıgil, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak, Engin Altay, Uğur Bayraktutan, Gülsün Bilgehan, Volkan Canalioğlu, Aytun Çıray, Turgut Dibek, Mevlüt Dudu, Aykan Erdemir.

Ayaydın: Yıpranmasın diye adaylıktan çekildim

PM listesinde yer alması beklenen Aydın Ayaydın, Fikri Sağlar, Celal Doğan, Süleyman Çelebi, İlhan Cihaner, Ali Özcan, Sami Selçuk gibi isimler de liste dışında kaldı. Aydın Ayaydın, Kılıçdaroğlu'nun 88 kişilik anahtar listesinde olmasına rağmen sabah saatlerinde adaylıktan çekildi. Ayaydın, gazetevatan.com'a yaptığı açıklamada "Birtakım spekülasyonlar yapıldı. Ben de Genel Başkan yıpranmasın düşüncesiyle adaylıktan çekildim. Siyaset sadece Parti Meclisi'nde yapılmaz. TBMM'de ve partimde her zaman olduğu gibi nefer olarak çalışacağım" dedi.

Feyizoğlu ile Serter de listede yer buldu


KILIÇDAROĞLU’nun belirlediği 12 kişi arasından delegelerin 8’ini seçeceği Bilim, Yönetim Kültür Platformu üyeleri arasında aday gösterdiği isimler arasında Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu ve eski 10 Aralık Hareketi Sözcüsü Prof. Dr. Burhan Şenatalar yer alıyor. Sencer Ayata ve Ayata’nın çalışma arkadaşları öğretim üyeleri Fethi Açıkel ve Mehmet Karlı’ya da yer verildi. Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Birgül Ayman Güler ile İzmir milletvekilleri Hülya Güven, Oğuz Oyan ile İstanbul Milletvekili Nur Serter’in yanı sıra Gaye Usluer, Seyhan Erdoğdu ve Kanal B programcısı Gürbüz Evren yer aldı.

‘TANRIKULU’NU SİLELİM’

Anahtar listeler salona geldiğinde partililer arasında izdiham yaşandı. Bazı listeler havada uçuştu. Oy kullanma işlemi başladığı sırada “Partimizin iktidar olmaması için aramıza sızdırılan ajan Sezgin Tanrıkulu’nu listeden silelim, ülkemizde hükümet kuralım” yazan bir broşür dağıtıldı.

Sav’a yakın isim var, Baykal’a yakın yok...

KILIÇDAROĞLU’nun listesinde Önder Sav’a yakınlığıyla bilinen eski milletvekili Tekin Bingöl’ün dikkati çekerken, listede eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın yanında yer alan hiçbir ismin olmaması gözlerden kaçmadı. Ancak, BYKP listesinde Baykal’a yakınlığıyla bilinen Nur Serter yer aldı. PM listesinde ise geçmişte vekilliğe aday olan Kutsiye Benan Baykal’ın ismi ise “listedeki Baykal” esprilerine neden oldu. Listede 12 Haziran 2011 seçimlerinde merkez sağdan TBMM’ye taşınan Bülent Kuşoğlu ile halen PM üyesi olan Ali Arif Özzeybek de yer aldı.

Kılıçdaroğlu’nun listesinde Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, sanatçı Faruk Demir’in yanı sıra, işadamı Mehmet Necati Yağcı ile İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük’ün eşi İstanbul Milletvekili Sedef Küçük de yer aldı. Yine listede gazeteci Veli Özdemir ile BYKP listesinde de Kanal B programcısı Gürbüz Evren de bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun listesinde DİSK Genel Başkanı Erol Ekici’nin önerdiği Faruk Özdemir, eski Kültür Bakanlığı Müsteşarı Halit Toraman, Kılıçdaroğlu’nun askeri danışmanı Recep Cengiz ile danışmanı Ali Kılıç yer aldı. Listenin en genç ismi ise 1986 doğumlu Umut Akdoğan oldu. Yine gençlik kotasından Gökçe Pişkin, Gül Çiftçi, Onursal Adıgüzel, Ekrem Kerem Oktay, Soner Anafarta dikkati çeken isimlerdendi.

Yüzde 33 cinsiyet, yüzde 10 gençlik kotası

1282 delege bugün PM ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerini seçecek. 26 Şubat’ta yapılan tüzük kurultayıyla belirlenen yeni tüzük uyarınca, büyük kurultayda, şu an 80 kişiden oluşan PM 60’a inecek. Kurultayda seçimler, uzun bir aradan sonra çarşaf liste ile yapılacak. Kurultayda, yine tüzük uyarınca organ seçimlerinde yüzde 33 cinsiyet kotası ve yüzde 10 gençlik kotası uygulanacak. Buna göre, PM’nin en az 20’sinin kadın, 6’sının da gençlerden oluşması gerekiyor. Yine PM’nin 8 asıl üyesi, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu üyeleri içinden genel başkanın önereceği 12 kişi arasından seçilecek. Çarşaf listeyle yapılacak seçimlerin uzun sürmemesi için kabin sayısının artırılacağı ve oy verme işleminin kısa tutulacağı ifade ediliyor.

İŞTE TAM LİSTE

Umut Oran, Hamdi Fidan, Levent Gök, Gökhan Günaydın, Zeki Gündüz, Hurşit Güneş, Koray Gürbüz, Berrin Dilekçi, Emrehan Halıcı, Saniye Işık, Sena kaleli, Ertuğrul Kaplan, Sinan Karahan, Ercan Karakaş, Murat Karayalçın, Ayten Kayalıoğlu, Adnan Keskin, Metin Keskin, Ali Kılıç, Haluk Koç, Ali İhsan Köktürk, Ömer Kurtaş, Bülent Kuşoğlu, Sedef Küçük, Faruk Loğoğlu, Nihat Matkap, Rifat Nalbantoğlu, Ekrem Kerem Oktay, Gülseren Onanç, Kadir Gökmen Öğüt, Hasan Ören, Durdu Özpolat, Faruk Özdemir, Veli Özdemir, İhsan Özkeş, Engin Özkoç, Faik Öztrak, Ali Rıza Öztürk, Çiğdem Öztürk, Ali Arif Özzeybek, Şafak Pavey, Gökçe Pişkin, Zuhal Samlı, Perihan Sarı, Hüseyin Saygılı, Meliha Selmanpakoğlu, Çetin Soysal, Mehmet Ali Susam, Mehmet Şeker, Bihlun Tamaylıgil, Sezgin Tanrıkulu, Tahsin Tarhan, Elfsin Tataroğlu, Gürsel Tekin, Ahmet Tekinel, Bülent Tezcan, Lamia Tokman, Erdoğan Toprak, Halit Toraman, Nurgül Uçar, Mehmet Necati Yağcı, Hüseyin Yaşar, İbrahim Yener, Emel Yıldırım, Seynur Yıldırım, Hüseyin Yıldız, Candan Yüceer, Alaaddin Yüksel, Onursal Adıgüzel, Veli Ağababa, Umut Akdoğan, Yakup Akkaya, İlay Aksoy, Sema Aksoy, Engin Altay, Soner Anafarta, Erol Aslan,

Nadir Ataman, Kutsiye Benan Baykal, Uğur Bayraktutan, Ayşe İnci Beşpınar, Seyfullah Beysüren, Ayşe Gülsün Bilgehan, Tekin Bingöl, Dursun Bulut, Volkan Canalioğlu, Cemal Canbolat, Recep Cengiz, Muammed Çakmak, Gürbüz Çapan, Aytuğ Çıray, Meryem Gülçiftçi, Faruk Demir, Turgut Dibek, Mevlüt Dudu, Mehmet Zeki Durmaz, Aykan Erdemir, İlyas Güven Eroğlu.

Listede Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için yer alan isimler ise şöyle:

'Atila Emek, Cengiz Gökçel, Yegane Güley, İhsan Kalkavan, Süleyha Sumru Karaer, Soner Karakuş, Sezgin Kaya, Emre Köprülü, İbrahim Mendeşoğlu, Mustafa Moroğlu, Saliha Öğütçü, Murat Haluk Öncel, Şenal Sarıhan, Zuhal Sirkecioğlu Dönmez, Mümin Akgül, Şükriye Akkaya, Ali Rıza Akyüz, Emin Seçkin Arıkan, Tülay Ateş, Turan Aydoğan, Selahattin Balta, Saniye Barut, Mustafa Ülkü Caner, Celal Çelik, Abdurrahman Selçuk Erakkuş, Refik Eryılmaz.'

Listeler havada uçuştu

CHP Parti Meclisi yoğun kulis çalışmaları etrafında şekillendi. Kılıçdaroğlu, 98+12 kişilik anahtar liste sundu. Kılıçdaroğlu’nun listesi salona ulaştıktan sonra birçok “anahtar liste” adeta havada uçuştu. Burhan Şenatalar, Gürbüz Çapan, Metin Feyizoğlu gibi isimlerin yer aldığı Kılıçdaroğlu’nun listesinde Baykal’a yakın CHP’liler ile Sağlar ve Ayaydın’ın olmaması dikkati çekti.

CHP’nin 34. Olağan Kurultay’ında tek genel başkan adayı olarak girdiği seçimlerde geçerli oyların tamamını alan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, partiyi 2014 yerel seçimlerine ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlayacak parti yönetimini belirlemek için bir haftadır yoğun şekilde yürüttüğü çalışmaları dün sabaha kadar devam etti. Bu kapsamda aralarında Erdoğan Toprak, Gürsel Tekin ve bazı MYK üyelerinin de bulunduğu kurmaylarına ayrı ayrı danışan Kılıçdaroğu, örgütlerden de isim talep etti.

Aralarında İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Kocaeli’nin bulunduğu yaklaşık 15 il başkanıyla ayrı ayrı görüşen Kılıçdaroğlu, örgütün yeni PM’de görmek istediği isimleri sordu. İddialara göre, Kılıçdaroğlu, kendisine verilen yanıtlar üzerinden yaptığı değerlendirmenin ardından örgütün talep ettiği yaklaşık 10 ismi “geniş” anahtar listesine aldı.

Rengarenk listeler kafaları karıştırdı

Kılıçdaroğlu’nun “Beyaz Liste”si 17.00 sıralarında kurultay salonunda dağıtıldı. Kılıçdaroğlu’nun yaptığı “geniş” anahtar listeyle örgüte, “Benim çalışmak istediğim adaylar bunlar. İstediklerinizi seçin” mesajı verdiği ifade edildi. Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’ın ise Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli il başkanlarıyla birlikte “sarı” renkli “Demokrasi ve Değişim” adı verilen 52 kişilik liste hazırladı. Bu listede de Toprak’ın muhalefet ettiği Gürsel Tekin’in yer alması dikkati çekti. Toprak ve il başkanlarının hazırladığı sarı liste kısa bir süre sonra beyaz bir listeye dönüştürüldü ve son dakikada tek değişiklik yapılarak Hurşit Güneş ismi yerine Engin Özkoç ismi konuldu. Güneş, Toprak’tan önce mali işlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevini yürütmüştü. Oylama devam ederken salona ulaşan yeni bir sarı listede ise Lamia Tokman yerine Çetin Soysal ismi yer aldı.

Önder Sav ekibi ise “Örgütün Listesi” başlıklı mavi renkli liste hazırladı.

Delegeler Kılıçdaroğlu’nun 100 olarak beklenen ancak 98 isimle gelen listesi ve bu listenin hemen ardından yaklaşık 5-6 listenin daha ortaya çıkması üzerine nasıl oy kullanacakları yönünde şaşkınlık yaşadı. Çok sayıdaki liste elden ele gezerken delegeler birbirlerine “Hangi listeye göre oy veriyoruz” diye birbirlerine sordular. 100’e yakın delege hiçbir listeyi dikkate almayarak 434 kişilik çarşaf listeye göre oy kullandı.

CHP Parti Meclisi seçimleri öncesinde Kılıçdaroğlu’na yakınlığıyla bilinen ve kurultayın koordinasyonuyla görevlendirilen Gürsel Erol ile genel başkan yardımcısı Erdoğan Toprak’ın yolları ayrıldı. Erol ve Toprak’ın liste öncesi tartıştıkları ve bu nedenle yolların ayrıldığı bildirildi.

Haberin Devamı