Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu'ndan MHP'ye tepki!

“Biz 70 ilde miting yaptık. Türkiye’yi dolaştık. Ama bizimle birlikte ‘Hayır’ oyu isteyen muhalefet partisi, bizim kadar çalışmadı”

Referandum öncesinde Türkiye’yi gezip vatandaştan ‘Hayır’ oyu isteyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün kendi oyunu kullanamadı. Sonuçlar kesinleştikten sonra, gece 23.50’de bir konuşma yapan CHP lideri, “Bizim bilgimiz dışında tutanak tutulup kaydım siliniyor. Oysa ben de her yurttaş gibi oy kullanacaktım” dedi...


ANKARA - Dünkü referanduma CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy kullanamaması damga vurdu. CHP’liler başta olmak üzere seçmenlerde büyük şaşkınlık yaratan bu durumun nedeni, gün boyu esrarını korudu. Gece bir açıklama yapan CHP Lideri, talihsizliğin nedenini açıkladı. Kılıçdaroğlu’nun basın toplantısını saat 23.00’de düzenleyeceği açıklanmasına karşın toplantı 50 dakika gecikmeli başladı. Toplantı öncesinde Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Genel Sayman Faik Öztrak, CHP MYK Üyesi, Bilim Platformu Başkanı Sencer Ayata Genel Sekreter Yardımcıları Abdülrezzak Ertan ve Tekin Bingöl yerlerini aldı. Basın toplantısı, Referandum Takip Merkezi’nin oluşturulduğu dördüncü katta bulunan İsmail Cem Salonu’nda düzenlendi. Referandum sonuçlarını takipte görev alan CHP Gençlik Kolları üyesi gençler, ‘Başbakan Kılıçdaroğlu’ sloganıyla karşıladıkları liderlerini arka sıralardan takip etti.


12 DEV ADAMI KUTLADI: Kılıçdaroğlu, basın toplantısına Basketbol Şampiyonasında ikincilik elde eden Basketbol Milli Takımı’nı kutlayarak başladı. “Şampiyona boyunca çok güzel bir oyun sergilediler. Şampiyon olmalarını beklerdik. Yürekten kutluyorum” diyen Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:


REFERANDUMDAN ÇIKARILACAK DERSLER: Demokrasilerde nihai karar mercii, halklarındır. Bu iradeyi saygıyla karşılıyorum. Referandum sürecinden çıkarılacak derslerin Türkiye’de demokrasinin gelişimi açısından yararlı olmasını istiyorum. Halkın iradesine saygı gösterilmesinin önemli koşulu, uygun ortamın yaratılmasıdır. ‘Taraf olan bertaraf olur” zihniyeti ile kamuoyunun baskı altına alındığı bir süreci yaşadık. Vatandaşın hakkına ipotek konulan bir süreç yaşadık. AKP Demokrasi ahlaki açısından iyi bir sınav veremedi. Kampanya sürecinde sınıfta kaldı. AKP iktidarı tamamen kendi yargısını oluşturmak yolunda adımlar attı. CHP olarak AKP’nin yargı üzerindeki baskısını arttırmaya yönelik tüm adımlara karşı olmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Sonuç, iki kutuplu siyasete hizmet ediyor. Kutuplaşmaya dayalı bir ortamdan çıkmadan sağlıklı bir demokrasiye kavuşmamız mümkün değil.


YÜZDE 42’LİK ‘HAYIR’DA PAYIMIZ VAR: Referandum sonuçlarından yüzde 42 hayır çıktı. Yüzde 23 oranında da katılım olmadı. Yüzde 42’lik hayır oyunda partimizin katkısı vardır. Emeği geçen herkese gençlerimize, kadınlarımıza, teşkilatlarımıza ve bize güvenenlere teşekkür ediyorum.

İKİ KİŞİDEN BİRİ MUTLU OLAMAZ: Elbette halkın iradesine saygı gösteriyoruz. Ama bilinmeli ki Türkiye sadece iki kişiden birini mutlu eden kararlarla yola devam edemez. Bunun bilincinde olarak siy asi mücadelemizin daha büyük bir heyecan ve güçle devam edeceğiz. Türkiye’yi karış karış gezme, halkla bütünleşme, halkla birlikte çözüm sürdürme kararlılığımız devam edecek.

YOĞUNLUKTAN KAYDIMA BAKAMADIM: Ben seçimlere girerken halka hiçbir zaman yalan söylemeyeceğime, hep doğruları söyleyeceğime söz verdim. Partimizden bugün bir yazılı açıklama yapıldı. İstanbul Anakent Belediyesi için aday olduğum dönemde İstanbul’da olduğunu biliyordum. Ama benim bilgim dışında, hangi gerekçeden olduğunu bilmediğim bir şekilde, oraya gidiliyor ve adres değiştirdiğim gerekçesiyle kaydım siliniyor. Ben her yurttaş gibi kaydımın olduğunu ve gidip oy kullanacağımı düşünüyordum... Elbette bu tablonun ortaya çıkması doğru değil. Partili arkadaşlarımızı üzdüysem özür dilerim. Bizim de çalışmamız lazımdı. Ama yoğunluktan bakamadım. Ben de nüfus cüzdanıyla gidip kullanacağımı sanıyordum.


KİMSEYİ SORUMLU TUTAMAM: Ben kimsenin sorumlu tutulmasını istemiyorum. Bir yurttaş olarak bakmam gerekiyordu. Ama yoğunluk içinde bakamadım. Benim nasılsa kaydım vardı diye biliyordum. Ama benim benim bilgim haricinde çıkıldı...

BİR AY ÖNCE BU YÖNDE HABER ÇIKMIŞTI: (“Sizin oy kullanamayacağınız yönünde haberler çıkmıştı.. Girişimde bulunma gerekliliği hissetmediniz mi?” sorusu üzerine) O günden sonra kontrol etme gereği duymadım. Çünkü böyle bir tabloyla karşılaşacağımızı tahmin etmiyordum.

POLİSLER KİMİN TALİMATIYLA GİTTİ: (“Birileri sizi zor durumda bırakmak mı istedi” sorusu üzerine) Oraya giden polis arkadaşlar kimin talimatıyla gittiler. Buyurun araştırın. Oradan (İstanbul’dan) kaydım siliniyor. Bana haber verilmiyor. Muhtarın bile haberi yok.

YSK İLE İRTİBAT KURDUNU MU?: Oy kullanamayacağım, son iki gün önce belli oldu. Arkadaşlarımız YSK ile irtibat kurdu. Kütükler kapatıldığı için oy kullanamayacağım söylendi...

ERKEN SEÇİME HAZIRIZ: Olası bir erken seçim konusunda kararı AKP verecek. Çoğunluk onların... Biz erken seçime de hazırız...

YENİ BİR ANAYASAYA DESTEK VERİRİZ AMA: Eğer Başbakan’ın uzlaşma kültürü gelişirse ve dayatmadan vazgeçerse elbette yeni bir anayasaya destek veririz.

MHP’ye dokundurdu

CHP lideri Kılıçdaroğlu, gazetecilerin bir sorusu üzerine MHP’nin referandumda yeterince çalışmadığnı ima etti ve, “Biz 70 ilde miting yaptık. Türkiye’yi dolaştık. Ama bizimle birlikte ‘Hayır’ oyu isteyen muhalefet partisi, bizim kadar çalışmadı” dedi.

Haberin Devamı