Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu'ndan kurultay resti!

Seçim sonuçlarını eleştiren bir grup milletvekili “Küçük kurultay toplansın” talebinde bulundu. CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise “Gerekirse küçük gerekirse büyük kurultay yapmaktan kaçınmayız. Biz hiçbir şeyi tartışmaktan kaçınmayız” yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu'ndan kurultay resti!

Yerel seçimlerde beklediği başarıyı yakalayamayan CHP'de seçimlerin değerlendirilmesine dün de milletvekilleri ile devam edildi. Toplantıda 50'ye yakın vekil söz alırken aday belirlemek için oluşturulan "Beşli Komisyon"un ana hedefe oturtulduğu öğrenildi. Vekillerin, "Bize sorulmadan aday belirlendi" eleştirisi getirdikleri ve anketlerle yanıltıldıklarını söyledikleri bildirildi. Tüm eleştirilere cevap veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, "Elbette beklenen başarı sağlanmadı. Parti içi barış ve sükûneti koruyarak değerlendirmeler yapılmalı. Kurultay dillendiriliyor, bu elbette yapılabilir, olmaz diye bir şey yok" diyerek parti içi muhalefete mesaj yolladı.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, dün partisinin milletvekilleri ile yerel seçimleri değerlendirmek için bir araya geldi. 50'ye yakın vekilin söz aldığı toplantıda partinin aday belirleme süreci, aday yanlışlıkları eleştirildi. Toplantıda Cumhurbaşkanlığı seçimi de değerlendirildi. Bazı vekiller, seçimin olmadığı politikaların değerlendirildiği "Küçük Kurultay" istedi.

"BARIŞI SEVGİYİ KORUYALIM"

VATAN'ın edindiği bilgiye göre vekillerin eleştirilerini dinleyen Kılıçdaroğlu, cemaat ile işbirliği eleştirilerine daha önce de olduğu gibi, "Bu konuda çok konuştum. Böyle bir algıyı AKP yarattı. Bizim böyle bir işbirliğimiz yok" diyerek cevapladı. Kılıçdaroğlu'nun şunları söylediği öğrenildi:

"HEZİMET YOK: AKP 2 milyon oy kaybetti. CHP'nin herhangi bir oy kaybı yok. Oyumuzu koruduk. Buna rağmen seçimi 'hezimet' olarak yorumlamak doğru değil. Bunu kabul etmiyorum. Elbette ki ortada beklenen başarı yok ancak bir hezimet de yok. Sağlıklı, soğukkanlılıkla değerlendirmek gerekiyor. Eğer biz mevcut belediyelerimizi koruyup aldıklarımızı da üzerine koysaydık başarılı görünecektik. Ancak olmadı elbette değerlendireceğiz.

SÜKUNETİ KORUYUN: Bu süreçte eleştiriler olabilir. Ancak sükuneti ve barışı hakim kılmalıyız, sevgiyi korumalıyız. Bunu başaramazsak bundan sonra da sıkıntılar ortaya çıkar. Geçmişte yaşanan kavgalarda olduğu gibi sıkıntı yaratır ve geleceği etkiler. Yakın zamanda iki önemli seçim var.

KURULTAY NEDEN OLMASIN: (Konuşan 50'ye yakın vekilden 10'unun kurultay istemesi üzerine) Kurultay talepleri geldi. Yapılır, yapılmaz diye bir şey yok neden olmasın? Toplanır değerlendiririz. Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Bu süreci bir değerlendirelim. Elbette bu talepler yerine getirilebilir. Küçük kurultay deniliyor elbette olabilir. Büyük Kurultay da olur. Ancak süreç değerlendirilsin. Tüzükte kurultayın nasıl yapılacağı bellidir.

KÖTÜ NİYET YOK: Aday belirleme komisyonuna eleştiriler geldi. Bu komisyonu ilk defa denedik, eksiklikleri yanlışları olabilir. İyi niyetle yaptılar, kötü niyet yok. Elinden geleni yaptı bu arkadaşlarımız. Yanlışları nedir ne değildir değerlendireceğiz. Bu süreçte tüm değerlendirmeler elbette yapılır ancak başka partiye çalışan örgütleri affetmeyeceğiz. Kendi partisine muhalefet edenleri de görmezden gelmemezlik etmeyeceğiz."

REVİZYON MESAJI

Kılıçdaroğlu'nun vekillerle yaptığı toplantıda önceki gün PM üyeleri ile yaptığı toplantıyı hatırlatıp haftaya da il başkanları ile bir araya geleceğini hatırlatarak, "gelen talepleri mutlaka değerlendireceğiz" dediği bu mesajın da MYK'da revizyona gidileceği şeklinde algılandığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu'nun kurultaya ilişkin sözleri de muhalif kanatta, "Cumhurbaşkanlığı seçimi ile genel seçim arasında bir kurultay toplanabilir" şeklinde yorumlandı.

"BİZE SORAN YOK"

Edinilen bilgiye göre toplantıda milletvekillerinin genel olarak aday belirlemek için oluşturulan ve Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin, Gökhan Günaydın, Umut Oran, Bülent Tezcan ile Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil'den oluşan 5'li Komisyon eleştirilerin hedefinde yer aldı. Özellikle Antalya, Adana, İzmir, Mersin'in değerlendirildiği ifade edilirken, İzmir'de 8 ilçenin kaybedilmesine eleştiriler geldi. Toplantıda İstanbul'da Mustafa Sarıgül'ün, İzmir'de Aziz Kocaoğlu'nun yanlış adaylar olduğu ifade edilirken, en doğru kararın Ankara'da verildiği ve Mansur Yavaş isminin doğru olduğu değerlendirmesi yapıldı. Söz alan vekillerin büyük çoğunluğunun, "Aday belirlenirken bize soran yok, bazı anketler olduğu söylenip 'aday bu' denildi. Vekiller, il örgütleri sürece karıştırılmadı her şeyi komisyon karara bağladı" eleştirisini dile getirdikleri bildirildi.

"İSTİFA ETSİNLER"

Vekillerin "Beşli" komisyonun yanlışlar yaptığını ve istifa etmeleri gerektiğini de savundukları öğrenildi. Bazı vekillerin, "Anketler var denildi, öndeyiz denildi ancak öndeyiz denilen yerde 8-10 puan geride çıktık. Bu nasıl oluyor? Anketlerle yanıltıldık. Anket var denildi bizler de sesimizi çıkaramadık. Bilimsel çalışma yapıldı deniliyor ancak bilimsel olmadığı görüldü. En sağlıklı sonucun anketler olmadığı da görülmüş oldu" değerlendirmesi yaptıkları kaydedildi. Bazı vekillerin de "Haluk Koç sorumluluğu alıp istifa etmiş, onurlu davranmış. Ancak istifa etmesi gereken Haluk Bey değildir, komisyondur" değerlendirmesi yaptıkları belirtildi.
Beşli komisyona gelen eleştiriler sırasında Bursa Milletvekili Kemal Ekinci'nin, "İnşallah Cumhurbaşkanı adayımızı da bu komisyon belirlemez" dediği öğrenildi.
Toplantıda söz alan isimlerden CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'ın da, cemaat ile işbirliği yapıldığı eleştirilerini yinelerken, seçim sürecinde CHP'nin tarihsel duruşundan uzaklaştığı yorumunu yaptığı ifade edildi.

BAYKAL'IN EKİBİ KONUŞTU

Toplantıda bir süre önce "Çılgınca hatalar yaptık, tazelenmeliyiz" diyerek dikkat çeken bir çıkış yapan Deniz Baykal'ın söz almadığı, Baykal'a yakınlığı ile bilinen Antalya Milletvekilleri Arif Bulut, Yıldıray Sapan ve Osman Kaptan'ın konuştukları bildirildi. Antalya seçimlerinde adayın yanlış olduğu vurgusu yapan vekillerin, "Aday burnundan kıl aldırmayan bir adaydı ve bu adayla kaybetmemek mümkün değildi" dedikleri ifade edildi.

KURULTAY İSTENDİ

Edinilen bilgiye göre toplantıda bazı vekiller küçük kurultay ya da kurultayın yapılması gerektiğini ifade etti.
Bazı vekiller seçim sonuçlarını "başarılı" bulmadıklarını belirtirken, aday tespitine ilişkin de, "Herkesten önce başladık ancak çoğu yerde aday tespitinde geç kalındı. 7 ay aday adaylığı oldu 1 ay adaylık. Zaman zaman kamuoyu araştırmalarına uyulmadı" değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi. Bazı vekiller partinin söylemini eleştirirken, "sağa kayıldığını" ifade etti.
Bazı vekiller 5'li aday tespit komisyonunu eleştirirken, sandıklardan ıslak imzaların gelmediği eleştirisi de yapıldı.
Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, toplantıda, "Sağlıklı örgüt yapısı ve sol politikalara ihtiyaç var. 30 Mart yerel seçimlerindeki strateji tutmadı. AKP, Başbakan tabanını inandırdı. Seçimi aklanma seçimi sandığı mahkeme olarak gördü" dedi.

MHP İLE İŞBİRLİĞİ YAPALIM...

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın ise, "Rize'deki seçim sonuçlarının tarihi değişimi, bizim için çok önemli bir örnektir. 1950-1977 arasında 1961 darbesine ve 12 Mart muhtırasına rağmen Rize'de yüzde 30'un altına hiç düşmemişiz. Özeleştiri yapmalıyız bu bir erdemdir; ancak özyıkım yapmamalıyız. Partimizin kurucularını ve kurucu değerlerini eleştirerek bizden de özeleştiri isteyenler ne yazık ki hak ve adaletten bihaberler. CHP'nin geçmişi gösterilmek istenenin aksine yük olacak bir geçmiş değil. AKP'nin yüzde 43'lük veya yüzde 45'lik sonucu Erdoğan adına başarıyla perdelenen bir gerilemeyi yansıtmaktadır. Ben seçim sonuçlarını mezura ile ölçerim. Baktım bir öncekine göre aldığı sonuç altı santim kısalmış. Peki bu işin başarılı görünmesinin nedeni ne? Deprem 9 şiddetinde olmuş ama bir algı yapılandırması ile yıkım küçük görünüyor" dediği belirtildi. Çıray'ın cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde BDP/HDP'nin desteğini alacak bir isim bulma çabasını eleştirdiği belirtilirken, AP-DYP geleneğinden gelen isimlerin destek verebileceği bir ismin belirlenerek MHP'yle işbirliği olanağının aranması gerektiğini ifade ettiği belirtildi.

SOLLA İŞBİRLİĞİ YAPALIM

Cumhurbaşkanı adaylığı için MHP ile işbirliği talebine karşın bazı vekiller de sol aday belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik tartışmaların uzaması üzerine araya giren Kılıçdaroğlu'nun, "Bugünkü gündemimiz seçim sonuçları. Cumhurbaşkanlığı konusunu başka bir toplantıda değerlendireceğiz" diyerek konuyu kapattığı öğrenildi.

CHP GÖZDEN GEÇİRMELİ

Toplantının başında MetroPoll Araştırma şirketi seçim sonuçlarına ilişkin ayrıntılı bir sunum yaptı. Sunumda seçim sonuçlarına göre MHP'nin başarılı olduğu, AK Parti'nin de siyasi olarak başarılı olduğu tespiti yapıldı. CHP'nin ise İzmir, Antalya ve Akdeniz'de kan kaybettiği ifade edildi. CHP'nin durumunu koruduğu ancak, söylemini hitap ettiği kitleyi gözden geçirmesi gerektiği belirtildi. Sunumun ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı söz aldı. Halıcı'nın bilgi işlemde bir sorun olmadığını, sahada, sandık başlarında daha dikkatli olunması gerektiğini ifade ettiği öğrenildi




Haberin Devamı