Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu'ndan flaş açıklamalar

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Oğuz Haksever'in moderatörlüğünde Mustafa Karaalioğlu, Murat Yetkin ve Funda Görey'in sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu ilk olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "vaatlerine kanıtlasınlar CHP'ye oy vereceğim' sözlerine de cevap verdi

İşte o açıklama:

Sayın Maliye Bakanı unutmasın uzun yıllar ben de maliye, sosyal güvenlik camiasında çalıştım. 10 kişi bütçe yapmayı biliyorum derse onlardan biri benim. Sayın Bakan verginin nasıl toplandığını bilmez. CHP'ye üye olmak istiyorsa önce bizim eğitimimizden geçsin.

Türkiye onların düşündüğünden daha zengin.

Görey: Yoksulluğu tarihe gömeceğiz dediniz. Sizin bildirgenizde de yoksul kesime verilen vaatler üzerine kurulmuş bir bildirge görüyoruz. AK Parti'yi bu konuda eleştiriyordunuz bir tezat yok mu?

Güzel bir soru. Bizim amacımız sosyal devleti güçlü kılmak. Yoksulluğu idare etmeyeceğiz, bitireceğiz. Aile sigortası bizde niye yok? Aile sigortasını getireceğiz. 2002'ye bakın 2015'e bakın yoksul sayısı arttı. Bizim iktidarımızda yoksulluk olmayacak. 60 yaşına gelen birisi işsiz kaldığında sosyal devlet ona aile sigortasından bakacak. Bu sigortadan ömür boyu yararlanacak diye bir kural da yok. Çocuk veya anne baba işe girince bu sigorta zaten devreden çıkıyor. Yani ömür boyu değil.

Haberin Devamı

Karaalioğlu: Yıllık maliyeti hesapladınız mı? Kaynak ne?

Kaynak bütçedir. Mesele bütçede hangi harcamaya öncelik vereceksiniz. 1 trilyon 869 milyar dolar bundan daha büyük kaynak mı olur? Türkiye'de gelir dağılımı bozukluğu var. Refahı tabana yayacağız. Kayıt dışı ekonomiyi kontrol ederek tedbir alacağız.

Yetkin: 4 sene önceki seçimde 3. köprü, Kanal İstanbul'dan söz edildi sorgulamadık parası nereden diye... Bu tartışmaya ne sebep oluyor sizce. Önceli seçimde niye yapmadınız? Halkı gerçekten ilgilendiren cebini ilgilendiren durumlara ne sevk etti sizi?
Borçları sileceğiz dedik sayın Maliye Bakanı diyor ki bunu nasıl yapabilirler diyor. İki kez yaptı bunu AKP hükümeti. Bu olursa muhalefet AYM'ye gidermiş. Biz gitmedik. Maliye Bakanı çıkardıkları kanundan habersiz. Kendi yaptıklarından haberi olmayan Maliye Bakanı CHP'ye üye olacaksa vay halimize. Kredi kartı borçlarına getireceğimiz faiz affının devlete maliyeti sıfır. Biz ekonomik kriz var lafını hiç kullanmadık ama sayın cumhurbaşkanı kullandı. Vatandaş gerginlik istemiyor.
Haksever: Cumhurbaşkanı ''Koalisyon iflastır'' dedi. Ne dersiniz?
Bizim hedefimiz tek başına iktidar olmak. Yeni düzgün adam gibi bir başlangıç yapalım. Benim siyasi geçmişim de bellidir. Siyaseti halka adanmışlık aracı olarak gördüm. Koalisyon olabilir mi olabilir. 12 13 yılın sonunda geldiğimiz nokta da iflastır. Tek başına iktidar vardı.
CHP-MHP-HDP koalisyonu gerçekleşmez. İki lider adına konuşmak istemiyorum ama tablo öyle görünüyor.
CHP'den HDP'ye oy gider mi?
Oy kayması olacağına inanmıyoruz. Yeni seçmen kitlesi kazanacağımızı da inanıyoruz. Baraj kalkmalı. Yüzde 1 bile oy alan parti meclise girebilmeli. Partilere duvar örülmesini kabul etmiyoruz.
Yetkin: Sizce HDP barajı aşacak mı?
HDP'nin parlamentoda olması doğrudur. Darbeye karşıyız diyorlar darbe hukukunu savunuyorlar.
Karaalioğlu: Muhalefeti neden eleştirmiyorsunuz?
Biz muhalefeti neden eleştirelim. Muhalefeti eleştirmeyi doğru bulmuyorum. Terörü destekleyenlerin hiçbir şekilde arkasında durmayız.
Kürt sorunu biz çözeriz, samimiyiz. Biz söylediğimiz her şeyi parlamentoya kanun teklifi olarak verdik. Faili meçhullerle ilgili 8 ayrı önerge verdik araştırılsın diye ama iktidar partisi oylarıla reddedildi.
Sorunun çözümü demokrasi ve özgürlüklerden geçer. Türkiye Cumhuriyeti bir siyasal bilinç devletidir.
Bugün bazı gazeteler diyor ki CHP seçim bildirgesinde imam hatipleri kapatacağını söyledi. Nerede yazıyor bu? Neden karışalım? Etnik ve inanç siyaseti yapmıyoruz. Dünya değişti CHP de değişti.
Kapalı kapılar ardında görüşme yapmayacağız. Kobani olaylarında insanlar öldü. Bunun sorumlusu kim? Hemen koş koşa İmralı'ya gittiler. Bunlar sorunları çözemez, büyütür.
Şu aşamada genel bir af düşüncesi son derece yanlış.
Haksever: Ağrı Diyadin'de ne oldu?
Sorun çıkmayabilirdi. Ama sorunun çıkması için hükümet tarafından her şey yapıldı. Bu doğru değildi. PKK'lılar köye indiyse git yakala. Askerler ölüme gönderildi. Şehre silahlı geldikleri ve halka HDP'ye oy verin şeklinde baskı yaptıkları şeklinde bir durum varsa müdahale edersiniz. Efkan Ala'nın o olayda ne işi var? İçişleri Bakanı değil.
Görey: Başkanlık sistemi AK Parti'nin seçim beyannamesinde öne çıktı. Cumhurbaşkanının yetkilerini kısma vaatleriniz var.
Bir üniversite kendi rektörünü seçemez mi? Üniversiteler rektörünü seçerler, kurallarını koyarız mesele biter. Kenan Evren'e göre hukuk sistemi oluşturulmuştur. Bu mantığın tamamen değişmesi lazım. Bu parlamentoya Gazi parlamento derken bu parlamentor beceriksizdir diyoruz tüm yetkileri bana verin diyoruz. Bu olamaz.
Karaalioğlu: Halk oyuyla cumhurbaşkanlığı modeli kaldırılabilir mi?
Kaldırılabilir. Vesayeti kaldıracağımıza ağırlaştırıyoruz. Parlamento şu anda liderin ağzına bakıyor. Değişimden yanayız demokrasiden yanayız.
Projeler neden seçim vaatleriniz arasında yok?
Çünkü büyük projeler zaten yapılacak. Ama yap işlet devret modeliyle, devletten çıkan bir şey yok. 3. köprü yerine tünel yapılmalıydı. Asıl büyük proje bilgi toplumu yaratmak. İnsan kalitesini yükseltmeliyiz.
Görey: Partinizin inandırıcılık sorunu var mı?
Vaatlerim için 4 yıllık süre istiyorum. Biz Güney Kore'den önce otomobil üreten bir ülkeyiz. Bizim Güney Kore'den ne eksiğimiz var? Cevap kirli siyaset.
Yetkin: Türkiye'nin ticaret yolları kapanıyor. Güneyle olan ticaret yolları kapanıyor. Bunları nasıl aşacaksınız?
Suriye iç savaş var diktatör orada. IŞİD belası var. Nasıl tekrar Türkiye etrafıyla ticaret yapabilir hale getireceksiniz? Milletvekili gönderdik Mısır ve Suriye halkıyla dost olduğumuzu söyledik. İktidarımızda hiçbir komşumuzla kavga etmeyeceğiz. Mezhep eksenli dış politikayı şiddetle reddediyoruz. Asıl tehlike 23 Nisan'da Mısır, Ro-Ro sözleşmesini yeniden imzalamazsa asıl sorun o zaman başlayacak. Mavi Marmara en büyük hatalardan birisiydi. Gazze'de Kızılay'ın çadırı var yardım yapacaksan gönder.
Görey: Ekmeleddin bey dediniz. Ama MHP'den aday oldu siz teklif ettiniz mi?
Parlamentoda olması önemli tabii. Adaylık teklifi düşünmedik.

YSK, milletvekili geçici aday listesinde İzmir 2. bölgeden CHP 6. sıra adayı olarak yer alan Atilla Sertel'in adaylığını, "Basın İlan Kurumu'ndaki görevinden süresi içinde istifa etmediği" gerekçesiyle yapılan itiraz sonucu düşürdü.

Şikayet edenleri araştırıyorum onlar bizim partiliyse kesinlikle bizim partide kalmayacaklar.

Haberin Devamı