Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu ikna edemedi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu son iki günde 3 kez aradığı Deniz Baykal ile uzlaşma sağlayamadı

“Demokrasi Şöleni” başlıklı kurultayda 87 maddelik tüzük tek tek oylanacak. “Birlik ve beraberlik” mesajı vermek isteyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu son iki günde 3 kez aradığı Deniz Baykal ile uzlaşma sağlayamadı

CHP’NİN 16. Olağanüstü Kurultayı’nda gözler delegelerde olacak. Önder Sav cephesi “kurultaya katılmama” çağrısı yapıp diyalog zeminini kapatınca Genel Merkez’den de Sav’a “Sizi bekliyoruz” telefonu gitmedi. Sav’a sadece “Onur Kurulu” kartı gönderildi. Deniz Baykal cephesiyle ise önceki gün başlayan görüşmeler dün akşam saatlerine kadar sürdü. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 3 kere aradığı Deniz Baykal’ı kurultaya katılmaya ikna edemedi. Baykal itiraz ve taleplerini 5 başlık altında Kılıçdaroğlu’na iletti. Kılıçdaroğlu ise önerileri dinledi ve “değerlendirelim” dedi, ancak Genel Merkez yönetimi 5 talepten 2’sinin karşılanmasının şu aşamada mümkün görmediği için uzlaşma sağlanamadı.

5 talep masada

Kılıçdaroğlu ile önceki gün akşam saatlerinde 2 kez, dün de öğlen saat 12:00’de 1 kez telefonda görüşen Baykal, tüzükle birlikte yürürlük tarihinde kapsam dışı tutulan PM maddesinin de 1 Mart’ta yürürlüğe girmesini isteyerek “1 Mart’tan sonra genel başkan tek maddelik bir kurultay çağrısı yapıp PM’yi yenilesin, bu partiyi düze çıkarması için de büyük bir fırsat olur. Taban ferahlar. PM’yi de yenilemiş olur ” dedi. Baykal’ın Kılıçdaroğlu’na ilettiği itiraz ve talepler özetle şöyle:

Yerel seçimlerde de adaylar ön seçim ile belirlensin.

Genel Başkan birden çok kurultay çağrısını birleştirerek yönlendirebiliyor, bu düzeltilmeli.

- 1 Mart ’ta yürürlüğe girecek yeni tüzükte PM ve MYK düzenlemeleri neden erteleniyor? 1 Mart ’ta çağrı yapılsın ve Mart ayında olağanüstü kurultay toplansın gündemi sadece PM seçimi olsun.

- Tüzük değişikliği yapılması zorlaştırılmasın. Delegelerin salt çoğunluğu değil, salondakilerin çoğunluğu tüzüğü değiştirebilsin.

- MYK sayısı en az 17 deniliyor Bunun ucunun açık, sonsuz bırakılması yanlış.

İkisi zor

Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ise taleplerin bugün kurultayda verilecek önergelerle de değerlendirilebileceğini ifade ederek, “PM’yi 60’a düşüren madde erteleniyor çünkü seçim yapılması gerek. Haziran ayındaki kurultayda zaten bu düzenleme yapılacak. Yerel seçimlerde ön seçim uygulanması ise şu aşamada zor. 5 bin adaydan bahsediliyor bu adayların önseçim ile belirlenmesi süreci zorlaştırır” dedi. Matkap bu 2 önerinin şu aşamada mümkün olmadığını ifade etti. 3. kurultay talepleri de Genel Merkez yönetimince uygun bulunmadı.

En az 900 kişi bekleniyor

Parti içi muhalefetin bugünkü kurultaya “katılmayın” çağrılarının etkisi, kulislerin merak konusu oldu. Kurultay yerine Anıtkabir’e gitme fikrini tartışan Sav cephesinde “katılmayın” çağrısının etkili olduğu görüşünün hakim olmasına karşılık, Genel Merkez yönetimi aksi görüşü savunuyor. Kurultaya 1.247 delegeden en az 900’ünün katılması bekleniyor. Delege sayısının 624’ten az olması durumunda kurultay açılamayacak. Ancak Genel Merkez kurultayın açılamamasına ihtimal vermiyor.

Baykal: Gelsek güzel olurdu...

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın dün akşam saatlerine kadar kurmaylarıyla değerlendirmeler yaptığı da ifade edilirken bu toplantılarda yakın çevresine, “Mutabakata varılsa Önder Bey’in ekibiyle hep beraber salona girsek çok güzel olurdu. Talepler dikkate alınabilirdi. Güzel olurdu ama olmadı. Talepler karşılansa ikinci kurultaya da gerek kalmazdı. Çünkü tüm talepler karşılanmış olacaktı. Bu kamuoyuna verilen mesaj açısından da önemliydi. Kamuoyunda ‘Baykal, Sav, Kılıçdaroğlu, ne güzel hepsi birlikte’ dedirtebilirdik” dediği öğrenildi.

Delege bugün neyi oylayacak?

Bugün ele alınacak tüzük taslağındaki dikkat çekici temel maddeler şöyle:

- Tüzükte “Siyasal ilkeler ve değerler” arasına “insan hakları”, “Çoğulcu ve katılımcı demokrasi değerlerine dayanan; kadın erkek eşitliğine inanan; devleti, kişilerin özgürlüklerini ve refahını sağlamaya yönelik bir hizmet aracı olarak kabul eden, çağdaş demokratik sol bir siyasal partidir” düzenlemesi ekleniyor.

- “Amaç” maddesine de, “Emperyalizmle mücadele”, “Her türlü ayrımcılığa ve dışlanmaya karşı mücadele etmek ve bu tür işlemlere maruz kalan kişilerle dayanışma halinde olmak”, “Bireylerin kültürel farklılıklarının zenginlik olduğunu göz önünde tutarak ve koruyarak bir arada yaşayabilecekleri ortamı ve koşulları sağlamak” eklemeleri yapılıyor.

- MYK kararıyla üyeliği düzenleyen 12. madde yeniden düzenlendi. Buna göre, “Başka bir parti mensubu veya bağımsız olarak TBMM üyeliği ile belediye başkanlığı yapmış ve yapmakta olanların; sendikalar, meslek odaları ve birlikleri başta olmak üzere, ülke genelinde örgütlenmiş kurum, kuruluş ve etkin sivil toplum örgütlerinin üst düzey yöneticilerinin; ülkeye önemli bilimsel, siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik ve sportif hizmeti geçenlerin arasından genel başkanca önerilen kişiler” MYK kararıyla üye olabilecek. Üyeliğe kabul edilenler 3 ay süreyle parti kurulları seçiminde oy kullanma hakkı olmayacak.

- İl yönetim kurulu, nüfusu 1 milyona kadar olan illerde il başkanı ile 20 üyeden, nüfusu 1 milyon ile 2 milyon arasında olan illerde 24 üyeden, 2- 4 milyon arasındaki illerde 30 üyeden, nüfusu 10 milyonu aşan illerde ise 40 üyeden oluşacak.

- PM üye sayısı 80 ’den 60’a inerken MYK, yine genel başkan tarafından belirlenecek. Muhalifler, MYK’nın PM tarafından belirlenmesini istiyordu.

- Olağanüstü kurultay istekleriyle ilgili olarak “Birden fazla çağrının bulunması halinde, genel başkan bu çağrıları birleştirebilir” düzenlemesi eklendi. Ancak birleştirilen kurultayda tüm gündemler ayrı ayrı görüşülecek.

- Kurultayda organ seçimlerinde kural çarşaf liste olacak. Delegelerin onda birinin önerisi ve kurultaya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla blok liste ile seçim yapılabilecek. Genel başkan adaylığı için delege tam sayısının en az yüzde 10’unun önerisi yeterli olacak. Bu düzenlemeyle muhaliflerin talebi karşılanmış oldu.

- Partiyle üyelik bağı devam etmek kaydıyla genel başkanlık, genel başkan yardımcılığı, genel sekreterlik, TBMM Başkanlığı, başbakanlık, bakanlık ve TBMM Başkanvekilliği yapmış olanlar parti onur kurulu üyesi olacak.

- Kadın ve gençlik kurultayları her yıl en az bir defa toplanacak. MYK toplantılarına kadın ve gençlik kolları başkanları da katılacak.

- Partinin katıldığı milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması yoluyla belirlenecek adayların belirlenmesinde, PM seçiminde il, ilçe, belde yönetim organlarının seçiminde, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için adayların belirlenmesinde, kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde yüzde 33 cinsiyet kotası uygulanacak. Gençlik kotası yüzde 10 olacak.

- Milletvekili adaylarının belirlenmesinde önseçim veya aday yoklaması öncelikli yöntemler olacak. Aday saptamada hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına PM karar verecek. PM, önseçim veya aday yoklaması yapılan bir seçim çevresindeki aday listesinde, merkez adaylığı için yeteri kadar sıra ayırabilecek. Merkez yoklaması yöntemi uygulanarak belirlenecek adayların toplam sayısı partinin gösterdiği milletvekili adaylarının yüzde 15’inden fazla olamayacak. Muhalifler koşulsuz her aday belirlenirken ön seçim talep ediyordu.

- Parti programı ve tüzüğünün değiştirilmesine yönelik önerilerin kabul edilmesi için karar yeter sayısı “kurultay üye tamsayısının” salt çoğunluğu oluyor. Muhalifler, tüzük değişikliklerinin “katılanların” salt çoğunluğuyla gerçekleşmesini istiyor.

81 il başkanı: Yanınızda olacağız

Dün yapılan il başkanları toplantısında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na tam destek verildi. 81 il başkanı adına açıklama yapan Çorum İl Başkanı Yıldız Bek, “Biz 81 il başkanı birlik ve beraberlik içindeyiz. Bu birliği tüm delegelerimizle birlikte pazar ve pazartesi günleri yapacağımız kurultaylarımızda örgütümüzle birlikte ispatlayacağız, hep birlikte kongre salonunda olacağız ” dedi.

Eski gençlik kolları da destek verdi

CHP’nin 1980 öncesi gençlik kolu başkan ve yöneticileri, olağanüstü kurultaylar öncesi parti genel merkezinde bir araya gelerek değerlendirme toplantısı yaptılar ve bir bildiri yayınladılar. Toplantının düzenlendiği salonda bildiriyi okuyan Ömer Fethi Gürer, iktidarın tek alternatifinin CHP olduğunu ifade ederek, ”Dışa dönük mücadelemizde parti içi sorunların varlığı kabul edilemez. Partimizi yıpratıcı, ayrıştırıcı bir dili kullanmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Bizler partimize ve Genel Başkanımıza sahip çıkıyoruz” dedi.

12 Eylül mağdurları da gidecek

Kurultayda gözler tribünlerde de olacak. 30 bini aşkın kişinin izlemesi beklenen kurultayda 900’ü aşkın gazeteci görev yapacak. Kurultaya 12 Eylül dönemi mağdurlarının aileleri, Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin aileleri ile faili meçhul cinayetlerde hayatını kaybeden aydınların aileleri de çağrıldı. Çok sayıda büyükelçi ile yabancı temsilci de kurultaya katılacak. Yaşar Kemal’in de kurultaya sağlık sorunlarını gerekçe göstererek katılamayacağını iletti. Kemal’in kurultaya bir mesaj yollayacağını söylediği ifade edildi.

Haberin Devamı