Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu: CHP olarak kaya gibi duracağız

Çanakkale’de ‘Adalet Kurultayı’nın açılışını yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Hiçbir suçu ve günahı olmayan Enis Berberoğlu’nun tutuklanması, bardağı taşıran son damla olmuştur. Zulme, zalime teslim olmayacağız” dedi

Kılıçdaroğlu: CHP olarak kaya  gibi duracağız

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kocadere Köyü’nde, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın Kocadere Kamp Alanında düzenlenen CHP’nin Adalet Kurultayı dün start aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kurultayın açılışında konuştu. Sözlerine, “Hakkı, hukuku ve adaleti bu güzel ülkeye getirmek benim boynumun borcudur” diye başlayan Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

‘Cumhuriyetin önsözü’

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önsözünün yazıldığı topraklardayız. Türkiye’nin bütün illerinden, bütün görüşlerinden, bütün inançlarından insanlarımız bu topraklarda kucak kucağa yatıyor. Bu memleketin acıyla, kanla, gözyaşıyla kurulduğunu Çanakkale bize hatırlatıyor. Biz görüşü ne olursa olsun, kimliği ne olursa olsun bütün insanlarımızı kucaklıyoruz. Biz toplumda gerginlik istemiyoruz. Biz kavga istemiyoruz.”

‘İki 15 Temmuz var’

“Darbe girişimine karşı duran, o darbe girişimini savuşturan parlamentoda görev yapan milletvekillerine, hayatlarını kaybeden 250 şehidimize ve gazilerimize de şükran borçluyuz. Ama şu gerçeği de hepimiz bilmeliyiz, bu ülkenin insanları iki 15 Temmuz olduğunu unutmasınlar. Birinci 15 Temmuz halkın 15 Temmuz’udur, darbeye karşı direnen halkın. Bir de sarayın 15 Temmuz’u var. Darbe girişimini fırsat bilip 20 Temmuz’da başka bir darbeyi yapanlara karşıyız. İlk kez Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir sivil darbe gerçekleşti. Hiçbir günahı olmayan insanlar mağdur edildiler. Binlerce akademisyenin görevine son verildi. Hapishaneler gazetecilerle dolduruldu. Milletvekilleri hapiste, Enis Berberoğlu, hiçbir suçu ve günahı olmayan Enis Berberoğlu’nun tutuklanması bardağı taşıran son damla olmuştur.”

Haberin Devamı

‘Nasıl devlet sırrı?’

“Herkesin bildiği, istisnasız bütün gazetelerin yazdığı MİT TIR’ları meselesi. Bütün dünyanın bildiği bir konu nasıl devlet sırrı sayılır? Anayasa Mahkemesi’nin kararı var; MİT TIR’ları olayı devlet sırrı değildir, diye. ‘CHP üzerinden bir operasyonu nasıl gerçekleştirebiliriz’ arayışındalar. Siz yalnız değil; 7 kişi, 77 kişi, 77 bin kişi kaç kişi gelirseniz gelin. CHP olarak dimdik, kaya gibi duracağız. Asla ve asla ödün vermeyeceğiz. Hakkımızı, hukukumuzu sonuna kadar arayacağız. Zulme, zalime teslim olmayacağız; çünkü biz çok iyi biliyoruz ki haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır. Biz, onların şeytanlıklarına asla boyun eğmeyeceğiz.”

Haberin Devamı

AYM’ye çağrı

Bir anket sonucuna göre, toplumun en az yüzde 82’sinin ülkede adalet olmadığına inandığını belirten Kılıçdaroğlu, “Anayasa Mahkemesi, dokunulmazlığı kalkan vekillerin tutuklanmalarının doğru olmadığı yönünde bir karar verdi. Dedi ki ‘Milletvekilleri yargılanabilir; ama bunlar tutuklanamazlar’ AYM’nin bu kararına rağmen hala bugün çok sayıda vekil tutuklu; çünkü sarayın iznine bağlı bunların serbest bırakılmaları. Buradan Anayasa Mahkemesi başkan ve üyelerine de sesleniyorum. Siz gerçekten hakimseniz, gerçekten yargıçsanız, gerçekten verdiğiniz kararların arkasında onurluca durmak istiyorsanız bir an önce kararlarınızı yeniden verin” dedi.

Haberin Devamı

‘Atletimle uğraşacağına...’

İsim vermeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bankalara yaptığı faiz çağrısını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Birileri faize karşıyım’ diyor. ‘Faiz çok yüksektir’ diyor. Son 15 yılda, bu ülkenin insanlarının cebinden alınıp, bir avuç faiz lobisine ödenen miktar 142 milyar dolar. Sabah akşam benim atletimle uğraşacağına 142 milyar doları bu ülkenin çiftçine, köylüsüne, emeklisine versene” diye konuştu.

‘O silahlar Türkiye’den’

Kılıçdaroğlu adaletin ölçülerinden birinin de barışçıl dış politika olduğunu dile getirerek, “Ortadoğu’da kan akıyor. İnsanlar birbirine öldürüyor. İki taraf da ‘Allah Allah’ diye birbirilerini öldürüyor. Bunların eline silahlar, Türkiye’den gidiyor. Bu tabloya da son vereceğiz. Ortadoğu’da barışın olmasını sağlayacağız. Bize emanet edilen barışçıl dış politikayı yeniden inşa edeceğiz” dedi.

NOTLAR

Canlı mankenler büyük ilgi gördü

- Kurultaya ülkenin dört bir yanından gelen yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Katılımcılar alanda sık sık ‘Hak, Hukuk Adalet’ sloganı attı.

Haberin Devamı

- Kurultay açılışı öncesinde CHP lideri Kılıçdaroğlu ve kurmayları, Şehitler Abidesi’ndeki törenle şehitleri andı. Burada Atatürk Anıtı’na üstünde ‘Adalet’ yazılı çelenk sunan Kılıçdaroğlu, şehitler için saygı duruşunda bulundu. Sembolik şehit mezarlarına karanfil bıraktı, şehitler için dua etti.

- CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından insan hikayeleri ve yaşanmış olaylar bölümüne geçildi. Bu bölümde ilk olarak sahneye CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu gelerek, bu süreçte yaşananları anlattı

- Kartal Belediyesi’nin organizasyonuyla 8 canlı manken, ‘Adalet’ temalı performans sergiledi. Alanda hiç parti bayrağı yer almadı. Sadece Türk bayrakları ve üzerinde Atatürk’ün resminin yer aldığı Türk bayrakları bulundu.