Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu, CHP'nin kuruluş yıl dönümünde Anıtkabir'i ziyaret etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz 97'nci yılımızı kutluyoruz. CHP kadrolarının ilk kurdukları cümlelerden birisi şu; cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir. Bu sözün belki bugün için çok büyük bir anlamı olmayabilir. Ama o yıllarda, Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda on binlerce kimsesiz vardı. 30 Haziran 1921 yılında Çocuk Esirgeme Kurumu kurulur. Çünkü yüzlerce belki binlerce çocuğun babası cephelerde şehit düşmüştür. Cumhuriyet bunlara sahip çıkmıştır. O dönemin hükümeti sahip çıkmıştır. CHP sahip çıkmıştır" dedi.

Kılıçdaroğlu, CHP'nin kuruluş yıl dönümünde Anıtkabir'i ziyaret etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 97'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla partililerle birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti.CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, beraberindeki heyet ve partililer ile Aslanlı Yol'dan yürüyerek, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Kılıçdaroğlu, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Kılıçdaroğlu, şunları yazdı:

"Büyük Atatürk, Sayın Genel Başkanım; temellerini 4 Eylül 1919'da Sivas Kongresi'nde attığınız 9 Eylül 1923'te de kurduğunuz Cumhuriyet Halk Partisi'nin bugünkü mirasçıları olarak huzurunuzdayız. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin emperyalizm karşısındaki kararlılığını Kuvay-i Milliyenin işgal orduları karşısındaki azmini 97'nci kuruluş yıl dönümümüzde de yüreğimizde taşıyoruz. Yegane amacımız sizin ve silah arkadaşlarınızın kurduğu güzel cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırarak hiçbir çocuğun yatağa aç girmeyeceği bir Türkiye'yi inşa etmektir. İlke ve devrimleriniz ile II. Yüzyıla Çağrı Beyannamemizin ışığında kuracağımız halkın iktidarında ülkemizi işaret ettiğiniz muasır medeniyetler seviyesinin de ötesine taşıyacağımıza söz veriyoruz. Mücadelemiz hakimiyet kayıtsız şartsız milletin olana dek sürecektir. Mazlum milletlere umut ışığı olan Anadolu Devrimi'nin mimarları olarak size ve silah arkadaşlarınıza hayatını kaybetmiş tüm Cumhuriyet Halk Partililere, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirmiş yurttaşlarımıza şükranlarımızı sunuyor, aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ruhun şad olsun."CHP lideri Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, daha sonra Anıtkabir'deki İsmet İnönü'nün mezarını ziyaret etti.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU: CHP UZUN SÜRE İKTİDAR OLAMADI, KABAHAT BİZDE
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin 97'nci kuruluş yıl dönümü nedeniyle Anıtkabir'i ziyaretinin ardından genel merkezde 'Kuruluş Yıldönümü Programı'nda konuştu. Kılıçdaroğlu, "Biz 97'nci yılımızı kutluyoruz. CHP kadrolarının ilk kurdukları cümlelerden birisi şu; cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir. Bu sözün belki bugün için çok büyük bir anlamı olmayabilir. Ama o yıllarda, Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda on binlerce kimsesiz vardı. 30 Haziran 1921 yılında Çocuk Esirgeme Kurumu kurulur. Çünkü yüzlerce belki binlerce çocuğun babası cephelerde şehit düşmüştür. Cumhuriyet bunlara sahip çıkmıştır. O dönemin hükümeti sahip çıkmıştır. CHP sahip çıkmıştır" dedi.
'CHP DEMOKRASİ PARTİSİDİR'
Kılıçdaroğlu, CHP'nin sıradan bir parti olmadığını ifade ederek, "CHP avukat bürolarında hazırlanan bir dilekçe ile kurulan bir parti değildir. CHP dünyanın en eski ve en köklü ve bütün mazlum milletlerin örnek aldığı bir partidir. Bir demokrasi partisidir. Bir insan hakları, sosyal devlet partisidir. Bağımsızlığı ilke edinen bir partidir. Milli kurtuluşçu zihniyete sahip olan bir partidir. Kökleri Kuvay-i Milliye'de, kökleri insanda, kökleri hakkı, hukuku ve adaleti savunmakta olan bir partidir. CHP'ye böyle bakmak lazım" diye konuştu.
'CHP KADROLARINDA YER ALANLAR SAVAŞ MEYDANLARINDAN GELDİ'
Kılıçdaroğlu, kuruluş yıllarında CHP kadrolarında yer alanların savaş meydanlarından geldiğine işaret ederek, "Enflasyon nedir, dolar kuru nedir, döviz nedir, buna benzer bugün yüzlerce kullandığımız sözcüklerden belki hiçbirisini doğru dürüst bilmiyorlardı. Ama ülke perişandı ve ülkenin kalkınması gerekiyordu. 17 Şubat 1923te İzmir İktisat Kongresini topladılar. Biz bu ülkeyi nasıl kalkındırırız, ele güne nasıl muhtaç etmeyiz diye oturup çalıştılar. Gölcükte tersane kurdular. 1924te İş Bankasını kurdular. İlk milli Anadolu Sigortayı kurdular. Bursa Karacabeyde, Urfa Ceylanpınarda, Muğla Dalamanda, Hatayda, Muşta Devlet Üretme Çiftlikleri kurdular. Tarım toplumuyduk, sanayi toplumu değil. Ama eğitimli değildik; çiftçi neyi ekeceğini bilmiyordu. Devlet buraları kurarak çiftçiye örnek kuruluşlar gösterdi. Bunlar yapılabilir dendi. Bugün hala bu çiftliklerin bir kısmı hala çalışıyor. Bir kısmını da özelleştirdiler. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ilk kez madeni para basıldı ve üzerinde Türkiye Cumhuriyeti yazıldı" ifadelerini kullandı.
'KABAHATİ VATANDAŞTA DEĞİL, KABAHATİ BİZDE'
Kılıçdaroğlu, uzun süre CHPnin iktidar olamadığına dikkat çekerek, "Doğrudur. Ama bunun kabahati vatandaşta değil, kabahati bizde. Köy köy gezmezseniz, vatandaşların sofrasına oturmazsınız, Ankarada konuşup da 'Vatandaş bana oy verir' derseniz bu iş olmaz. Gezeceksiniz. Vatandaşın sofrasına oturacaksınız. Derdini dinleyeceksiniz. Sizi en sert şekilde eleştirse bile eleştiriyi büyük bir sabırla ve hoşgörüyle dinleyeceksiniz. Bir vatandaşın sizi eleştirmesi aslında çok değerlidir. Eleştiri 'Hiç değilse buna söyleyeyim de benim sorunlarımı çözer' anlamına gelir. Dolayısıyla 2nci Yüzyıla Çağrı Beyannamemiz ile 2nci yüzyıla hazırlanırken hepimize görevler düşüyor. 2nci Yüzyıla Çağrı Beyannamesinin özünde yatan; güçlü bir Türkiye, kalkınmış bir Türkiye, egemen güçlere el avuç açan bir Türkiye değil, onurlu bir Türkiye, içeride ve dışarıda barışı sağlayan bir Türkiye. Biz bunları istiyoruz. Dolayısıyla biz her halükarda bu güzel ülkenin büyük başarılara imza atacağını düşünüyoruz" dedi.
'GÜN GÜN BÜTÜN CHPLİ BELEDİYELERİ TAKİP EDİYORUZ'
Kılıçdaroğlu ayrıca bu yolda kararlı olduklarını da vurgulayarak, "Bu ülkeye huzuru getirmekte kararlıyız. Bu ülkeyi büyütmeye kararlıyız. Bu ülkede hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiyeyi yeniden inşa etmeye kararlıyız. Bunu yapacağız. Gün gün bütün CHP'li belediyeleri takip ediyoruz. Her bir belediye başkanımız kendi alanında olağanüstü çalışmalar yapıyor. Günün 24 saati çalışacağız. Hepimiz çalışacağız. Kararlılıkla çalışacağız" dedi.

Haberin Devamı