Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündemi değerlendirdi. Ankara Tren Garı Meydanı'ndaki patlamada güvenlik açığı olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bugün yaşananların nedeninin yüzde 99.9'u Ortadoğu bataklığı IŞİD'i telaffuz etmeye korkuyorlar. Güvenlik açığı bal gibi var yoktur dediğiniz andan itibaren o koltukta oturamazsınız. Adalet Bakanı'nın görevi bırakması lazım birinci neden yüz ifadesi. MİT içinde bir grup görevini yapmıyor sadece iktidar partisine hizmet ediyor. IŞİD ile işbirliği yapan yada IŞİD'in yan kuruluşu olan bir örgüt ismi bana gelmişti bu ismi Başbakan'a verdim. Davutoğlu'na sormak isterim o 2 canlı bomba o listede var mıydı, yok muydu?" dedi

Kılıçdaroğlu canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk canlı yayınında yayınlanan "Liderler Özel" programında Gazeteci Hande Fırat'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Ankara Tren Garı Meydanı'ndaki patlamaya ilişkin Kılıçdaroğlu, "İstanbul'da açılışlarımız ziyaretlerimiz olacaktı. Okan bey aradı. Ankara Garı'nda patlama olduğunu yaralıların olabileceğini söyledi. Diyarbakır'daki patlama benzeri gibi çok fazla sorun yaratmayan bel ki de birkaç yaralı ile sona erebilecek bir patlama diye düşündüm. Arkasından bir telefon daha geldi. Çok sayıda ölünün olabileceği söylendi. Ürktük tabi. Televizyonu ailece ürkerek izledik. Ölü sayısının arttığını öğrendim. Bireysel olarak sizi veya beni değil Türkiye'yi derinden yaralayan bir olay. Birden fazla soruyu kendimize sormamız gerekiyor. Neden Türkiye? Neden barış isteyenler Cumhuriyet hedef alınıyor. Kim bunların sorumlusu? Ankara'daki patlamada hayatını kaybeden 9 yaşındaki Veysel'in okulunda düzenlenen anma törenini izlediğimde torunumu düşündüm. Evlat acısı çok zor. Saldırı sonrası yaptığım konuşma hayatımdaki en zor konuşmalardan biriydi. Bir baba ağlamayacağım dedi. Bomba atanları sevindirmeyeceğim, dik duracağım diyordu. Bütün annelere seslenmek istiyorum. Bu acıyı bu annelere yaşatanlara lanet olsun. Ölen çocuklar hepimizin çocuğu. Bütün annelere seslenmek istiyorum bu acıyı sonlandırmak sizin elinizde. Bu kararlılığınızı sürdürün" diye konuştu.

Haberin Devamı

"IŞİD İLE İŞBİRLİĞİ YAPAN YADA IŞİD'İN YAN KURULUŞU OLAN BİR ÖRGÜT İSMİ BANA GELMİŞTİ BU İSMİ BAŞBAKAN'A VERDİM"

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile terör konusundaki görüşmesine ilişkin Kılıçdaroğlu, "IŞİD ile işbirliği yapan yada IŞİD'in yan kuruluşu olan bir örgüt ismi bana gelmişti. Ben örgüt ismini sayın Başbakana verdim. bize gelen duyum bu diye. Sayın Başbakan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü'nü çağırdı ismi verdi. Bazı açıklamalar oldu ama paylaşmam mümkün değil. Suruç benzeri ise zaten IŞİD. Benim merak ettiğim şu: neden bu dosyalara gizlilik kararı konuyor? Hangi gerekçe ile konuyor?" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"IŞİD'E BUNLAR YARAMAZ ÇOCUKLAR DİYENLERİ DE BİLİYORUZ"

Kılıçdaroğlu, "IŞİD ise neden telaffuz edemiyoruz. Soruşturma elbette gizli olacak. Yargı sürecinde gizlilik kararı konuyor neden? IŞİD'in nasıl katlettiğini biliyoruz. Onlara bunlar yaramaz çocuklar diyenleri de biliyoruz. Korkmuyoruz. Korkarsak, terörün amaçlarına hizmet etmiş oluruz. Türkiye güçlü bir ülke bir yönetim boşluğu var. Bütün bu olanların büyük bir kısmı yönetim boşluğundan oluyor" dedi.

"ANKARA'DAKİ PATLAMADA ASIL SORUMLU HÜKÜMETTİR"

Ankara'daki patlamada görevini kim yapmadı? sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu, "Asıl sorumlu hükümettir. Türkiye'yi yöneten hükümettir. Sorumlu bürokrat diyemezsiniz. Bürokratı atayan o kişi. Yönetme gücü olanı bırakıp tayin ettiği kişiye neden böyle oldu derseniz olmaz. Sorumlu bakandır. İçişleri Bakanı'dır. Adalet Bakanı'dır görevini bırakması lazım" açıklamasında bulundu.

"ADALET BAKANI'NIN GÖREVİ BIRAKMASI LAZIM. BİRİNCİ NEDEN YÜZ İFADESİ"

Kılıçdaroğlu, "Adalet Bakanı'nın görevi bırakması lazım. Birinci neden yüz ifadesi. 97 kişi hayatını kaybetmiş gülerek niye istifa edeyim gibi cümleler kuruyor. İnsanda bir vicdan vardır. 97 kişi ya" dedi.

Haberin Devamı

"GÜVENLİK AÇIĞI BAL GİBİ VAR YOKTUR DEDİĞİNİZ ANDAN İTİBAREN O KOLTUKTA OTURAMAZSINIZ"

Kılıçdaroğlu, "Güvenlik açığı yoktur dediğiniz andan itibaren o koltukta oturamazsınız. Güvenlik açığı bal gibi var. yoksa 97 kişi nasıl öldü?" dedi.

"DAVUTOĞLU'NA SORMAK İSTERİM O 2 CANLI BOMBA O LİSTEDE VAR MIYDI, YOK MUYDU?"

Kılıçdaroğlu, "Sayın başbakana adalet ve içişleri bakanın görevlerinde ayrılmaları gerektiğini ayrılmıyorlarsa azledilmeleri gerektiğini söyledim. Siyaset sorumluluğu dedim. Bu işin siyasi sorumlusu kim? Onu bulmadan asıl sorumluyu bulamazsınız? Sayın Davutoğlu'na sormak isterim o 2 canlı bomba o listede var mıydı, yok muydu? Bunun yanıtını merak ediyorum. Varsa daha büyük bir felaket var. Canlı bomba ile ilgili gömleklerin bulunduğunu söyledi sayın Başbakan. Kendisi açıkladığı için artık biz de bu bilgiyi paylaşıyoruz. Sorumluluk sahibi olanlar gerekçe üretemez. Ahmet Şık'ın kitabı basılmadan yasak kararı çıkardınız" diye konuştu.

Haberin Devamı

"BUGÜN YAŞANANLARIN NEDENİNİN YÜZDE 99.9'U ORTADOĞU BATAKLIĞI IŞİD'İ TELAFFUZ ETMEYE KORKUYORLAR"

Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu bir bataklık dedim. Giren çıkamaz dedim. Bugün yaşananların nedeni yüzde 99.9'u bu. IŞİD'in karargahı nerede? Ortadoğu'da. Suruç'ta, Reyhanlı'da, Ankara'nın göbeğinde eylem yapıyor. IŞİD'i telaffuz etmeye korkuyorlar. Ya yeni eylemler yaparlarsa diye. Türkiye güçlü devlet ama" ifadelerini kullandı.

"MİT İÇİNDE BİR GRUP GÖREVİNİ YAPMIYOR SADECE İKTİDAR PARTİSİNE HİZMET EDİYOR"

MİT gerçek görevini yapmıyor başka işler mi yapıyor? sorusuna Kılıçaroğlu, "Bunu çok açık söyleyebilirim. Evet. Bütün MİT'i kast etmiyorum. Bir grup sadece iktidar partisine hizmet ediyor. Bu bizi rahatsız ediyor" diye yanıt verdi.

"IŞİD'İ DEĞİL GAZETECİLERİ, POLİTİKACILARI TAKİP EDİN DERSENİZ BU NOKTAYA GELİNİR"
Kılıçdaroğlu, "Türkiye güçlü bir devlet ama eğer siz istihbarat elemanlarını IŞİD'i değil diğer terör örgütlerini değil bize aykırı olan şu gazetecileri, politikacıları takip edin raporları getirin derseniz bu noktaya gelinir" diye konuştu.
"RADİKAL UNSURLARIN TÜRKİYE'DE UYUYAN HÜCRELERİ VAR"
Kılıçdaroğlu, "Türkiye Ortadoğu bataklığının göbeğinde. Radikal unsurlar, Türkiye'yi yuvalanacak bir yer olarak görmeye başladılar. Türkiye'de uyuyan hücreleri var. Uyuyan hücrelere gerekli talimatlar verildiğinde gereğini yapıyorlar. Gravatlı insanlar belli olmuyorlar" dedi.
"SELAHATTİN DEMİRTAŞ İLE PERŞEMBE VEYA CUMA GÜNÜ PROGRAMI UYGUNSA GÖRÜŞEBİLİRİZ"
Kılıçdaroğlu, "Terör ve gündeme ilişkin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile perşembe veya cuma günü programı uygunsa görüşebiliriz" dedi.
"RUSYA'NIN SURİYE'DE BULUNMASI, ZATEN SURİYE'NİN DAVETİ ÜZERİNE OLAN BİR ŞEY"
Rusya'nın Türkiye hava sahasına girmesine ilişkin Kılıçdaroğlu, "Hiç kimse kendi hava sahasına başka bir ülkenin uçağını görmek istemez. Rusya'da bunu kabul etti, hata olduğunu söyledi. Bir kavganın olmaması bence olumlu bir sonuç. Rusya'nın Suriye'de bulunması, zaten Suriye'nin daveti üzerine olan bir şey. Suriye'nin Rusya için ne kadar önemli olduğunu da biliyoruz. Biz Ortadoğu'ya mal satardık. Bütün bunlarla ilişkilerimiz bozuldu. En büyük zararı iş dünyası gördü" açıklamasında bulundu.
"PYD TERÖR ÖRGÜTÜ MÜDÜR?"
PYD terör örgütü müdür? sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Bize yönelik bir saldırı olursa, adı ne olursa olsun terör örgütüdür. Uluslararası bir tanım vardır. PYD buna uyuyorsa terör örgütü deriz" dedi.
"HÜKÜMETİN PKK İLE NE GÖRÜŞME YAPTIĞINI BİLMİYORUZ"
PKK'nın eylemsizlik kararını değerlendirmesi istenen Kılıçdaroğlu, "PKK'nın silahlarını teslim etmesi lazım. Terör yoluyla bir hakkın elde edilmesi mümkün değil. Türkiye kendi sorununu çözebilecek kapasitededir. Teslim olacaklar. Tüm sorunlarını çözer Türkiye. Hükümetin PKK ile ne görüşme yaptığını bilmiyoruz. Birinci sınıf demokrasiyi getirir, insan haklarına saygıyı getirirseniz çözülmeyecek sorun yok. Bu sorunu ancak ve ancak CHP çözer" ifadelerini kullandı.
"TIRLARLA GÖNDERDİĞİMİZ SİLAHLAR DA BİZE GERİ DÖNDÜ"
Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu'da radikal gruplara verilen her silah bir süre sonra Türkiye'ye dönebilir. Tırlarla gönderdiğimiz silahlar da bize geri döndü" dedi.
"SURİYE'DE BİR SORUN YOKTU DÜĞMEYE TÜRKİYE BASTI"
Kılıçdaroğlu, "Suriye'de bir sorun yoktu. Biz değiştirdik. Düğmeye Türkiye bastı. Büyük devletler Ortadoğu'da güç sahibi olmak için geliyor. Şimdi Türkiye hiçbir şey yapamıyor" dedi.
"KÜRT SORUNU 4 TEMEL KRİTERE UYARAK BİZ ÇÖZERİZ DİYORUZ"
Kürt sorununun nasıl çözüleceğine ilişkin Kılıçdaroğlu, "4 temel kritere uyacaksınız. Samimi ve dürüst olacaksınız. Gizli kişisel bir ajandanız olmayacak. Halka hesabını veremeyeceğiniz vaatlerde bulunmayacaksınız. Bu sorunu parlamentoda çözüp halka bilgi vereceksiniz. Bunlar yanlışı burada yaptılar. İlk düğme yanlış iliklendi. Kendi sorunlarımızı çözebiliriz. Sorunun ne olduğunu biliyoruz. Neden birilerine danışıp akıl alıyoruz. (Abdullah Öcalan ile olan görüşme) Bizde akıl yok mu? Demokrasiden, düşünce özgürlüğünden neden korkuyorsunuz? Siz korkuyorsanız özgüveniniz eksik demektir. Birisi bir şey dedi diye Türkiye batmaz. Korkmayacaksınız. Bu sorunu çözemeyen politikacılardır. Asıl sorun politikacılarda. Gittikçe büyüdü sorun. Bu ülkenin kurucu partisi biziz. Ülkenin geleceğinden, bütünlüğünden biz sorumluyuz. Onun için bu sorunu biz çözeriz diyoruz" açıklamasında bulundu.
"7 HAZİRAN SONRASINDA HÜKÜMET KURAMAYANLARI DEMOKRATİK YOLDAN CEZALANDIRALIM"
Kılıçdaroğlu, "Huzur içinde bir seçime gidelim. Düşünerek sandığa gidelim. Bu tabloyu yaratanların, 7 Haziran sonrasında hükümet kuramayanları demokratik yoldan cezalandıralım" dedi.
KOALİSYON HANGİ ŞARTLARDA KURULUR?
Kılıçdaroğlu koalisyon hükümetinin şartlarına ilişkin, "Türkiye bir hukuk devleti olacaksa, dış politikasını 180 derece değiştirecekse, ekonomi güçlendirilecekse, eğitim sistemi yeniden ele alınırsa, Kürt sorunu çözülecekse koalisyon kurulur" dedi.