Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu Baykal görüşmesinin perde arkası

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın, dün Meclis'teki makam odasında başbaşa yaptıkları görüşmede, ağırlıklı olarak cumhurbaşkanı adayı ile 30 Mart yerel seçiminin değerlendirmesi yapıldı.

Kılıçdaroğlu Baykal görüşmesinin perde arkası

Baykal, görüşmede CHP liderine MHP ile HDP seçmeninden de oy alabilecek özelliklere sahip ve bu partilerin de destek vereceği ortak bir cumhurbaşkanı adayı belirlenmesi önerisinde bulundu. Baykal, seçimden sonra yaptığı değerlendirmede, "'Onu atlatalım, bunu geçelim' dersek yanlış yapmak olur. Doğru teşhisleri koyup, gereğini yapmak lazım. Tazelenmeye yeniden ihtiyaç var" demişti. Baykal'ın dünkü görüşmede, CHP'nin Merkez Yönetim Kurulu'nda değişiklik yapılması mesajını CHP liderine ilettiği öğrenildi. Bir başka deyişle Baykal, CHP yönetiminde tazelenme istedi.

Ortak aday olmalı

Kılıçdaroğlu ile eski Genel Başkan Baykal, dün baş başa 1,5 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu-Baykal zirvesinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri için "ortak aday" çıkartılıp çıkartılamayacağı masaya yatırıldı. Baykal'ın "Cumhurbaşkanlığı seçimleri AKP'den kurtulmamız için önemli bir fırsat olacak. Tüm muhalafet bu süreci iyi değerlendirmeli. CHP ve MHP ortak aday ile ilk tura girmeli. 2010 referandumunda alınan yüzde 42 blok oy şu anda daha da yükseldi ve ortak aday ile bu daha da yükselebilir. Yüzde 58'lik Oyun içinde farklı kesimlerin de oyu vardı ve blok zayıfladı. Ortak aday açıklanırsa AKP'nin adayının yani Erdoğan'ın adaylığının da önüne geçecek bir isimle yeni bir Gündem yaratılmış olur. Ortak adayın yaratacağı bu hava HDP'nin oylarını da alacaktır. Aday belirlenirken HDP'den de oy alabilecek bir aday belirlenebilir" değerlendirmesi yaptığı öğrenildi.

"MHP istemez"

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun da bu değerlendirme üzerine MHP'nin ortak adaya sıcak bakmayacağını düşüncesini Baykal'a ileterek, "MHP'nin yerel seçimlerdeki oy artışının ardından kendi adayını çıkararak seçime gireceğini düşünüyorum. Kamuoyunda 'Gül mü Erdoğan mı' gibi bir koşullanma var. Bu koşullanmayı Cumhurbaşkanı adayımızla bozacağız. Türkiye’de Cumhurbaşkanı seçilecek kişinin dili ve üslubu herkesi kucaklayıcı olmalı ve adayımız böyle birisi olacak" değerlendirmesi yaptığı kaydedildi. Görüşmede Kılıçdaroğlu'nun herhangi bir ismi telaffuz etmediği ancak herkesi kucaklayabilecek bir aday için parti içi ve dışı tüm mekanizmaları işleteceğini söylediği öğrenildi.



"Oyuna gelmeyelim"

Baykal'ın görüşmede Ak Parti'nin adayının "aslında kesin olduğu" ve bu ismin de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olacağı yorumunu yaparak, "Her parti kendi adayı ile seçime girerse Erdoğan'ın işi kolaylaşacaktır. Buna karşın ortak aday çıkarılmaz ise büyük bir risk olur. İlk turda tüm partiler aday çıkarsın ikinci turda muhalefet birleşir anlayışının da doğru olmayacağını düşünüyorum. İkinci turda oylar Erdoğan'a kayacaktır. Ortak aday çıkarsa ilk turda muhalafetin adayı başarı ile çıkabilir" dediği bildirildi.

Baykal'ın adayın "sürüncemede bırakılmadan" hemen belirlenmesi gerektiğini savunarak, "AKP süreci uzatmak istiyor. Bu muhalafete oynanan bir oyun ve bu oyuna gelinmemesi gerekiyor. Biz adayımızı belirlerken onlara bağlı kalmayalım. Süreci uzatmadan bir aday belirlenerek kamuoyuna açıklanmalı. Kamuoyu oyalanmaya ve iktidar süreci kendi lehine çevirmeye çalışıyor" yorumunu yaptığı da belirtildi.

Işıl Karakaş ismi dikkat çekiyor

CHP kulislerinde ise Cumhurbaşkanı adayı olarak sürpriz bir isim konuşulmaya başladı. AİHM yargıcı Işıl Karakaş’ın adı CHP’de gündeme getirildi, ancak henüz Karakaş ile bir temas kurulmadı. Kılıçdaroğlu’nun, "Herhangi bir parti ile bağı olmayan", "herkesi kucaklayacak bir isim", "iyi dil bilen", "hukukun üstünlüğüne saygılı" olarak çeşitli zamanlarda dillendirdiği Cumhurbaşkanı profilinde kadın adayın da öncelikli tercih olduğu ifade edilmişti. Bu süreçte eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Şafak Pavey ve Emine Ülker Tarhan gibi kadın adayların isimleri kulislerde konuşulmuştu. Son dönemde parti kulislerinde konuşulan Işıl Karakaş’ın da çizilen profile uygun olması da dikkati çekiyor.

Örgüt Büyükerşen'i istiyor

Kılıçdaroğlu’nun bu ay sonundan itibaren MYK, PM, milletvekilleri ile ayrı ayrı toplantı yapacağı öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun sivil toplum temsilcileri ve kanaat önderleri ile de görüşeceği kaydedildi.
Son olarak il başkanları ile yapılan toplantıdan Yılmaz Büyükerşen adı da çıkmıştı. CHP yönetiminin Büyükerşen ismine de sıcak baktığı, ancak son kararın yapılacak değerlendirmelerin ardından verileceği bildirildi. Büyükerşen’in yanı sıra Ümit Boyner, İlker Başbuğ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Nobel alan Ahmet Üzümcü, Hikmet Çetin, Mehmet Haberal gibi isimler de kulislerde konuşuluyor.

CHP yönetiminde tazelenme

Kılıçdaroğlu - Baykal zirvesinde yerel seçimlerin de değerlendirildiği öğrenildi. Bazı yerlerde aday belirlemede hata yapıldığını savunan Baykal'ın, özellikle kendi ili Antalya'da Mustafa Akaydın ile seçime girmenin yanlış olduğu mesajı verdiği öğrenildi. Baykal'ın İstanbul'da da seçimlere Mustafa Sarıgül ile girilmesinin parti örgütlerinde rahatsızlık yarattığı değerlendirmesi yaptığı da ileri sürüldü. Baykal'ın yerel seçimlerin ardından dile getirdiği "'Onu atlatalım, bunu geçelim' dersek yanlış yapmak olur. Doğru teşhisleri koyup, gereğini yapmak lazım. Tazelenmeye yeniden ihtiyaç var" yorumunu yinelediği ve Kılıçdaroğlu'nun MYK'da yenilenmeye gitmesi gerektiği mesajını verdiği de öğrenildi.(KIVANÇ EL/MİLLİYET)

Haberin Devamı