Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu: Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa’ya aykırı olduğunu düşündüğü KHK bölümlerini Anayasa Mahkemesi’ne taşınacağını söyledi. Kredi kartının taksit sayısının 12 aya çıkartılması konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, "Ekonomide ciddi bir sorun var. Bu sorun aşılmaya çalışılıyor. Ama bu taksit sayısını arttırmakla veya bazı alacakları daha uzun süreli takside bağlamakla çözülecek bir şey değil" dedi.

Kılıçdaroğlu: Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziler Haftası münasebetiyle gazilerle bir araya geldi. Akşam yemeği programı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, "Gazilere saygı göstermek sadece CHP’nin değil, sadece bir gurubun değil aslında toplumun her kesimin ortak görevidir. Zaman zaman değerlerimizden ve ortak paydadan söz ederiz, bu ortak paydayı oluşturan temel ögelerden birisi de gazilerimizdir. Bu hafta gazilerimizi kucaklayacağız. En azından onların sorunlarını dinleyeceğiz, onların sorunları nedir, bizlerle ilgili beklentileri nelerdir, onlar anlatacak bizlerde dinleyeceğiz" diye konuştu.

"TÜRKİYE DIŞARIYA İYİ BİR TABLO ÇİZMİYOR"

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı 9 ay olan kredi kartı taksit sayısının 12 aya çıkarılması konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, "Ekonomide ciddi bir sorun var. Bu sorun aşılmaya çalışılıyor. Ama bu taksit sayısını arttırmakla veya bazı alacakları daha uzun süreli takside bağlamakla çözülecek bir şey değil. Çünkü olayı temelden ele almak, gerekli reformları yapmak, halka umut vermek, toplumda olağan döneme geçtik diye bir algı yaratmak gerekiyor. Bu olağan üstü koşullarda iş dünyasında pek çok kişinin mal varlığına el konulurken, bankalara talimat verildi, bunlara kredi açmayın diye. Bu şekilde düzelme olmaz. Sadece içeride değil. Dışarıda da Türkiye’ye karşı farklı bir bakış var. Yasa çıkardılar ve yurtdışındaki kara paranın bile Türkiye’ye gelip aklanmasına imkan sağladılar. Ona rağmen beklenen olmuyor. Çünkü Türkiye dışarıya pek iyi bir tablo çizmiyor" dedi.

Haberin Devamı

"11 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞA ALINDI, ŞİMDİ PARÇA PARÇA İADE ETMEK İSTİYORLAR"

Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yedek vekil önerisi hakkında sorulan bir soruyu ise "Bunları tartışmanın bir anlamı yok. Türkiye’nin gündemi çok daha farklı. İşsizlik aldı başını gidiyor. Yedek vekilliğin tartışılması ne kazandırır? Türkiye’nin dünya kadar sorunu var. İşsizlik var. Anneler babalar çocuklarını hangi okula göndereceklerini bile bilmiyorlar. Üniversiteleri kapatılan pek çok gencimiz var, bu çocuklar hangi üniversitelere gidecekler. İş dünyası da büyük bir karamsarlık içerisinde. Bunların düşünülmesi lazım. 11 bin öğretmen açığa alındı. Şimdi parça parça iade etmek istiyorlar. Peki bu öğretmenleri neden açığa aldınız? Terör örgütüne destek verdiklerini söylüyorlar. Peki bugüne kadar siz neredeydiniz? Yani bunlar terör örgütüne destek verirken, siz bu ülkeyi yönetmiyor muydunuz? Bunları sormaktan kendimi alamıyorum. Birisi teröre destek vermişse bu ülkenin savcısı, polisi, mahkemesi var. Çıkarır yargılarsın. Birden bire KHK ile alıyorsunuz, bir süre sonra "galiba yanlış yaptık tekrar iade edelim" diyorsunuz. Bu insanlara yazık günah değil mi? Toplum bu öğretmenlere nasıl bakacak? Öğretmenlerimizi baş tacı edelim derken, "Sen sendikalısın, mutlaka terör örgütüne destek vermişsindir, seni açığa alacağım" diyerek olmuyor. Nerede hukuk devleti, nerede adil yargılama" diye cevapladı.

Haberin Devamı

"OLAĞAN ÜSTÜ HUKUK, ANAYASAYA AYKIRI OLAMAZ"

Anayasaya aykırı olduğunu düşündüğü Kanun Hükmünde Kararname (KHK) bölümlerini Anayasa Mahkemesi’ne taşınacağını belirten Kılıçdaroğlu, MHP’nin Kanun Hükmünde Kararnamelerin Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesine itiraz etmesini de değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"MHP itiraz edebilir 1990’larda iki kez gitmiş Anayasa Mahkemesi’ne, iki kez karar verilmiş. Anayasa’nın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen maddeleri var, Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir. OHAL bu hukuk devleti içinde yapılmak zorundadır. OHAL’e ihtiyaç duyulmasının sebebi, Türkiye’nin olağan üstü bir dönem yaşaması ve bu dönemi aşmak için olağan üstü hukuka ihtiyacı olmasıdır. Ama bu hukuk, anayasaya aykırı olamaz. Olağanüstü Hal yetkisi alıp OHAL sonrası dönemleri de düzenlerim demek, anayasaya aykırıdır. Çünkü böylelikle parlamentoyu devre dışı bırakmış oluyorsunuz. Diyelim ki herhangi bir bakanlık, şube veya yeni bir tüzel kişilik oluşturulacak kamuda. Bunun adresi TBMM’dir. Yeni bir bakanlık kurulursa meclis kurulacak. Yeni bir mahkeme oluşturulacaksa, yargıyla ilgili kurallar konulacaksa, bu meclisin işidir. Ama OHAL dönemlerinde yürütme organına deniyor ki, "Bu dönemi öyle kullanacaksın ki, kısa süre içerisinde Türkiye’yi olağan sürece taşıyacaksın. Ama olağan sürece taşırken olağan üstü hukuku da olağan sürece taşımayacaksın. Anayasanın temel kuralıdır bu. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi’ne taşıyoruz."

Haberin Devamı