Gazete Vatan Logo

Kiler'in arzına yoğun ilgi

Kiler’in iskontolu arzına yabancılardan yoğun ilgi...

26 ilde 173 mağazası bulunan Kiler Alışveriş’in halka arzında 20-21 Ocak’ta talep toplanacak. Halka arz fiyatı 5.30-6.10 TL olarak belirlenen Kiler Alışveriş’in piyasa değeri 713-821 milyon TL aralığında oluşacak. Ek satış hakkı kullanılması halinde şirketin halka açıklık oranı yüzde 15 olacak.

Kiler Alışveriş Hizmetleri Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş (Kiler Alışveriş), hisselerinin yüzde 13,05’ini, ek satış ile birlikte toplam yüzde 15’ini halka arz etmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) başvurdu. Kiler Alışveriş’in, halka arz süreci ve 2011 öngörülerinin açıklandığı toplantıda verilen bilgiye göre, şirketin halka arz öncesi 121 milyon 120 bin TL olan ödenmiş sermayesinin, halka arz sonrası 134 milyon 620 bin TL’ye yükseltilmesi planlanıyor. Kiler Alışveriş’in, yüzde 10.03’ü sermaye artırımı, yüzde 3.02’si ise ortak satış yoluyla olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışında gerçekleşecek halka arzla, halka açıklık oranının yüzde 13.05 olması öngörülüyor. Gerçekleşecek talebe bağlı olarak Kiler Alışveriş, halka arz oranının yüzde 15’i kadar ek satış gerçekleştirebilecek.

Kiler Alışveriş’in halka arz süreci kapsamında 20-21 Ocak 2011 tarihleri arasında talep toplanacak. Kiler Alışveriş, Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde 28 kurumdan oluşan geniş bir konsorsiyum ile halka açılacak. Kiler Alışveriş’in halka arz sürecinde halka arz fiyat aralığı ise 5.30-6.10 TL olarak belirlendi. Açıklanan rakamlara göre, Kiler Alışveriş’in piyasa değeri 713 milyon TL ile 821 milyon TL aralığında oluşacak. Peki Kiler Alışveriş’in halka arzında belirlenen fiyat aynı sektördeki halka açık şirketlere göre ucuz mu pahalı mı?

Piyasa değeri avantajlı

Halka açık perakende şirketleri arasında Migros, Carrefour ve BİM gibi devlerler bulunuyor. Bu şirketlerin hem mağaza sayısı hem satış alanları diğer şirketlerin oldukça üzerinde. 2010 Eylül sonu itibarıyla Migros, yurtdışındaki mağazaları da dahil 1.181 noktada hizmet veriyor. 932 bin 500 metrekare satış alanı olan Migros’un metrekare başına cirosu 5 bin 107 TL. Satış alanı en yüksek ikinci şirket ise 780 bin metrekare ile BİM. 2 bin 890 mağazası bulunan BİM’in metrekare başına düşen ciro rakamı 6 bin 216 TL seviyesinde. Sektörün bir diğer devi CarrefourSa 236 mağazası ile toplam 376 bin 625 metrekare satış alanında faaliyet gösteriyor. CarrefourSa’da metrekare başına düşen gelir rakamı 2010 yılının 9 aylık mali tablolarına göre 4 bin 827 TL.

Halka arz için düğmeye basan Kiler Alışveriş, 26 ilde 173 mağazaya sahip. Toplam satış alan 154 bin 81 metrekare olan Kiler Alışveriş, geçen yılın ilk 9 ayını 12.5 milyon TL net kârla tamamladı. Kiler Alışveriş’in metrekare başına düşen ciro rakamına bakıldığında, 3 bin 836 TL olduğu görülüyor. Metrekare başına düşen şirketin piyasa değerine bakıldığında Kiler Alışveriş’in halka arzında belirlenen fiyatın, borsadaki diğer rakiplerine göre avantajlı olduğu dikkat çekiyor. Belirlenen halka arz fiyatının üst sınırına göre Kiler Alışveriş’in metrekare başına piyasa değeri 5 bin 328 TL. Bu rakam Migros’ta 5 bin 995 TL, BİM’de 10 bin 381 TL, CarrefourSa’da 6 bin 651 TL. Borsanın yeni perakende şirketi Uyum Gıda’da bu rakam 7 bin 945 TL seviyesinde.



Kiler: Roadshow yapmadığımız Uzakdoğu’dan da talep var

Halka arza ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Kiler Holding Perakende Grubu Başkanı Ümit Kiler, son 10-11 gündür Avrupa’nın bazı ülkelerinde roadshow toplantıları yaptıklarını, bu ülkelerden Türkiye’ye bakma fırsatı bulduğunu, ülkesiyle gurur duyduğunu ifade etti.

Kiler, “Bütün yatırım kuruluşları ve analistler, Türkiye hakkında çok pozitif. Türkiye’nin yatırım yapılabilir bir ülke olduğu konusunda hemfikirler. Yatırımcılar Türkiye’ye bildiklerini, bize ’Şirketinizi anlatın’ dediler. Ayağımın tozuyla bu toplantıya katıldım. Son 10 günde gitmiş olduğumuz ülkelerde gözlemlediğimiz şey; Türkiye’ye ve Türkiye’deki perakende sektörüne yoğun bir ilgi var. Markamız yurtdışındaki yatırımcılar tarafından çok iyi biliniyor. Roadshow’a dahi gitmediğimiz Uzakdoğulu yatırımcılardan taleplerin gelmesi bizi sevindirdi” şeklinde konuştu.

Kiler Alışveriş’in son 8 yılda ortalama yüzde 34 büyüdüğünü ifade eden Ümit Kiler, aynı büyüme oranını önümüzdeki yıllarda da yakalamaya çalışacaklarını, 2011 ve 2012 yıllarında hızlı büyümeyi planladıklarını kaydetti. Kiler şunları söyledi: “Gelecek kaynak daha da büyümemize katkıda bulunacaktır. Hayalimiz hem yurtiçinde hem de yurtdışında hissedarlarımızın olmasıydı. Halka arz planımız ile bunu gerçekleştiriyoruz. Biz hissedarlarımızdan gelecek kaynak ile yatırım yapmaya ve büyümeye devam edeceğiz. Kiler Alışveriş’in bu halka arzının Kiler’in diğer halka arzları için de öncü olmasını umuyoruz. Bundan sonra süratle diğer şirketlerimizin halka arzını planlıyoruz. İlk halka arzımız da inşaat grubumuza bağlı olan Kiler GYO’nun halka arzı olacak. 2011 yılının ilk yarısında Kiler GYO’nun halka arzını yapmayı planlıyoruz. Kiler Alışveriş’in bundan sonra halka açılacak şirketlerimize referans olmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı