Gazete Vatan Logo
Magazin Kıl dönmesinin çözümü var!

Kıl dönmesinin çözümü var!

Kıl dönmesinin çözümü var!

Şişli Florence Nightingale Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cemalettin Camcı, kıl dönmesinin haftada bir kez uygulanan kristalize fenol yöntemiyle ortalama dört seansta çözülebildiğini ve ameliyata gerek kalmadığını belirtiyor.

Kıl dönmesinin nedenleri nelerdir?

Kıl dönmesi kıllı erkek veya bayanda görülebilen bir durum. Yerleşim yerleri önemli. Cilt altı dokunun zayıf olduğu bölgeler risk altında. Özellikle derinin vücudun değişik yerlerinde atlama bölgelerinde ki bunlar kulak arkası, parmak arası, kasık, boyun gibi yerler ile kuyruk sokumundaki bölgelerdir. Kuyruk sokumu pratik hayatta en çok karşılaştığımız kıl dönmesi bölgesidir.

Kıl normalde cilt üzeri için normal bir yapı iken cilt altına batıp kendisine yuva yaptığı bölge için vücut tarafından yabancı cisim olarak algılanır ve vücut buna karşı savaş ilan eder. İltihap oluşumunu aktive eder. Gelişen iltihap cilde açıldığı ve küçük küçük akıntı yaptığı sürece kişi bunu fark etmeyebilir. Ne zaman akıntı olmaz ve kıl dokusunun cilt altına yuvalanma yerine karşı gelişen iltihap içeride kalırsa o zaman hasta karşımıza abse ile gelir. Kuyruk sokumunda çok ciddi ağrı, oturamama ve ateşlenme yakınmaları ile hasta biz sağlık profesyonellerine başvurur. Gelişen absenin sebebi de kılın cilt altı dokusunda yuvalanması ve vücut tarafından yabancı cisim olarak algılanmasındandır. Bu abse geliştiğinde mutlaka sağlık kuruluşuna başvurularak boşaltılması gerekir.

Haberin Devamı

Özellikle dar pantolon giyen şişman kişilerde kalça dokusunun sıkışması aradaki oluğun vakum etkisi ile kılları içine çekmesi de olayın oluş mekanizmasında etkilidir.

Şoför hastalığı, öğrenci hastalığı olarak da bilinen kıl dönmesi olayı, özellikle kaykılarak oturan ya da işini uzun süreli oturma ile yapan kişilerde (öğrenci, bankacı, sekreterya vb) sırttan dökülen kılların kalçalar arasındaki bu vakum etkisi ile cilt altı dokusu zayıf olan kişilerde kuyruk sokumunda yuva yapması en sık karşılaşılan durumlardır.

Ortalama 100 erkekten kaçı kıl dönmesi operasyonu geçirmiştir ya da kaçı kıl dönmesi riski altındadır? Türkiye Avrupa ülkelerine göre bayağı önde mi?

Haberin Devamı

Bunu erkek bazında genelleme yapmak zordur. Böyle bir oran vermek gerçekten zor. Ancak olayın oluş mekanizması dikkate alındığında kişinin kıllı yapıda olması, kaykılarak oturması, uzun süre oturarak işini yapması gibi nedenlerle geliştiğinden bu işleri yapan kişilerde daha sık gözleniyor olması açısından önemlidir. Batı toplumlarına (Avrupa, Amerika vs) kıyasla bizim ırkımız ve Orta doğu, yakın doğu ırkı (İran, Hindistan, Pakistan gibi) daha kıllı yapıya sahiptir. Bu kıllı ırkta olayın daha fazla görülmesi (oluş mekanizması açısından) sürpriz olmayacaktır.

KUYRUK SOKUMUNA DİKKAT!

Kıl dönmesi en çok kuyruk sokumunda görülüyor. Özellikle dar pantolon giyen şişman kişilerde kalça dokusunun sıkışması aradaki oluğun vakum etkisi ile kılları içine çekmesi olayın oluş mekanizmasında etkilidir.

KRİSTALİZE FENOL YÖNTEMİYLE 4 SEANSTA İYİLEŞME

Kadınlarda da kıl dönmesi yaygın mı?

Kadınlarda kıl dönmesi olayı yaygın değildir. Ancak kıl oranı fazla olan kişilerde sıkı pantolon giyenlerde ve kaykılarak oturan bayanlarda da bu olayın gelişmesi olasıdır. Ancak 10 erkekte kıl dönmesi yanında 1 veya 2 kadında kıl dönmesi ile pratik hayatta karşılaşmaktayız.

Haberin Devamı

Uyguladığınız kristalize fenol yöntemini anlatır mısınız? Ameliyata göre avantajları ve dezavantajları nedir? Ağrı vs. oluyor mu?

Kristalize fenol yöntemi yeni bir yöntem. Daha önceleri sıvı fenolle bu işlem uygulanmış, ancak başarısız olmuş. Sıvı fenol uygulamasının başarısız olmasının sebebine gelince; uygulamada vücut tarafından yabancı cisim olarak algılanan kıl yapısının sinüste (yuvada) bırakılıyor olması esas nedendir. Bizim uygulamamızda kılın cilt altına battığı ve yuva yaptığı delik lokal anestezi altında genişletilip içinden batan kıllar dışarı çıkarıldığı için başarılı sonuç alınmaktadır. Kıllar çıkarıldıktan sonra orada kalan boşluk da kristalize fenol ile tedavi edilmektedir. Kristalize fenol bu bölgede vücutta yara iyileşmesini uyararak boşluğun zamanla kapanmasını sağlar. Lokal anestezi kullanıldığı için işlem ağrısızdır. Genel anestezi alınmadığı için ayaktan uygulanır. Kişiye herhangi bir zorluğu yoktur. İşlem süresi de 10-15 dakikayı geçmez ve kişi normal günlük aktivitelerine devam eder. Herhangi bir kısıtlama yoktur.

Haberin Devamı

Hastanın tamamen iyileşmesi ne kadar sürüyor?

İşlem haftada 1 kez yapılıyor. Yaptığımız çalışmada ortalama 4 seans olarak (yani 4 hafta) uygulamanın yeterli olduğu tespit edildi. Ancak bazı hastalarda 2-3 seans yetebildiği gibi bazı hastalarda da 8-9 seans uygulamamız gerekti. Yani en fazla 2-2.5 ay denilebilir. Ancak bu rakam gözleri korkutmasın. Çünkü işlem 10-15 dakika sürüyor ve kişinin hayatında bir aksamaya neden olmuyor.

Kristalize fenol yöntemiyle kıl dönmesinin nüks etme olasılığı yüzde kaç?

Bizim çalışmamızda ve daha sonra binleri bulan uygulamamızda nüksün son derece az olduğunu gözlemledik. Ameliyat olan hastalarda olayın tekrar etmesi (nüks) oranı yüzde 35’e kadar verilmektedir. Ancak ameliyat sonrası nüks eden ve tekrar ameliyat olan hastaların yeniden nüks etme oranı ikiye katlandığı yani yüzde 65’e çıktığı da bildirilmektedir.

Dolayısıyla bu tür hastalarda kristalize fenol uygulaması hastayı riske sokmayan bir uygulama olup nüks olayı yüzde 5’i geçmiyor. Nüks eden hastalara baktığımızda ise bu hastaların kişisel hijyenlerine dikkat etmedikleri gözlenmektedir. Çünkü bu hastalara önerimiz en az 1 yıl boyunca kalça bölgesinin belden kalça altına kadar olan bölümünde kılların temizlenmesidir. Buna dikkat etmeyen hastalarda kıllar yeniden batarak yeni yuvalar oluşturabilmektedir.