Gazete Vatan Logo

Kıdem Tazminatına Türk modeli tüm çalışanlar yararlanabilecek mi?

Kıdem tazminatında yeni dönem başlıyor. Peki yeni kıdem tazminatı düzenlemesinden tüm çalışanlar yararlanabilecek mi? İşte merak edilen soruların yanıtları ve tüm çalışanları ilgilendiren kıdem tazminatı düzenlemesi...

Kıdem Tazminatına Türk modeli tüm çalışanlar yararlanabilecek mi?

Hükümetin kıdem tazminatı düzenlemesinde sona gelindi. Tüm çalışanların yararlanabileceği kulislerde konuşulan yeni kıdem tazminatı düzenlemesi nasıl şekillenecek? Hangi şartlar geçerli olacak? İşte tüm detaylarıyla kıdem tazminatına türk modelini sizler için derledik...

Hükümetin 'sıfır mağduriyet' sözü verdiği kıdem tazminatı modeli şekillendi. Buna göre, kıdemde 30 gün esası korunurken, gelir endeksli bir fon sistemi kuruluyor. Bir gün çalışan da kıdem alırken; yeni işe girenler için sisteme girmek zorunlu olacak, eski çalışanlar için gönüllülük esası uygulanacak. İstifa eden de işyeri iflas eden de kıdem tazminatını alabilecek. Fon yönetiminde sosyal taraflar da yer alacak. Bireysel hesaptaki birikim altın ve dövizde değerlendirebilecek.

Milyonlarca çalışanın gözünün çevrildiği kıdem tazminatı modeli için teknik çalışmalar tamamlandı. Sosyal tarafların da görüşleri dikkate alınarak son şekli verilecek çalışmayla, bugün yüzde 8-10'larda olan kıdem alanların oranının yüzde 100'e çıkarılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Hükümetin "sıfır mağduriyet" sözü verdiği kıdem tazminatı modeli şekillendi. Milyonlarca çalışanın gözü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun teknik çalışmalarının tamamlandığını açıkladığı kıdem tazminatı modeline çevrildi. Hürriyet'in haberine göre, çalışmayla bugün yüzde 8-10'larda olan kıdem alanların oranının yüzde 100'e çıkarılması hedefleniyor.
30 GÜN ESASI KORUNDU
Çalışan herkesin kıdem tazminatı aldığı bir sistem kurulurken, sosyal taraflarla da uzlaşılarak bireysel hesaba dayanan sisteme geçilecek. Buna göre, kıdemde 30 gün esası korunurken, gelir endeksli bir fon sistemi kuruluyor. Bir gün çalışan da kıdem alırken, yeni işe girenler için sisteme girmek zorunlu, eski çalışanlar için gönüllülük esası uygulanacak. İstifa eden de kıdem alabilecek. Fon yönetiminde sosyal taraflar da yer alacak. Bireysel hesaptaki birikimini altın, dövizde değerlendirebilecek.
1 GÜN ÇALIŞANA 1 GÜNLÜK KIDEM
Öncelikle Kıdem Tazminat Fonu kurulacak. Tamamen gelir endeksli bir fon olacak. Kişi bir gün çalışıyorsa bir günlük kıdemi olacak. Bir gün bile çalışanın hakkı Fon'a yatırılacak. Hiçbir şekilde hak kaybına izin verilmeyecek. Birikmiş kıdem tazminatları fona devredilecek. Fon sistemi ile hem kazanılan hem de gelecek hakları korunacak. Fondaki birikimleri özel şirketler yönetebilecek ancak yönetimin üzerinde sosyal taraflar olacak. Kıdemde 30 günü muhafaza eden bir katsayı oluşturulacak. Bir yıl çalışmaya karşılık 30 gün brüt ücret tutarındaki tazminat miktarının fonla birlikte azalmaması sağlanacak.
BİREYSEL PRİM HESABI
Her çalışanın bireysel hesabı olacak. İşveren bireysel kıdem tazminatı hesabına her ay prim yatıracak. Çalışanların düşük kıdemle işten çıkarılmasını önleyecek düzenleme yapılacak. Kıdem tazminatını kaybetme korkusunun ortadan kalkmasıyla başka işlere geçiş de kolaylaşacak. Kıdem kazanmadan sözleşmesi sona erenlerin paraları da birikmiş sayılacak. İşveren çalıştırdığı her bir işçi için prim ödemek zorunda olacak, buna devlet desteği de eklenecek.
YATIRMAYAN İŞVEREN TEŞVİK ALAMAYACAK
Bireyselkıdem tazminatı hesabına primi düzenli yatırmayan işverene vergi desteği başta olmak üzere teşvik kapıları kapanacak. Her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğu ve neması takip edilebilecek. İşini devredenin sorumluluğu devam edecek. İflas etse bile çalışan kıdem tazminatını alabilecek. İşçinin kıdem alabilmesi için istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak. Kıdem Fonu'na da belli bir süre dokunulamayacak.

Haberin Devamı

15 BAŞLIKTA KIDEMDE TÜRK MODELİ

Haberin Devamı

1- GELİR ENDEKSLİ FON

Kıdem Tazminat Fonu kurulacak. Tamamen gelir endeksli bir fon olacak. 1 gün bile çalışanın hakkı Fon'a yatırılacak. Fon sisteminde bütün çalışanların kıdemi olacak.

2- FON'A DEVREDİLECEK

Mevcut kıdemler de Fon'a devredilecek.

Haberin Devamı

3- KAZANIMLARA KORUMA

Fon sistemi ile çalışanların hem kazanılan hem de gelecek hakları korunacak.

4- DEVLET GÜVENCESİ

Çalışanların düşük kıdemle işten çıkarılması önlenecek. Kıdem tazminatını kaybetme korkusu ortadan kalkınca başka işlere geçiş de kolaylaşacak.

5- 30 GÜNE DEVAM

Kıdemde 30 günü muhafaza eden katsayı oluşturulacak. 1 yıl çalışmaya karşılık 30 gün brüt ücret tutarındaki tazminat miktarının fonla birlikte azalmaması sağlanacak.

6- BİREYSEL HESAP

Her çalışanın bireysel hesabı olacak. İşveren hesaba her ay prim yatıracak.

7- SÖZLEŞMESİ BİTENE DE VAR

Kıdem kazanmadan sözleşmesi sona erenlerin paraları da birikmiş sayılacak.

8- DEVLET DESTEĞİ

İşveren çalıştırdığı her bir işçi için prim ödemek zorunda olacak, buna devlet desteği de eklenecek.

9- SOSYAL TARAFLAR DA KIDEM FONU'NDA

Fon yönetimine sosyal taraflar da dahil edilecek, denetimde de görev alabilecekler. Takvim'in haberine göre, bireysel emeklilik şirketleri de kıdem tazminat hesabını yönetmek için Hazine'den yetki alabilecek.

10- İSTEYEN ALTIN, İSTEYEN DÖVİZDE

Çalışanlar birikimlerini tahvil, döviz, hisse senedi, altın gibi yatırım araçlarında değerlendirebilecek. Çalışan bir tercih yapmazsa bir bölümü kamu borçlanma araçları ile değerlendirilecek.

11- YATIRMAYANA TEŞVİK YOK

Bireysel kıdem tazminatı hesabına primi düzenli yatırmayan işverene vergi desteği başta olmak üzere teşvik kapıları kapanacak.

12- AYLIK TAKİP

Her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğu ve neması takip edilebilecek.

13- İSTİFA EDEN DE ALACAK

İstifa eden de kıdemini alabilecek. İşçinin istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak. İşini devredenin sorumluluğu devam edecek. İşveren iflas etse bile çalışan tazminatını alabilecek.

14- ESKİ ÇALIŞANLARDA İSTEĞE BAĞLI

Yeni işe girenlerde Fon'a katılım zorunlu, eski çalışanlarda isteğe bağlı olacak. Çalışan ve işverenin uzlaşması durumunda yeni sisteme geçiş de mümkün olacak. İşten ayrılma gibi bir durumda aynı hesap üzerinden kıdem hakkı sürecek.
15- BELLİ SÜRE DOKUNULMAYACAK
Kıdem Fonu'na belli bir süre dokunulamayacak. Ancak sınırlı özel durumlarda erken çekme imkanı getirilebilecek.