Gazete Vatan Logo

Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı süreleri değişti! Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı şartları nelerdir?

Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatında zaman aşımı süreleri 2017 yılında değişti. 2017 yılında yapılan değişiklikle 10 yıl olarak uygulanan süre 5 yıla düşürüldü. Zaman aşımı sürelerine yapılan değişiklikten önce, sona eren iş sözleşmelerinde geçiş hükümleri uygulanıyor. İhbar ve kıdem tazminatı müracaatında bulunanlar zaman aşımı süresini kaçırırsa dava açma hakkını kayboluyor. Peki, Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı şartları nelerdir?

Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı süreleri değişti! Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı şartları nelerdir?

2017 yılında 7036 sayılı kanun ile 4857 sayılı İş Kanunu'nda yapılan değişiklik ile kıdem tazminatı zamanaşımı 10 yıldan 5 yıla düşürüldü. İşçilerin alacaklarında zaman aşımı süresi, önceki yıllar için sona eren iş sözleşmelerinde geçiş hükümleri uygulanıyor.

ZAMAN AŞIMINDA GEÇİŞ HÜKMÜ NEDİR?

25.10.2017 tarihinden önce sona eren iş sözleşmelerine ilişkin kıdem tazminatı zaman aşımı için geçiş hükmü getirilmiştir. (4857 sayılı kanun geçici madde 8) 25.10.2017 tarihinden önce işlemeye başlayan zaman aşımı süresi, değişiklikten önceki (10 yıllık) zaman aşımı süresine tabi olmaya devam eder.

25.10.2017 tarihinden önce sona eren iş sözleşmeleri nedeniyle işlemeye başlayan kıdem tazminatı zaman aşımının dolmayan kısmı 5 yıldan fazla ise 25.10.2017 tarihinden itibaren 5 yılın geçmesi ile zaman aşımı süresi dolmuş olacak.

KIDEM TAZMİNATI ŞARTLARI NELER?

Kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmek için, işçinin aynı işverene bağlı işyerlerinde en az bir yıl çalışması, işveren tarafından işten atılması ve işçi haklı bir nedenle iş akdini feshettiğiyle kazanılır.

Haberin Devamı

Bunun dışında yaş dışındaki emeklilik koşulları yerine getirildiğinde de işçi işten ayrılarak kıdem tazminatı alabiliyor. Erkek işçiler askere giderken, kadınlar da evlendiklerinde bir yıl içinde işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor.

Yaş dışındaki emeklilik koşullarını doldurmak suretiyle, örneğin 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girip 15 yıl sigortalılık 3600 prim gününü tamamlamış olanlar kendi istekleriyle işten ayrılırken kıdem tazminatını alabiliyor. Çalışma süresi uzun olan kişilerin kıdem tazminatı alırken tavanına dikkat etmesi gerekiyor, brüt ücreti tavanı aşan kişiler, yılın ocak ve temmuz aylarında ayrıldıklarında daha yüksek kıdem tazminatı alabilirler.