Gazete Vatan Logo

Kıdem tazminatı tutarı nasıl hesaplanır?

İş Kanunu'na göre, aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışan ve diğer şartları yerine getiren işçi, iş akdi feshedildiği taktirde kıdem tazminat almaya hak kazanıyor. Peki kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor. İşte detaylar...

Kıdem tazminatı tutarı nasıl hesaplanır?

İşçinin, 1475 sayılı İş Kanunun 14’üncü maddesine göre, aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışması ön koşulu ile birlikte işten çıkarıldığı taktirde almaya hak kazandığı kıdem tazminatı ödemesinin nasıl hesaplandığı çalışanlar tarafından merak ediliyor.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir. Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) brüt tutarları dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.