Gazete Vatan Logo

KGF’de geri dönüşler yine can suyu olacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KGF’deki geri dönüşleri tekrar kullandırmak için çalıştıklarını ayrıca fonda kalan 50 milyarı ihracat ve yatırıma tahsis edeceklerini söyledi

KGF’de geri dönüşler yine can suyu olacak

Türkiye’nin ekonomik büyümesine pozitif katkı sağlayan ve finansman sıkıntısı çeken şirketlere can suyu olan Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin yenisi üzerinde çalışılıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 250 milyar liralık hacimle uygulamaya alınan Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ilgili çalışmaların devam ettiğini açıkladı. TV’de soruları yanıtlayan Şimşek, “KGF’de geri dönüşler olacak, onlar kullandırılacak mı, onun üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Zararı göze aldık

Türkiye’nin, geçen yıl çok büyük bir şok yaşadığını, kredi sisteminin çökmemesi için olağanüstü bir tedbir devreye koyduklarını ifade eden Şimşek, “Hazine olarak 25 milyar liraya kadar bir kaybı, zararı göze aldık ve 25 milyar lirayı 250 milyar lira krediye dönüşecek şekilde sisteme kullandırdık” diye konuştu. Bu konuda sürecin nasıl devam edeceğini anlatan Şimşek, şunları kaydetti: “KGF’de kefalet

186 milyar TL, kredi büyüklüğü 210 milyar TL’ye ulaştı. Kalan yaklaşık 50 milyar liralık kısmını da yatırıma ve ihracata tahsis edilmesini istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin önceliği yatırım ve ihracattır. Sistem bu çerçevede devam edecek. Ama şunu kimse beklemesin, ‘Türkiye’deki bütün kredileri Hazine kefaletine dönüştürmek’ asla mümkün değil, bu çok riskli bir yol olur... Tabii ki mevcut imkanları kullandıracağız, geri dönüşler olacak o geri dönüşleri kullandıracak mıyız? Onu çalışıyoruz, değerlendiriyoruz şu anda. O yönde bir talep var, bu değerlendirilebilir. Şu hassasiyeti gözetmemiz lazım, bu sistem içinde Hazine ve bankalar açısından riskler içerecek şekilde olmaz. Dünya uygulamaları da böyle.”

Haberin Devamı

Çeyrek getir, çeyrek götür

Mehmet Şimşek, 2-6 Ekim tarihlerinde taleplerin toplanacağı altın tahvili ve altın kira sertifikasıyla ilgili şu detayları anlattı: “Tahvil alan vatandaşımız ekonomimiz açısından faydalı olacak. Tahvili Hazine çıkaracak. Vatandaşlarımız evinde tutulan sadece altınını Ziraat Bankası’na götürecek, eksper altını değerlendirecek sonra diyelim ki size 100 gramlık altın karşılığı bir sertifika verilecek. Bu tahvil istediğiniz zaman tekrar altına dönüştürülecek. Bizim sloganımız: ‘Çeyrek getir, çeyrek götür’. Bu tahvil size vade sonunda yine altınınızı iade edecek ve altın cinsinden getiri sağlayacak.
Büyüme bu yıl % 5-6 çıkar
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu yıl ekonomik büyümenin rahatlıkla yüzde 5 ile 6 arasında gerçekleşeceğini söyledi. Para politikasında belirsizliğin azaltıldığını ifade eden Şimşek, şunları kaydetti: “Geçen yıl biz OVP’yi yaparken, bu yılın başında ortalık toz dumandı. Yüzde 4.4’e inanan yoktu. Küresel oyuncuların çoğunun büyüme tahmini yüzde 2-3 arasındaydı. Kısa vadede şartlar Türkiye’yi, enflasyonu aşağı çekmek için ve TL’deki değer kaybını sınırlamak için sıkı para politikasına mecbur kıldı. Orta vadede bunu aşmanın tek yolu yapısal reformlardır. Tüm amacımız cari açığı kalıcı bir şekilde aşağı çekip, büyümenin kaynaklarını iç kaynaklarla finanse etmek.”
Kefalet sigortası baskıyı azaltacak
Kefalet sigortasına da değinen Mehmet Şimşek, Türkiye’de müteahhitlerin bir ihaleyi kazandığı zaman, muhatap olan devletin ya da özel sektörün bir teminat mektubu istediğini hatırlattı. Çoğu zaman firmaların bankalarda kredi limitlerini kullandığını anlatan Şimşek, teminat mektuplarının gayri nakdi bir kredi olduğunu, limitleri etkilediğini kaydetti. Bankaların zaman zaman bunu veremediğini belirten Şimşek, “Şu anda Türkiye tamamen banka merkezli bir finansman modeliyle gidiyor, nakdi kredilerde de gayri nakdi krediler de öyle. Biz şimdi banka dışı finans sektörünü, sermaye piyasalarını geliştirmeye çalışıyoruz” dedi. Şimşek, sisteme ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Siz, devlet ya da özel sektörle bir sözleşme yapacaksınız. O sözleşmeden kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirip getirmeyeceğine ilişkin bazen sizden teminat mektubu isteniyor. O zaman kefalet sigortasını, teminat mektubu yerine, onun muadili olarak kullanacaksınız. Böylece bankacılık sektöründe yarım trilyon liraya ulaşan gayri nakdi kredi baskısı azalacak. Krediye erişim kolaylaşacak, sigortacılık sektörü daha da gelişecek. Reel sektörün teminat sorununu çözmüş olacağız. Hazine olarak kimseye kefil olmayacağız. Sadece Hazine olarak düzenleme yapıyoruz. Özel sektörün yükümlülüklerini sigorta yaptırıp garantiye alacağız.”

Haberin Devamı