Gazete Vatan Logo

KGB ajanıyla görüştü

ABD’de Kennedy suikastine ilişkin gizliliği kalkan soruşturma kayıtlarına göre, tetikçi Lee Harvey Oswald’ın, eylemden birkaç ay önce Meksika’da bir KGB ajanıyla buluştuğu belirlendi

KGB ajanıyla görüştü

ABD’de Ulusal Arşiv’in hafta içinde ‘sansürsüz’ olarak yayınladığı Başkan John F. Kennedy’ye yönelik suikastle ilgili soruşturma belgeleri, tetikçi Lee Harvey Oswald’ın Rusya bağlantılarına ilişkin bugüne kadar bilinmeyen bazı ayrıntıları gün yüzüne çıkarttı. Amerikan istihbarat kurumlarınca yürütülen soruşturmalara ilişkin belgelere göre 46 yaşındaki Oswald’ın, suikastten birkaç ay önce gerçekleştirdiği Meksika ziyareti sırasında, o dönemki Sovyet istihbarat kurumu KGB’ye bağlı bir ajanla buluştuğu belirlendi. Meksika’daki Sovyet Konsolosluğu’nu da ziyaret eden Oswald’ın konsoloslukta düzenlenen bir partiye, 2 Amerikan vatandaşıyla birlikte katıldığı belirtiliyor. Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) Owald’ın Meksika’ya gitme planından haberdar olduğu da yeni ortaya çıkan bilgiler arasında.

Belgeler FBI yetkililerinin, suikastten sonra Sovyetler Birliği’nde ortaya çıkan ‘saldırı endişesinden’ de haberdar olduklarını gösteriyor. Moskova’nın o dönemde, ABD’li yetkililerin kendilerini suikastin azmettiricisi olmakla suçladıktan sonra olası bir karşı saldırıdan endişe ettikleri söyleniyor. Belgelere göre Ruslar Oswald’ın ‘kendi ülkesine bile ihanet eden nevrotik bir manyak’ olarak tanımladığını ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

GİZEMLİ İHBAR

Soruşturma kayıtları, suikastten sadece 25 dakika önce, İngiliz Cambridge News gazetesine ‘sıradışı’ bir ihbar telefonu geldiğini de ortaya çıkarttı. Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın Londra ofisince, suikastten bir gün sonra Washington’a gönderilen bir telgrafta, kimliği belirsiz bir kişinin gazeteyi arayarak muhabirlere, ‘büyük bir haber’ için Amerikan Konsolosluğu’yla bağlantıya geçmelerini önerdiği belirtiliyor.

‘SEÇENEĞİM YOKTU’

ABD Başkanı Donald Trump, gizliliği kaldırılan 2 bin 891 belgenin kamuoyuna açıklanmasına karar verirken, 180 civarında belgenin ise 6 ay daha ‘gizli kalmasına’ karar verdi. Trump, önümüzdeki 6 ay boyunca incelenecek belgelerin bazı ‘muhbirlerin’ ve ‘yabancı ajanların’ ifşa edilmelerine neden olacağı için şimdilik gizli tutulduğunu belirtirken, “Başka seçeneğim yoktu” diye konuştu. Yerel basında çıkan haberlere göre henüz gizli tutulan belgeler 26 Nisan 2018’e kadar, bazı ‘düzeltmeler’ yapıldıktan sonra kamuoyuyla paylaşılacak.

Haberin Devamı