Gazete Vatan Logo

Keyif kahvesinin en keyifsiz yanı: Basur

'Kahvenin ne zararı olabilir?' diye düşünenler dikkat! Kahvenin aşırı tüketimi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Öyle ki aşırı kahve tüketimi, dişlerde leke oluşumundan ya da kahvenin bazı türlerindeki etken maddelerin kolesterole yol açmasına kadar birçok olumsuzluğu tetikleyebiliyor.

Keyif kahvesinin en keyifsiz yanı: Basur

Keyif kahvesinin keyfini gün boyu sürdürmek sindirim sistemini de oldukça etkileyebiliyor ve kabızlığa yol açabiliyor. Bununla birlikte kahvenin diüretik yani idrar söktürücü etkisi vücuda yeterli miktarda su alınmaması ile kabızlığın oluşumunda da etkili.

Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı olsa da, ömürden ömür götürebilecek hastalıklara aşırı tüketimi nedeniyle zemin hazırlaması oldukça olası. Özellikle kabızlık oluşumuna sebebiyet vermesi ile makat hastalıklarının oluşum riskini oldukça tetikleyebiliyor. Kabız olma durumlarının makat bölgesini gün içerisinde zorlaması ile hemoroid ya da halk dilindeki adı ile “basur” rahatsızlığının oluşumu gerçekleşebiliyor.

Konuyla ilgili Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü kahvenin makat hastalıklarına olan etkisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Basur, tedavi edilmediği sürece ilerleme gösterip oldukça can sıkıcı boyutlarda karşımıza çıkabiliyor. Aşırı kahve tüketimiyle birlikte, hareketsiz bir yaşam biçimi, günlük 2- 2,5 litrenin altına düşen su tüketimi ve lifli gıdaların kahve kadar menülere dâhil olamaması ile kabızlık, basur (hemoroid) rahatsızlığını doğurabiliyor.”

Haberin Devamı

Op. Dr. Yasir Gözü yapılan araştırmalara da dikkat çekerek, araştırmalar sonucunda vücuda günlük kafein alımının en fazla yaklaşık 300 mg olabileceği ve bu miktarı geçmemesi gerektiğine de vurgu yapıyor. Bu sebeple aslında tüketim alışkanlıklarınızı bir miktar değiştirerek aslında birçok hastalığın önüne geçmek daha kolay bir hâl alabiliyor diye de ekliyor.

KIŞIN ARTAN KAHVE TÜKETİMİNE DİKKAT

Havaların soğuması ile sıcak içeceklere yönelim haliyle artıyor. Özellikle kış aylarında daha çok karşılaşılan basur hastalığının oluşumuna engel olmak için kahve tüketimini aza indirmekle birlikte daha hareketli bir yaşam şeklini de benimsemek oldukça önemli olacaktır.

LİFLİ GIDALARLA BASURUN ÖNÜNE GEÇİN

Çayı, kahvesi, asitlisi… İçindeki etken maddelerle içecekler bazen tahminimizin ötesinde bazı sağlık problemlerine yol açabiliyorlar. Makat sağlığını oldukça etkileyen yanlış tüketim tarzını lifli gıdaların alımına önem vererek lehinize çekebilirsiniz. Lifli gıdalar bağırsak hareketlerini düzenleyerek özellikle kabızlığın oluşmasını engellemede etken bir savaşçı olarak karşımıza çıkar. 20 ile 50 yaş grubu arasındaki bireylerin Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre lif alımı 25-30 gram arasında olmalıdır. Her şeyde yeterli tüketim ile basur gibi makat hastalıklarının önüne geçmek mümkün olabiliyor.

Haberin Devamı