Gazete Vatan Logo

Keşfedilmeyi bekleyen 5 bin mağara var

Hüseyin Güngör ve beraberindeki “Keşfedilmemiş” ekibi, binlerce metre derinliklere inerek keşfedilmemiş mağaraları gün yüzüne çıkarıyor. Güngör faaliyetlerini ve Türkiye’de mağaracılığı anlattı.

Keşfedilmeyi bekleyen 5 bin mağara var

Sizi tanıyabilir miyiz? Neler yaptınız bugüne kadar?

Hayatımın büyük kısmını su altına adadım. 2010 yılında kaybolan Bursa adlı uçağı Marmara’nın altında bularak araştırma hayatıma yeni bir boyut kattım. Aynı yıl “Keşfedilmemiş” adlı ekibi kurarak sırların efsanelerin doğru olup olmadıklarını araştırmak amacıyla Yaban TV’de ‘Keşfedilmemiş’ programını yapmaya başladım.

Takipçileriniz sizi Yaban TV’deki Keşfedilmemiş programından biliyor. Bugüne kadar kaç keşif yaptınız?

Şimdiye kadar 50’nin üzerinde yer araştırdık bunun 20 tanesini yayınladık. 400’den fazla araştıracağımız yer var hala.

Ekibiniz kaç kişilik, üzerinizdeki bulunan eşyaların ağırlığı ne kadar?

Dokuz kişilik bir ekibimiz var. Cenk Yoleri, İsmail Volkan Ceylan, Burak Erdost, Ahmet Tunç Erkan Mersin, Şevki Kandır, Gamze İstanbulluoğlu, Esin Handal bir de ben. Kameralar ve bazı teçhizatlar hariç bir kişi yaklaşık 25 kilo çantaya sahip.

Bugüne kadarki keşiflerinizde, tarihi olarak en eski mağara hangisiydi?

En eski keşfimiz, tamamen el yapımı olan, Eskişehir Mihallıçık’da bulduğumuz, tahmini M.Ö. 4 bin-8 binlere dayanan bir mağara. Burası bir yeraltı şehri.

Haberin Devamı

Keşfettiğiniz mağaraların derinlikleri ne kadar uzunlukta oluyor?

Bazıları 600-700 metre bazıları 4-5 km ama en uzunu bizim artık yorulup geri dönmek zoruda kaldığımız 8 kilometre yeraltı şehriydi. Toplamda 20 kilometreyi geçeceğini tahmin ediyoruz.

Karşılaştığınızda sizi şoke edip şaşkınlığa sürükleyen anınız var mı?

Bazen tuhaf seslerle karşılaşıyoruz, bazen tuhaf görüntüler kameramıza yansıyor. Hem korkunç hem de komik olarak tanımlayabileceğimiz bir olayda, belirleyemediğimiz bir cisim kameraya pozlar verdi. Onu izlemek müthiş bir hissiyattı.

Ülkedeki mağaralar halkı zenginleştirir

Türkiye’de mağaracılık ne durumda?

Türkiyede mağaracılık sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler sayesinde iyi durumda. Lakin işin yüksek merciler tarafından hiç kaale alınmadığını düşünüyorum. Ülkemizin hemen her kasabasında turizme açılacak mağaralar var. Biz bugün dünyayı dehşete düşürecek mağralarımızın farkında bile değiliz.

Haberin Devamı

Sizce bu işin riskli yanları nedir?

En ufak tetdbirsizlik telafisi olmayan sonuçları doğurur. Üç saniye kaskınızı çıkarmak bir sarkıtın kafanıza saplanmasına neden olabilir.

Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen mağara sayısı ne kadar?

Keşfedilmeyi bekleyen mağara sayısı 5 binin üzerinde. 10 bin-20 bin yıl önce bizden çok daha üstün mimari ile yerin altına şehirler yapmışlar. Kanal istanbul’a gelince... Bu bölgede sadece mağaralar değil geçmiş uygarlıklara ait yeraltı geçitleri var. Devletimiz bu konuda tedbirler almış ama bunlar hiçbir hasara uğramadan çıkarsa bölge dünya turizminin bir merkezi haline gelir.