Gazete Vatan Logo

Kerry’i zorlayan Türkiye sorusu!

ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry, IŞİD'in petrol kaçakçılığını Suriye'ye sınırı olan Türkiye ve Lübnan gibi ülkeler üzerinden yaptığını söyledi. Senatörlerin Türkiye’ye dair ısrarlı sorularını yanıtlayan Kerry, IŞİD’in herhangi bir devletin desteğini aldığına inanmadığını söyledi. Senatörün "Neden Türkiye IŞİD’in petrolünü alarak can simiti oluyor?" sorusuna ise kapalı oturumda cevap vereceğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD'nin IŞİD ile neden ve nasıl savaşacağını anlatmak için oturuma katıldığı ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde zor anlar yaşadı. ABD Başkanı Barack Obama'nın, geçtiğimiz günlerde açıkladığı "IŞİD ile strateji stratejisini" komite üyeleri önünde anlatan Kerry'e, "Biz biliyoruz, siz de dile getirdiniz, Rusya Suriye'de Esad'ı destekliyor. Düşmanlara para, ekipman ve başka destekler yapıldığını geçmişten de biliyoruz. Bugün IŞİD'e baktığımızda, bize Rusya, Çin ve İran'ın IŞİD'e karşı olduğunu söylediniz. IŞİD'e ekipman ve silah veren, savaşı sürdürmek için para kaynağı yaratan ticaretine izin veren ülkeler" hangileri sorusu yöneltildi. Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD'in gelinen aşamada herhangi bir devlet tarafından desteklendiğine inanmadıklarını belirterek "IŞİD'in kazandığı başarılar, özellikle Musul'daki bankayı ele geçirmeleri, petrol satmaları IŞİD'in para kaynağı" diye yanıtlayan Kerry sözlerini bitirmeden, "Kime satıyorlar, hangi ülkeler petrol geçişini sağlıyor" sorusu geldi.
"IŞİD'İN PETROL KAÇAKÇILIĞINA TÜRKİYE VE LÜBNAN ARACILIK EDİYOR
Soru üzerine oldukça gerilen John Kerry'nin, IŞİD'in petrolü Suriye ile sınır komşusu olan ülkeler üzerinden kaçırıldığını söylemesinin ardından, kendisine ısrarla "Hangi ülkeler" sorusu yöneltildi. John Kerry, soruya verdiği yanıtta, "Suriye ile sınırı olan ülkeler. Bu da demektir ki Türkiye ve Lübnan. Türkiye'nin IŞİD'in elinde rehine olan 49 vatandaşı var. Bunu kamuoyu önünde de konuşmaktalar. Ancak Türkiye sorunu anladı, kendileri ile görüşmelerimiz oldu ve bu görüşmeler sürecek. Detayları açıklayamam, kapalı bir oturumda yanıtlayabilirim" dedi.
John Kerry, IŞİD'e, sosyal medya, internet, bireysel yardım kampanyaları aracılığıyla da para aktarıldığını, son olarak bölge ülkelerinden bir kişinin 140 bin dolar yolladığını saptadıklarını, yeni strateji ile örgüte yönelik tüm para hareketlerinin izlenmesini amaçladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

İŞTE O DİYALOG

Haberin Devamı

Senator: Neden Türkiye IŞİD’in petrolünü alarak can simiti oluyor?

Kerry: Şu an değil, kapalı oturumda cevaplayayım. Şu an Senato tartışması.