Gazete Vatan Logo

Kerkük’ten Kürt izi siliniyor

Kerkük’ün Irak ordusu tarafından Peşmerge’nin elinden alınmasının ardından kentte her geçen gün, Kürt yönetimine ait işaretler siliniyor.

Kerkük’ten Kürt izi siliniyor

Kuzey Irak bayrağının indirilmesi, cadde isimlerinin değiştirilmesi, heykel ve portrelerin kaldırılması bu uygulamalardan bazıları. Irak ordusu ve Haşdi Şabi kenti ele geçirir geçirmez ilk iş olarak Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bayraklarını indirdi. Şimdilerde Kerkük’teki Kürt partilerinin bile teşkilat binalarında bu bayrakları asmasına izin verilmiyor.

Türkmen Caddesi

En son yapılan değişikliklerden biri geçtiğimiz haftanın sonlarında yaşandı. Şehit Şerko Caddesi’nin ismi değiştirildi. 30 Ocak 2015’te, Kerkük Güney Cephesi’nde DEAŞ’la girdiği çatışmada şehit düşen Peşmerge Güçleri 1. Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Şerko Fatih Şwani’nin adı Kerkük’te bir caddeye verilmişti. Caddenin ismi, 2011 yılında kimliği belirsiz kişilerce öldürülen Türkmen beyin cerrahı Yıldırım Demirci’nin adı verilerek değiştirildi. Kerkük’te dikilen büyük peşmerge heykeli de yakılıp tahrip edilmişti.

Haşdi Şabi’ye intihar saldırısı

Kerkük’te Nüfus Müdürlüğü ve Haşdi Şabi’nin ‘karargah’ olarak kullandığı Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) eski binasının yakınlarında dün bombalı araçla saldırı düzenlendi. İlk patlamanın Atlas Caddesi’ndeki nüfus müdürlüğü binasının önünde yaşandığı ve bunun intihar saldırısı olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Bu patlamanın ardından 16 Ekim günü Kerkük’e giren Haşdi Şabi’nin ‘karargah’ olarak kullandığı KDP’nin eski binasına yönelik bombalı araç saldırısı yapıldı. İlk belirlemelere göre, iki ayrı saldırıda 5 kişi, ölürken, 7 kişi de yaralandı. İkinci patlamadan sonra kısa süreli bir çatışmanın yaşandığı da öğrenildi.