Gazete Vatan Logo

Kerkük'teki 12 bin polis memurunun maaşı kesildi

Kerkük'teki 12 bin polis memurunun maaşı kesildi

Irak İçişleri Bakanlığı, daha önce görevden aldığı Kerkük Polis Müdürü General Cemal Tahir'in görevine devam etmesi üzerine Kerkük'teki 12 bin polisin maaşını kesti.

Kerkük'te geçen eylül ayında DAEŞ militanlarına düzenlenen bir operasyon, Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) mensup Polis Müdürü Cemal Tahir ile Şii Türkmen Kerkük İstihbarat Müdürü Orhan Cuma arasında anlaşmazlığa neden olmuştu. Bunun üzerine Kerkük Valiliği, Orhan Cuma'yı görevden almıştı. Irak İçişleri Bakanlığı da buna misilleme olarak Polis Müdürü Cemal Tahir'in görevine son vermişti. Ancak Cemal Tahir'in görevine devam etmesi Irak merkezi hükümetinin tepkisine neden oldu. İçişleri Bakanlığı, Kerkük'teki 12 bin polis memurunun kasım ayı maaşını göndermedi. Kerkük yerel yönetimi ise söz konusu karara tepkili.

Kerkük İl Meclis Başkanı Rebvar Talabani, polis memurlarının maaşlarının ödenmemesinin yasal olmadığını belirterek, "Maaşların neden ödenmediğini araştırmak için bir komisyon kuracağız" dedi.

Kerkük İl Meclisi Kürt Kardeşlik Listesi Üyesi ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük İl Sorumlusu Muhammet Kemal da Irak İçişleri Bakanlığının polislerin maaşını kesme hakkı olmadığını savunarak, "Bu toplu bir cezadır. Devletin herhangi bir kurumunun başındaki yöneticiyle ilgili bir problem varsa onun maaşı kesilir ya da o kişi görevinden alınır. Ancak toplu halde memurları cezalandırmak kesinlikle kabul edilemez. Bu tür önemli ve hassas kararda yerel yönetime bir açıklama yapılması gerekiyor. Yerel yönetime istişare edilerek bir karar verilmeliydi" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KYB Milletvekili Rebvar Taha ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu karar etik bir davranış değildir. İçişleri Bakanı kararında ısrarlı olursa bu, terör ve DAEŞ'i destekleme anlamına gelir. Bence göstermiş olduğu başarıdan dolayı Kerkük polisini tebrik etmeleri gerekiyordu. Bizler milletvekilleri olarak bu karar hakkında gereken yasal tepkimizi göstereceğiz. İçişleri Bakanını en kısa zamanda parlamentoya çağırıp hakkında soruşturma açacağız. Kerkük'ü koruyan 12 bin polisin maaşını kesmeye hakkı yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Kerküklü Arap siyasetçi ve eski Kerkük Vali Yardımcısı İsmail el-Hadidi, anlaşmazlığın İçişleri Bakanlığı ile Kerkük Polis Müdürü arasında yaşandığını aktararak, olayın polis memurlarına yansıtılmasının yanlış olduğunu dile getirdi. Hadidi, güney sınırındaki terör örgütü DAEŞ'in Kerkük'ü tehdit ettiği bir dönemde kentteki güvenlik güçlerinin desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.