Gazete Vatan Logo

Kerkük petrolü tankerle İran’a

Kerkük’ün Irak merkezi yönetimi tarafından geri alınmasından sonra buradaki petrolün İran üzerinden taşınması için anlaşıldı. Petrol, Kerkük Barzani yönetimindeyken Ceyhan’a akıyordu

Kerkük petrolü tankerle İran’a

Irak’ın Kerkük kentinden İran’a petrol ihracatı yapılacağı bildirildi. Irak Petrol Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Petrol Bakanı Cebbar Luaybi, Kerkük’ten İran’a günlük 30 ila 60 bin varil petrol ihracatı yapılması için iki ülke arasında prensip anlaşması yapıldığını belirtti Söz konusu anlaşmanın Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) ve İran tarafıyla Bağdat’ta yapıldığını ifade eden Luaybi, ihraç edilecek petrol oranının boru hattı döşenince artırılacağına da dikkati çekti. Iraklı bakanın işaret ettiği anlaşmaya göre, söz konusu petrol kamyonlarla iki ülke arasındaki sınıra (İran’ın Kermanşah kentine yakın noktaya) taşınacak ve İran da söz konusu petrolü Irak’ın güneyindeki sınırından teslim alacak.

Kafaları karıştırdı

İran ile prensipte varılan anlaşmanın teknik ve yönetim boyutunun tamamlanmasıyla yakında imzalanacağı bilgisini de paylaşan Luaybi, “Hükümet ve bakanlık olarak Türkiye, İran, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Suriye ile de petrol ve stratejik projeler gerçekleştirmeyi amaçlıyor” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Öte yandan yakın zamanda Irak’tan İran’a petrol boru hattı döşenmesi konusunda da görüşmelerin devam ettiği öğrenildi. Kerkük yaklaşık 3 yıldır fiili olarak Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin elinde bulunuyordu. O dönemde de Kerkük petrolü Ceyhan boru hattına sevkediliyor böylece hattın günlük kapasitesi 600 bin varile kadar çıkıyordu. Sözkonusu petrolün gelirini de Erbil yönetimi alıyordu. Ancak referandum sürecinden sonra Bağdat yönetiminin sert tepkisi ile karşılaşan Kürtler, Kerkük’ü terketmek zorunda kaldı. Kerkük’ten başlayıp Ceyhan’a uzanan petrol hattının DAEŞ militanları tarafından tahrip edilen kısımlarının tamirine başlanırken, İran ile anlaşma yapılması kafa karıştırdı.

Güvenlik danışmanı ertelensin

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş ve beraberindeki heyet, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şaban Atlas’ı ziyaret etti. PÜİS’ten yapılan açıklamada, ziyarette, 1 Ocak 2018’de akaryakıt ve otogaz istasyonları için tehlikeli madde güvenlik danışmanı bulundurma veya hizmet alma zorunluluğu konusunda taleplerin dile getirildiği bildirildi.

Haberin Devamı

İstasyonlarda hali hazırda LPG sorumlu müdürü ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu olduğu hatırlatılan açıklamada, Okumuş’un, “Tehlikeli madde güvenlik danışmanı zorunluluğu bayiler için ek maddi külfet getirecektir” ifadesine yer verildi.
Okumuş, ziyarette, yıl başında başlayacak uygulamanın ertelenmesini de talep etti.