Gazete Vatan Logo

Kerkük patlamak üzere

Barzani ve PKK işgali altındaki Türkmen yurdu Kerkük, büyük bir savaşın eşiğinde. Irak ordusu ve Haşdi Şabi milisleri kontrolü ele almak için kenti batıdan kuşattı. Peşmergeler bazı temas noktalarından çekilirken IKBY ABD, AB ve BM’yi yardıma çağırdı.

Kerkük patlamak üzere

Peşmerge ve PKK’nın işgalindeki Türkmen yurdu Kerkük’te savaşın başlaması an meselesi. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Terör örgütü DEAŞ’ı Kerkük’ün batı komşusu Havice kasabasından temizleyen Irak ordusu ile İran destekli Haşdi Şabi milisleri, doğudaki kent merkezine yönelerek işgalci Peşmerge güçlerine karşı mevzilendi. ABD-İsrail eksenine göbekten bağlı kukla devlet projesi için Irak’ın kuzeyinde korsan referanduma imza atan Mesud Barzani’nin Peşmergeleri, DEAŞ bahanesiyle işgal ettikleri Kerkük’ten çekilmiyor. “Kerkük bizim Kudüs’ümüzdür” sözleriyle Siyonistlere mesaj veren ve Türkmen yurdunu boşaltmayacaklarını açıklayan işgalciler, Irak ordusu ile Haşdi Şabi güçleri 500 metreye kadar yaklaşınca geri adım attı.

ÖN CEPHEYİ TERK ETTİLER

‘Savaş istemedikleri için geri çekildiklerini’ ileri süren Peşmergeler, Kerkük’ün batı kesimindeki bazı siperleri terk etti. Bunun yanında, Duhok-Musul ve Erbil-Musul yolunu kapatan Barzani güçleri bir yandan da Batılı ülkelerden yardım dilenmeyi ihmal etmedi. ABD’nin Suriye kuzeyine PKK’yı yerleştirmek için kullandığı DEAŞ taktiğine sarılan IKBY, “ABD, AB ve BM savaşa engel olsun; yoksa DEAŞ güçlenir!” açıklaması yaptı. PKK’lı 700 teröristin de Barzani güçlerine destek için geldiği kentte gerilim iyice arttı.

Haberin Devamı

6 BİN PEŞMERGE GELDİ

Bağdat-Erbil hattında tansiyonu iyice yükselten süreçte Haşdi Şabi, Kerkük vilayetinin batı ve güney bölgelerine konuşlanıp Peşmerge mevzilerine yığınak yaptı. Havice ilçesi ve ona bağlı 4 kasabayı DEAŞ’tan temizleyen Irak ordusu ve Haşdi Şabi, ağır silahlarla Kerkük’e ilerleyip kente 20 kilometreye kadar yaklaştı. Türkmen yurdunun batı ve güneybatı bölgelerinin tamamını kontrol eder hale gelen ordu, Kerkük-Bağdat karayolu üzerinde de kontrolü ele geçirdi. Buna karşılık Peşmerge güçleri de çatışma ihtimaline karşılık Süleymaniye ve Erbil’den güç sevkiyatı yapıyor. Kerkük’e yönlendirilen Peşmerge sayısının 6 bini bulduğu belirtiliyor.

BARZANİ KARŞILIK VEREMEDİ

Barzani’nin Peşmergeleri, “İşgal ettiğiniz yerleri hemen terk edin” çağrısı yapan Haşdi Şabi’nin meydan okumasına silahla karşılık vermeyi göze alamadı. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi ve Peşmerge Komutanı Şeyh Cafer Mustafa, Haşdi Şabi ve Irak ordusuyla çatışmaya girmemek için bazı temas noktalarından çekildiklerini açıkladı. Muhataplarının kendilerine ‘tehditler yağdırdığını’ söyleyen Mustafa, çatışmak istemediklerini ancak Kerkük’ü de terk etmeyecekleri mesajı verdi. IKBY Peşmerge Bakanlığı ise daha ilginç bir açıklama yaparak ‘Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük’e askeri sevkiyatının arkasında dış güçlerin olduğunu’ ileri sürdü.

Haberin Devamı

ABD’Yİ YARDIMA ÇAĞIRDI

Türkmen yurdunun ABD destekli işgalcileri daha sonra bilindik DEAŞ taktiğiyle yardım dilendi. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, “Iraklı tüm taraflardan, bütün sivil ve barış yanlısı örgütlerden, Birleşmiş Milletler (BM), ABD, Avrupa Birliği, DEAŞ’la mücadele koalisyonuna üye ülkeler, BM Güvenlik Konseyi ve komşu ülkelerden, acilen rol oynayıp bölgenin yeni bir savaşa sürüklenmesine engel olmasını istiyoruz. Ne Iraklı güçlerin ne de başka bir gücün böyle bir savaşa mahal vermemesini istiyoruz. Çünkü sonuçları hem Irak’ın iç durumu hem de bölge için kötü olur ve DEAŞ ile diğer terör örgütlerinin bölgede güçlenmesine zemin sağlar” dedi.

Haberin Devamı

İlk kıvılcım Tuzhurmatu’da

Kuzey Irak’ta yükselen tansiyon dün gece çatışmaya dönüştü. Selahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde, Peşmergeler ile Türkmen Haşdi birlikleri arasında çatışma çıktı.İlçede Dedegaip Camisi’ne saldıran peşmerge birliklerine Türkmen Haşdi birlikleri karşılık verdi. Çatışma gece geç saatlere kadar sürdü. Bölge kaynakları Peşmerge güçlerinin Türkmen Haşdi birliklerinin bulunduğu bölgeleri havan topuyla vurduğunu belirtildi. Salahaddin Vali Yardımcısı Muhammed Abdulvahid de şiddetli çatışmalar yaşandığını belirterek ilçede tansiyonun yüksek olduğunu dile getirdi. Abdulvahid, çatışmada ölü ya da yaralı olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.