Gazete Vatan Logo

Kereyiz ve brokoli en büyük doping!

Doğanın bu mevsimde bize sunduğu sebzelerden kerevizin böbrek ve karaciğer için olumlu etkileri vardır. Brokoli ise kanser önleyici diyetlerde baştacıdır. Kırmızı pancar da kabızlığa ve hemoroite karşı yararlıdır

Bugün yazıma sizlerden gelen sorulara cevapla başlıyorum. Ayrıca mevsimin şifalı sebzeleriyle ilgili bilgiler de vereceğim.

Soru: Genelde adet döneminde sivilce sorunu yaşayan birisiyim. Ramazan'da ise bu şikâyetlerim arttı. Bu durumun toksin atılmasıyla bir ilgisi olabilir mi? (Ayşenur Demir / İstanbul)

Cevap: Bu durum, gerçekten de bilinçli besleniyorsanız toksin atılmasına bağlı olabilir. A vitamini ve çinko eksikliği de söz konusu olabilir. Ramazan'ın sonuna kadar günde bir adet zink (çinko) ve betakaroten (A vitaminin öncüsü) desteklerini almanızı öneririm. Sivilceler için eczanelerde satılan özel temizleme sıvılarından faydalanabilirsiniz. Öğle saatlerinde 5-10 dakika kadar da yüzünüzü sonbahar güneşine tutun.

Soru: Fazla kepek veya kepek ekmeği kansızlık yapar mı? (Nesrin Yorulmaz / Ankara)

Cevap: Sürekli ve uzun süre yüksek miktarda kepek ve kepekli ürünler kullanmak, bağırsaklarda demir emilimini bozabileceği için zamanla kansızlığa yol açabilir. Aşırı kepek kullanan kişilerin ek olarak ayrı zamanlarda pekmez, yeşil mercimek, brokoli, kivi, et, çekirdekli siyah üzüm gibi yüksek demir içeren gıdaları arttırmasında yarar var. C vitamini kepeğin tersine demir emilimini arttırır.

Bulunduğumuz dönemde doğa neyi almamız gerekiyorsa bize onu sevgisiyle beraber veriyor. Mevsimdeki gıdaları izlemek bile bize büyük yararlar sağlayacaktır.

Kereviz: Özellikle bu mevsim boldur. Böbrek, karaciğer ve mesane için olumlu etkileri vardır. Sinirleri yatıştırmaya da yardımcıdır. Kerevize bol miktarda potasyum, fosfat, manganez, demir, iyot, kalsiyum, bakır, fosfor, A, B, C vitaminleri bulunur. Gut, romatizma ve benzeri hastalıklardan yakınanlar bol kereviz yemelidir. Nadiren bazı kişilerde baş ağrısı yapabilir. Kereviz ayrıca çiğ olarak da tüketilebilir. Yanlız çok iyi çiğnemek gerekir. Ayrıca kereviz saplarının yeşil yapraklarının yemeklere katılması oldukça yararlıdır.

Brokoli: Kanser önleyici diyetlerde baştacıdır. Özellikle de meme kanserine karşı korunmakta çok üstünde durulmaktadır. Brokolide A ve C vitamini, kalsiyum ve potasyum vardır. İçindeki sodyum (tuz), yağ ve protein oranı düşüktür. Aynı zamanda biraz lif de vardır. Brokolinin içindeki sulforafanlar, vücuda yararlı bazı enzimleri uyarır. Hatta sulforafan, hayvan deneylerinde bazı tümör büyümesini yavaşlatmıştır. Brokoli iyot dengesini de etkiler ve guatr hastalığı olanlar brokoliyi dikkatli kullanmalıdırlar. Brokoli iyi bir demir kaynağıdır.

Kırmızı pancar: Ülkemizde hâlâ daha önemi tam idrak edilememiş olan kırmızı pancar, bu mevsim bize doğanın en güzel hediyelerinden biridir. Yaprakları karaciğer fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler ve mesane iltihabını azaltır. Kırmızı, top gibi yumru kısmı yani sebzenin bizzat kendisi ise kabızlığa, hemoroite karşı yararlıdır. Kırmızı pancardan yapılan pekmez, bilinen en güçlü demir kaynaklarından biridir. Pancar pekmezi, vücutta ciddi şekilde kan yapar, kemik iliğini harekete geçirir. Pancar aynı zamanda B ve C vitamini ile potasyum da içerir. Pancarlar sindirime yardımcı olur, karaciğerden toksin attığı için de egzama gibi cilt hastalıklarında da yararlıdırlar. Özellikle zayıflık ve halsizlikten yakınan kişiler için pancar çok iyi bir dopingtir.

Haberin Devamı