Gazete Vatan Logo

Kep giyme ve mezuniyet törenlerine yasak

İzmir'in Konak İlçesi Kaymakamı Ali Muhsin Nakiboğlu, ilçedeki ilk ve orta dereceli okullardaki mezuniyet ve kep giyme törenlerini yasakladı

Bu törenlerin Türk kültüründe, geleneklerinde ve de yasal düzenlemede yeri olmadığını bildiren Nakiboğlu, yasağın bu yıl başlayıp süreceğini kaydetti. Kaymakam Nakipoğlu'nun yazılı emri, 200 bin öğrencinin öğrenim gördüğü ilçe genilindeki okullara bildirildi.

2004 Kasım'da Ankara Mamak'tan İzmir Konak İlçesi Kaymakamlığı'na atanan Ali Muhsin Nakiboğlu, şimdiden hazırlıklarına başlanan mezuniyet ve kep giyme törenlerini toptan yasakladı. Nakiboğlu imzasıyla, Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne geçilen ve tüm okullara bildirilmesi istenen yazılı açıklama, Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Lütfi Çıkar tarafından okul yönetimlerine bildirildi. Kep giyme törenlerinin ilk olarak ABD ve Avrupa'daki okullarda yapıldığı, Türkiye'de aynı eğitimi veren okullarda başlayıp yaygınlaştığı öne sürüldü. Ne geleneklerde, ne de resmi kurallar içinde kep giyerek mezuniyet töreni düzenlemesine ilişkin bir düzenleme olmamasına karşın, özellikle son yıllarda ilk ve orta dereceli okullar ile anasınıflarında dahi kep giyme töreni düzenlendiğine dikkat çekildi. Bu durumun ailelerin de gereksiz harcamalar yapmasına yol açtığı kaydedilerek, 2005- 2006 öğretim yılından başlanarak okullarda kep giyme ve mezuniyet törenlerinin yapılmaması istendi. Konak Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürlüğü'nden bir yetkili, kep giyme törenlerinin kiliselerde, papaz yetiştiren okullarda başladığını hatırlatıp, şunları söyledi:

"Bu bizim kültümüzde yok. Ayrıca veliler ciddi maddi külfet altına sokuluyor. Kaymakamlığımıza bu konuda çok başvuru var. Konak, 1 milyon nüfusu ile Türkiye'nin en büyük ilçesi. Nüfusu pekçok ilden fazla olan bir ilçe. Alsancak'ı, Güzelyalı'sı başka, İkiçeşmelik, Uzundere, Karabağlar başka yapıda. Mezuniyet törenleri konusunda çok şikayet aldık. Detaylı araştırılması yapıldığında da paralı-parasız ayrımına gerek olmadan her türlüsünün yasaklanması gerektiği ortaya çıktı. Benim görüşüm kep giyme törenlerinin başlangıcı kiliseler, papaz yetiştiren okullar. Bizde yeri yok, bir de vatandaş mağduriyeti var."

Öte yandan 2.5 yıl önce göreve geldiğinde velilerden yüklüce para toplanarak, özellikle 5 yıldızlı otellerde yapılan, öğrencilerin özel giysiler almak zorunda kaldığı yemekli mezuniyet törenlerinin dikkatini çektiğini belirten Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Lütfi Çırak, "Bazı okullarda sırf bu törenler için 25- 50 milyar lira toplanıyor ve paranın nereye gittiği belli değil. Geçenlerde müdürler toplantısında da konuyu gündeme getirdim, veli şikayetlerini aktardım. Biz iki yıldır bu törenlerin lüks, pahalı ve paralı yapılmasını yasaklamıştık. Okul bahçesinde ya da salonda veliye yük getirmeden mezuniyet töreni yapılmasına izin veriyorduk. Kep giyme adı altında velilerin maddi sıkıntıya sokulmasını engellemeye çalıştık. Nitekim geçen yıl Hakimiyet-i Milliye, Güzelyalı İlköğretim okullarının törenlerini iptal ettirdik. Bir okul böyle bir törende 4.5 milyar liralık havai fişeği attırmış, soruşturma açtık. Toplanan paraların nereye gittiği belli değil. Bu törenle ilgili Kaymakamımız bir karar almış, yazıyla bildirildi. Biz de bütün okullara bu yazıyı göndereceğiz. Bu talimat doğrultusunda artık okullarda parasız dahi olsa kep giyme ve mezuniyet töreni yapılmayacak" dedi.

Haberin Devamı