Gazete Vatan Logo

Kentsel dönüşüm Çekmeköy'de hızlandı

Çekmeköy'e yapılan yatırımlar, bölgenin değerini artırmaya devam ediyor.

Son dönemde emlak sektöründe adından sıkça söz edilen Çekmeköy’deki değer artışı devam ediyor. 3. köprü bağlantısı, 3 ayrı metro hattı planlaması ve ilçe belediyesi tarafından yapılan yatırımlar, Çekmeköy’deki değer artışına hız kazandırdı. Çekmeköy Belediyesi mevcut yerleşim yerleri olan üç bölgenin imar izinlerinin çıkmasının ardından hazırladığı kentsel tasarım projeleri ile bölgenin yeniden yapılanma sürecinde modern zaman estetiği ile tarihe not düşmeyi hedefliyor.

Çekmeköy Belediyesi, çeşitli nedenlerle bugüne kadar imar izni olmayan yerleşim yerlerindeki dönüşüm için Kentsel Tasarım Projeleri hazırladı. Çekmeköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeler; bölgenin iklimi, coğrafi yapısı, tarihi dokusu ve bölge insanının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlandı.

Merkez Mahallesi Dere Planları, Alemdağ İlim Caddesi ve Alemdağ Saray Caddesi ve bu caddelere çıkan tüm sokakları kapsayan kentsel tasarım projeleriyle; mahallelerdeki bina cephelerinden kent mobilyalarına, ışıklandırmalardan peyzaj çalışmalarına, kaldırım ölçülerinden bisiklet yollarına kadar tüm detayların, bölgeye uygun bir şekilde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Çekmeköy’de yerinde kentsel dönüşüm değer artışını hızlandırdı

Çekmeköy’de 2009 yılında 130 bin olan nüfus, 2016 yılında 230 bin olarak açıklandı. 17 bin 500 hektarlık alanı ile İstanbul’un yüzölçümü bakımından en büyük ilçeleri arasında ilk sıralarda yer alan Çekmeköy’de şuanda kullanılabilen, imara açık olan alan 3 bin 500 hektar. Geriye kalan 14 bin hektarlık alan tamamen orman.

2009 yılından bugüne kadar yapılan plan çalışmalarında, tüm mahallelerin imar planları kısa süre içinde çıkarıldı. Çekmeköy’e yapılan yatırımlar ve büyük projelerle arsaların değer kazanması ve açık imar planları sayesinde kentsel dönüşüm yasası çıkmadan önce Çekmeköy’de bir kentsel dönüşüm hareketi başlamış oldu. 7 yılda, 7 bine yakın ruhsat verildi. 4 bin civarında ruhsat yıkımla birlikte verildi. 35 binin üzerinde daire 7 yılda dönüştü.

Haberin Devamı

Projelerin Özellikleri

Merkez Mahallesi Dere Planları Kentsel Tasarım Özellikleri

4 kat, 3 kat ve 2 kat binalar yapılacak.

Eski Türk mimarisinin modernize edilmiş hali uygulanacak.

Kültürümüzdeki çeşitliliği yansıtan vitray detayları yer alacak.

Cumbalar olacak

Ahşap cephe kaplamaları kullanılacak.

Osmanlı’da sınırı simgeleyen selvi ağaçları sokak başlarına konularak sokak sınırları belirlenecek.

Alemdağ Saray Caddesi Kentsel Tasarım Özelikleri

Yapılar azami 6 kat olacak.

Bulvar mantığıyla yapılan uygulama, ticaret ve konut olarak karma kullanıma göre dizayn edildi.

Bölgenin doğal yapımına uygun olarak, kısmi ahşap kaplamalar kullanılacak. Cephelerin kalan kısımları pastel renklerle boyanacak.

Alemdağ İlim Caddesi Kentsel Tasarım Özellikleri

Bölgenin tarihinde de önemli yer tutan, huzur kavramının simgesi olarak beyaz renk hakim olacak.

Bölgenin sosyal yaşam ve ekonomisinin canlandıracak karma kullanım esas alındı.

Azami 6 kat üzerine yapılacak binalarda bir örnek ferforjeler kullanılacak.

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz; değişim devam ettikçe değer artışı da katlanacak

Haberin Devamı

Başkan Poyraz, “Projeler hazırlanırken, bölge insanın bizden beklentilerini ve doğal yapıyı esas aldık. Abdülhamit Han’dan, Mehmet Akif’e, Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya kadar bir çok önemli devlet adamına ev sahipliği yapan, Sait Faik Abasıyanık’a kitap yazdıran, filmlerde ve kitaplarda çokça adından söz ettiren ilçemizin nadide köşeleri için hazırladığımız bu tasarımlarda; modern yaşama uyum sağlarken, tüm yerel güzellikleri kaybetmemeyi, doğal hayatı ve kültürel değerleri çağın yeniliklerine entegre etmeyi hedefledik. Gelişmiş toplumlarda kent planlama ilkelerinin yeniden geleneksel değerleri önemsediğini, doğaya özlemin artığını görüyoruz. Bizler, elimizde olan mevcut doğal hazinelerin kıymetini ve mahalle kültürünün değerini biliyoruz. Bizde mahalle olgusu ilçe geneline yayılıyor ve geniş bir aile olarak sosyal hayatımızı devam ettiriyoruz. Bizim hala anahtarını birbirine veren komşularımız, sokakta oynayan çocuklarımız, cenaze evine elinde yemekle koşan komşularımız, bahçelerde piknik yapabilen ailelerimiz var. Projelerimizde kentin fiziksel yapısının bu değerlere engel olmamasına dikkat ettik.

Haberin Devamı

Kentsel değişim uygulanırken şehirlerimizin yaşam kalitesini nasıl yükseltebiliriz bunun için çalıştık. Sadece yapıların değil şehir mobilyaları, sokak kesitlerinde park etme ölçüleri, kaldırım ölçüleri, bisiklet yolu ve bunları çevreleyen binaların yüksekliklerinin uyum içinde olmasına gayret gösterdik. Bölgelerin sosyal yaşam ve ekonomilerinin canlanması için planlama yaptık,” dedi.

“Çekmeköy’de Dikey Değil Yatay Büyüme İstiyoruz”

Kentsel dönüşümü devam eden mahallerdeki kentsel tasarım projeleri ile gelenek ve göreneklerin yaşadığı bir yaşam alanı oluşturulacağını vurgulayan Başkan Poyraz, “Çekmeköy’de dikey değil yatay bir büyüme istiyoruz bu yüzden de bu çalışmaları yapıyoruz. Bununla beraber gelecek olan nesiller, hem metro ile ulaşımın olduğu, 3’üncü köprüden çıkış olan bir yerde oturacak. Yani vatandaş 50 yıl sonra şunu diyebilecek ‘bir gün bu şehri ilçe olarak kuranlardan Allah razı olsun. Çünkü bize ulaşımı ile rahat güzel bir şehir bıraktılar’. Dedirtebilirsek bu son derece mutlu olacağız” diye konuştu.

Çekmeköy’de Emlak Değerleri Yükseliyor

Son zamanlarda Çekmeköy’deki emlak değerlerinin yükseldiğini belirten Poyraz, “ Ulaşım başta olmak üzere şehrimizin yüzde yüzünün planlı olmasında çok büyük etkisi var. Ulaşımda gerek metronun gerek ise 3’üncü köprünün bölgemizden geçiyor olmasın da, emlak değerinin artışında büyük bir pay var. Gerçekten önemli marka olan firmalarımızın Çekmeköy’de konut yapıyor olmasında da ciddi etkenler var. İnşallah bu durum devam ettiği sürece Çekmeköy’ü paydaşlarımız ile beraber daha iyi noktalara getireceğiz” şeklinde konuştu.

50 Yıl Sonra Bile Okul Alanlarına Arsamız Hazır

Çekmeköy’e yapılan yatırımlar sonrası artan nüfus yoğunluğu ile ilgili soruyu cevaplayan Poyraz, “Biz ilçe olduğumuz zaman nüfusumuz 130 binden 250 binlere yaklaştı. Sonuç olarak bu nüfus, bu kentsel tasarım, kentsel dönüşüm gerçekten mimarisi ile insanlarımızın güzelliğine, güzellik katacak bu tasarımlar olduğu sürece nüfusumuz bu oranla artacaktır” dedi.

Çekmeköy’deki Alemdağ başta olmak üzere kentsel tasarımların yapıldığı bölgelerde eğitim için alanlarının ayrıldığını söyleyen Poyraz, “50 yıl sonra bile bir okul alanına ihtiyaç varsa, arsamız hazır. Bu şehri öyle bir planladık ki, sağlık ocağına da okula da dini tesis alanlarına da 100 yıl sonra ihtiyaç varsa arsamız o gün bile olacaktır. Nüfus ne olursa olsun burada tasarlanan nüfusa ulaştığımız zaman bile bu anlamda bir sıkıntı çekmeyeceğiz” diye konuştu.