Gazete Vatan Logo

Kendinden küçük erkekle aşk yaşamak zor

Şenay Gürler Nereye Gitti Bütün Çiçekler oyunu ve 9 Aralık’ta vizyona giren Kasap Havası filmiyle seyirci karşısına çıkıyor. Gürler hem yeni projelerini hem de nelerle derdi olduğunu anlattı...

Kendinden küçük erkekle aşk yaşamak zor

Şenay Gürler bu sezon yeni oyunu Nereye Gitti Bütün Çiçekler ve dün vizyona giren Kasap Havası filmiyle toplumun kanayan yaralarına parmak basıyor. Oyunuyla mültecilerin yaşadığı drama ışık tutan, Gürler filmiyle ise bir tabuya meydan okuyor. Filmde kendinden yaşça küçük bir erkekle aşk yaşayan Leyla'ya hayat veren oyuncu toplumdaki iki yüzlu namus anlayışını eleştiriyor. Yönetmenliğini Çiğdem Sezgin'in yaptığı ve birçok festivalden ödülle dönen filmin konusu, ele avuca sığmayan Leyla (Şenay Gürler) ile meyhanede tanıştığı kendinden küçük taksici Ahmet aşkının (İnanç Konukçu) aile ve mahalle baskısına göğüs germesini konu alıyor.

Sizin bu filmdeki karakteriniz Leyla'nın diğerlerinden farkı nedir?

Leyla, şimdiye kadar oynadığım karakterlerden çok farklı. Leyla’nın hırçınlığını, yalnızlığını, toplumun üzerinde kurduğu baskıyı, direnmeye çalışmasını hem kendi tecrübelerimden hem de diğer kadınlar üzerinden tanıdığımı düşünüyorum.

Ahmet ve Leyla'nın aşk hikayesi nasıl?

Bu toplumda yaşanması imkansız bir aşk aralarındaki. Yaşı büyük olan kadınla genç bir erkek aşk yaşayamaz ama tam tersi çok normaldir. Son derece iki yüzlü bir bakış açısı. Ahmet ve Leyla birbirlerini seviyorlar. Belki Ahmet biraz daha fazla.

Haberin Devamı

Leyla'nın dediği gibi bütün erkekler gerçekten genç kadın mı ister?

Evet böyle bir durum var. Yaşlı erkeklerin çocuk yaştaki kızlarla evlenmeleri normalleştiriliyor. Yaşları ilerleyince kendilerini genç hissettirecek kadınları arıyorlar. Erkek egemen toplum söylemleri bunlar, bir kadın da kendinden yaşça küçük bir erkekle olmak isteyebilir, aşık da olabilir ama bunu dile getirebilen ve yaşayan kadın çok az.

Savaşlar devam ettikçe acılar olacak

Nereye Gitti Bütün Çiçekler oyunu yine kadınların sorunlarına dikkat çekiyor. Siz nasıl anlatırsınız oyunu?

Oyun kadınlar üzerinden mültecilerin hikayesini anlatıyor. Bir mülteci kampına gelen Amerikalı bir psikiyatr, bir savaş travması uzmanı ve 5 kadın mülteci arasında geçiyor oyun. Savaşlar devam ettikçe daha da çok acılar yaşayacağız. Bu konuda da giderek umudum azalıyor.

Haberin Devamı

Dertlerinizi dile getirmekte ne kadar özgür ve güçlü hissediyorsunuz?

Savaşlarla derdim var, savaştan beslenen ekonomilerle, özgürlüklerin kısıtlanmasıyla, iki yüzlü namus anlayışıyla, kadın cinayetleriyle, insanın insana yaptıklarıyla ilgili derdim var. Çok umut var ve mücadeleci bir yapım olmasına rağmen bu koşullarda kendimi özgür ve güçlü hissetmiyorum.