Gazete Vatan Logo

Kendi eliyle diktiği Zeytin dalıyla uğurlandı

Türkiye’nin “büyük insanı” Dışişleri Eski Bakanı İsmail Cem, gözyaşları arasında toprağa verildi. Siyaset, iş ve sanat dünyasının buluştuğu törende, eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu meslektaşını birlikte diktikleri zeytin ağacının dalıyla son yolculuğuna uğurladı

Sade bir tören istedi
Türk siyasetinin en zarif ismi, ’büyük adam’ İsmail Cem asilliğine yakışır bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. Dışişleri Eski Bakanı, gazeteci ve yazar İsmail Cem için İstanbul Teşvikiye Camii’nde sanat ve siyaset dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı sade bir devlet töreni yapıldı. İsteği üzerine diğer törenlerin aksine top arabası yoktu, polis bandosu marş çalmadı.

İmam şiirini okudu
Cem’in Türk bayrağına sarılı naaşı, polisler tarafından omuzlarda taşınırken, cenazeyle birlikte camiye gelen eşi Elçin ile oğlu Kerim Cem, kızı İpek Cem Taha, damadı ve gelini taziyeleri kabul etti. Aileye baş sağlığı dileğinde bulunmak isteyenler uzun kuyruk oluşturdu. Cem için kılınan cenaze namazının ardından el açtıran imam duanın ardından Cem’in yazmış olduğu “Veda” şiirini okudu. 1995 yılında New York’ta yazdığı, “Boşa geçmedi hayatım, daha fazlası olabilirdi ama buna da şükür demeliyim” mısralarının ardından Teşvikiye Camii avlusundan alkışlar yükseldi.

Papandreu’ya büyük alkış
İsmail Cem’in yakın arkadaşı ve meslektaşı eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu da Teşvikiye Camii’nde alkışlarla karşılandı. Ailenin isteği üzerine Papandreu burada açıklama yapmadı, ancak Cem’in toprağa verildiği Zincirlikuyu’da mezarına bir zeytin dalı bırakarak, “Kendi bahçemize birlikte zeytin ağacı dikmiştik. Cem’in mezarına o zeytin ağacından bir dal bıraktım. Kendisi dost canlısı bir insandı ve çok üzgünüz” dedi.

Siyasileri buluşturdu
Teşvikiye Camii avlusunun hınca hınç dolduğu cenaze törenine siyaset dünyasının önde gelen simalarının yanı sıra iş ve sanat dünyasının da önemli isimler katıldı: I.Ordu Komutanı Fethi Tuncel, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Ermeni Patriği Mesrop II, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP Milletvekili Zülfü Livaneli, Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan, Prof. Dr. Mesut Parlak, Altan Öymen, Nail Keçeli, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Ressam Bedri Baykam, Oral Çalışlar, Yavuz Bingöl, Edip Akbayram, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Arif Sağ, Yavuz Bingöl, İstemihan Talay, Hüsamettin Özkan, Köksal Toptan, Yaşar Topçu, Yazar Yaşar Kemal ile Cem’in kuzeni Cemil İpekçi. Törene katılmayan siyasiler arasında ise ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu ile MHP lideri Devlet Bahçeli dikkat çekti.

Haberin Devamı