Gazete Vatan Logo

Kenara 266 euro atmayana rahat emeklilik hayal

Türkiye’de emeklilik dönemi tasarruf açığı 125 milyar euroyu aştı. Var olan hayat standartlarında emeklilik için bireylerin kenara koyması gereken para 6 yılda 66 euro artışla 266 euroya (896 TL) yükseldi. 20 yaş için 83 euro yeterliyken, 60 yaşındaki emekli adayı için rakam 666 euroya ulaşıyor

Kenara 266 euro atmayana rahat emeklilik hayal

Türkiye’de emeklilik dönemi tasarruf açığı 125.2 milyar euro ile GSYİH’nin yüzde 19’una ulaştı. Türkiye, GSYİH ile kıyaslandığında Avrupa’daki 9 ülke arasında açıkta ilk sırayı aldı. AvivaSA’nın ortağı Aviva’nın, Deloitte işbirliğiyle Avrupa’nın seçilmiş 9 ülkesinde gerçekleştirdiği “Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı” araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırma, Türkiye’de 2017 ile 2057 yılları arasında emekli olacak nüfusun, var olan hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de devam ettirebilmesi için, her yıl 125.2 milyar euro ek tasarruf yapması gerektiğini ortaya koyuyor. Bu rakam da, her bireyin yıllık 3.200 euro ya da ayda 266 euro (896 lira) ek tasarruf yapması anlamına geliyor.

6 yılda 66 euro arttı

2016 yılı ortalama yıllık kişi başı emeklilik tasarruf açığına bakıldığında, emeklilik yaşına yakın bir bireyin (60 yaş) yılda 8 bin euro (ayda 666.7 euro) ek tasarruf yapması gerekirken; 20 yaş grubundaki bir bireyin yıllık 1.000 euro (ayda 83.3 euro) ek tasarruf yapması yeterli olacak. 2010 yılında yapılan aynı araştırmada, ülke olarak yapmamız gereken yıllık ek tasarruf 91 milyar euro; kişi başına düşen tasarruf açığı 2 bin 400 euro (ayda 200 euro/674 TL)çıkmıştı. Ayrıca, emeklilik yaşına yakın bir bireyin yılda yapması gereken ek tasarruf 3 bin 200 euro (ayda 266.7 euro), 20 yaş grubundaki bireyin ise 500 euro (ayda 41.17 euro) olarak açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Açıkta birinciyiz

Türkiye 125.2 milyar euro ile emeklilik tasarruf açığında 5’inci sırada. Ancak açık 2016 Gayri Safi Milli Hasıla ile kıyaslandığında Türkiye, yüzde 19’a denk gelen açığı ile ilk sıraya çıkıyor. Türkiye’yi yüzde 17’lik oranla İspanya, yüzde 15 ile Almanya takip ediyor. Avrupa Birliği’nin toplam emeklilik dönemi tasarruf açığı, tüm bölgenin Gayri Safi Milli Hasıla’sının yüzde 13’üne denk geliyor.

Emekli maaşı düştükçe açık da artıyor

Bir ülkedeki açığı artıran nedenler arasında, düşük düzeyli emekli maaşları, emeklilik maaşındaki artışın çalışan maaşlarındaki artışın gerisinde kalması ya da düşük yıllık gelir sigortaları getiri oranları sayılıyor. Düşük istihdam oranı, özellikle Türkiye için, emeklilik tasarrufu açığını olumsuz etkileyen başlıca faktörler arasında yer alıyor. 2010’dan bu yana Almanya, Fransa, İngiltere ve Polonya gibi ülkelerde ise emeklilik dönemi tasarruf açığı düşüyor. Bir ülkenin açığı kapatmasına yardımcı olan nedenler içinde, emeklilik maaşlarındaki artış, bireysel emeklilikte tasarruf yapanların sayısındaki artış ya da bireylerin emekliliklerini ertelemesine neden olan emeklilik yaşı gösteriliyor.

Haberin Devamı

Sadece emeklilik yaşıyla çözülmez

Araştırma, bireylerin gayrimenkul alımı ve benzeri yatırımlar gibi çabalarının açığı kapatmada yeterli olmadığını, tek başına hiçbir alternatifin sorunu çözmeye gücünün yetmeyeceğini gösteriyor. Sadece politik önlemlerin bile açığı tek başına kapatamayacağını vurgulayan AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, şu görüşleri dile getirdi: “Emeklilik yaşını 5-10 yaş artırmak gibi radikal kararlar bile açığı sırasıyla yüzde 25 ya da 50 kadar düşürebiliyor. Emeklilik maaşını yüzde 10 artırmak tasarruf açığında sadece yüzde 25’lik bir düşüşe neden oluyor ki, bunun da uygulanabilmesi kolay görünmüyor. Alınabilecek önlemler içerisinde, bireysel emeklilik tasarrufunun artırılması en uygun çözüm olarak görünüyor.“ Türkiye gibi birçok ülkenin gelecekteki büyük tasarruf açığına şimdiden dikkat etmesi ve derhal önlemler almaya başlaması gerektiğini vurgulayan Kurdaş, “Bu sorunun çözümü için, konunun tüm paydaşları üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeliler. BES’e devlet desteğini çok önemsiyoruz” dedi.

Haberin Devamı