Gazete Vatan Logo

Kemerleri sıkıp tarihi kâra uçtu

Türk Hava Yolları mali disiplinle giderlerini düşürdü ve 3’üncü çeyrekte 939 milyon dolarla tarihinin en yüksek 3’üncü esas faaliyet kârına ulaştı. Dolulukta 5 yılın zirvesine çıktı

Kemerleri sıkıp tarihi kâra uçtu

Türk Hava Yolları (THY), yıl başından itibaren uyguladığı mali disiplin ve dinamik talep yönetimi uygulamalarıyla tüm zamanların en iyi performanslarından birini gösterdi. THY’nin yılın 3’üncü çeyreğinde net kârı 2.4 milyar TL oldu. Geçen yıl aynı dönem net kâr 548 milyon TL olarak gerçekleşmişti.

THY 3’üncü çeyrekte

939 milyon dolar, 9 aylık dönemde de 956 milyon dolarla tarihinin en yüksek 3’üncü çeyrek esas faaliyet kârına ulaştı. Başarılı geçen 3’üncü çeyrekte hem yolcu hem de kargo gelirleri 2016’nın aynı dönemine göre güçlü artış gösterdi. Toplam gelirler yüzde 23 oranında artış ile 3.6 milyar dolara ulaştı. Yılın 9 aylık döneminde elde edilen toplam gelir yüzde 8 büyüyerek 8.2 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde FAVKÖK (Faiz, vergi, amortisman ve kira öncesi kâr) bir önceki yıla göre yüzde 90’a yakın artış göstererek 1.5 milyar dolar seviyesine ulaştı.

5 yıldızlı şirket olacağız

Finansal sonuçları değerlendiren Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, şunları kaydetti; “2017’nin 3’üncü çeyreğinde elde ettiğimiz kârlılık, ortaklığımızın güçlü nakit üretme potansiyelini net bir şekilde ortaya koydu. Tüm Türk Hava Yolları ailesi olarak dünyanın önde gelen 5 yıldızlı havayollarından biri olma hedefimiz doğrultusunda, hizmet kalitemizden asla ödün vermeden büyüme trendine devam edeceğiz. Türkiye’nin en değerli markası ve en büyük hizmet ihracatçısı olan THY, yükselişini sürdürme ve İstanbul’u uluslararası hava taşımacılığının önemli bir merkezi haline getirme yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam edecek.”

Haberin Devamı

Dolulukta 5 yılın zirvesi

THY, yüzde 81.5 ile son 5 yılın en yüksek Eylül ayı doluluk oranına ulaştı. Bu yılın 2’nci çeyreğinde canlanmaya başlayan turizmin, 3’üncü çeyrekte daha da güçlenmesi ile taşınan yolcu sayısı 2016’nın 3’üncü çeyreğine göre yüzde 17 artışla 21.3 milyon oldu. 3’üncü çeyreğin katkısıyla THY, 9 aylık dönemde ortalama yüzde 79 doluluk ile 52 milyon yolcuya ulaştı.

Mali disiplinden taviz yok

THY, 9 aylık dönemde mali disiplinden taviz vermeyerek operasyonel giderlerini yaklaşık yüzde 6 oranında azalttı. Akaryakıt giderlerinin arttığı 2017’nin 3’üncü çeyreğinde, personel ve ikram giderleri gibi tüm büyük kalemlerde yapılan tasarruflar sayesinde birim giderinde yüzde 4 oranında daha düşüş kaydedildi.

Haberin Devamı