Gazete Vatan Logo

Kefir savaşları

Market raflarındaki kefir ürünlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Markalar, farkındalığı ve tüketimi artan kefir pazarından daha fazla pay alabilmek için laktozsuz ve meyveli gibi farklı ürünlerin yanı sıra çocuklar için ufak ambalajlar üreterek rekabette öne geçmeye çalışıyor.

Kefir savaşları

Maya, kültür ve doğal koruyucu pazarı 500 milyon lirayı aştı. Özellikle kefire olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Birkaç yıl öncesine kadar 2-3 marka paketlenmiş kefir üretimi yaparken şimdilerde 10’a yakın markanın ürünleri raflarda bulunuyor. Meyveli ve laktozsuz gibi ürünler de pazarın her yıl çift haneli olarak hızlı büyümesine yardımcı oluyor.

Değişen yaşam tarzı ve beslenme düzeni, daha sağlıklı beslenmeye destek olan fonksiyonel süt ürünlerine olan ihtiyacı da ilgiyi de artırdı. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de fermente ürünlerin tüketiminde artış gözleniyor. İnternette her ay ortalama 200 bin kefir araması yapılıyor. Ayrana benzeyen tadıyla Türk damak tadına uygun olan kefir piyasası da böylece gittikçe kızışıyor.

Hızlı tüketim % 14 büyüdü

Nielsen Perakende Paneli verilerine göre Hızlı Tüketim Ürünleri pazarı (FMCG), 2017’de yüzde 14 oranında bir ciro büyümesi kaydetti. İyi ve sağlıklı yaşam trendinin hızlı tüketim ürünleri üzerinde etkisi olduğunu belirten Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, bu büyümede 2016 yılında olduğu gibi, 2017’de de kefir ve probiyotik/meyveli yoğurt kategorileri pazar ortalamasının oldukça üzerinde hacimsel büyüme göstermesinin yardımcı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kefirin tercih edilmesindeki en önemli sebepler arasında; zayıflamaya, Ramazan ayında oluşan hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim poblemlerine faydası sayılabilir.

2 milyon eve girdi hedefi 5’e çıkardı
Türkiye’de 2005’ten itibaren ilk kez kefiri ambalajlayıp satışa sunan Altınkılıç’ın Başkanı Kemal Altınkılıç, geçtiğimiz ay laktoz intoleransına karşı laktozsuz kefir ve ayran ürünlerini de sunduklarını söyledi. Ayrıca sade ve light kefir ürünleriyle her yaş grubunun tüketebileceği meyveli kefir grubunu da ürün gamına katan Altınkılıç, pazar liderliğini korudu. 10 milyon TL’lik yatırımla laktozsuz kefir ve ayran üretimi başlatan Altınkılıç, satışlarını yüzde 20 artırarak 2 milyon eve girmeyi başardı. 2 bin tonluk kefir pazarının yüzde 70’ini elinde bulunduran, 120 milyon TL ciroya sahip şirket, 2018 sonunda 5 milyon eve girmeyi hedefliyor. 20 binden fazla noktaya ürünlerini müşterileriyle buluşturduklarını belirten Altınkılıç, yüzde 25 gibi yüksek bir büyüme hedefi koyduklarını, İstanbul Sanayi Odası’nın 2. ‘En Büyük 500 Firma’ listesine girmek istediklerini dile getirdi.
5 haneden 1’i mutlaka kefir içiyor
300’den fazla ürünle her gün milyonlarca tüketiciyle buluşan Pınar markası da geçtiğimiz Nisan’da kefir pazarına girdi. Çocuklar için 200 mililitre ve aile boyu tüketime uygun 1 litre şişesinde lanse edildi. Sade, çilekli, orman meyveli, kayısılı olmak üzere 4 farklı lezzette sunuldu. Pazarın son 2 yıldır çift haneli büyüdüğünü belirten Pınar Süt Pazarlama Direktörü Serpil Veral, “Artık her 5 haneden biri kefir tüketiyor ve tüketen hane sayısı da her geçen gün artıyor” dedi. Veral, pazarda çok yeni olmalarına rağmen yaygın dağıtım ağı sayesinde önümüzdeki dönemde tüketicilerin hayatına daha fazla gireceklerini söyledi.
Pazarın % 15’i bizde, ihracatı artıracağız
Sıklıkla ithal ürünlerin yer aldığı maya, kültür, doğal koruyucuların oluşturduğu pazarın yüzde 15’ine hakim olan Maysa Gıda, yıllık 47 milyon TL’lik ciroya sahip. Kısa süre önce çıkardığı ‘Evde’ markası çatısı altında probiyotik yoğurt, peynir, kefir, çikolata ve ekmek gibi geniş skalada ürün yelpazesini müşterilerine sundu. “Evde yapılacak ürünlerin oluşturduğu pazarın en büyük oyuncusu olmaya adayız” diyen Maysa Gıda Genel Müdürü Nurdan Baloğlu, “Şu an Orta Doğu, Balkan ülkeleri ve Rusya’ya ihracat yapılmasına karşın farklı coğrafyalara da ürünleri ihraç etme çalışmalarımız sürüyor” dedi. Baloğlu, “Sağlıklı ve mutlu bağırsaklar için probiyotik şart. Vücut ağırlığı, kan şekeri ve insülin direnci gibi sağlığımızı etkileyen faktörlerde probiyotikler önemli rol oynuyor. Sindirim problemlerinin önüne geçiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı