Gazete Vatan Logo

KDV'yle İnşaat Maliyetleri Yükseliyor

Elektrik ve doğalgaza da zam gelmesi halinde inşaat maliyetleri yüzde 10 civarında artacak.

Yılın ilk yarısında yüzde 1,5 büyüyen İnşaat sektörünün yıl sonu büyüme tahmini yüzde sıfır. Zaman'ın haberine göre son zamanlarda TOKİ şirketi Emlak Konut'un hasılat ortağı olduğu İstanbul'da Makro İnşaat'ın Bahçetepe ve Ağaoğlu İnşaat'ın Maslak projelerinin satışları çok iyi gitse de, sektördeki Yeni Konut stokları 800 bine ulaştı. üstelik yılda inşa edilen 430 bin civarındaki yeni konutun 130 bin adedi GYODER üyesi sosyal donatılı, nitelikli Konut üreticileri tarafından inşa edilen 'pahalı' evler.

Babacan Yapı projeleri hakkında tüm detaylar için tıklayın!

Böyle bir ortamda konut üreticilerini korkutan ise 150 metrekare altı konutta yüzde 1 olan Kdv'nin yüzde 18'e çıkarılması. Tapu harcına ve akaryakıta gelen yüksek zamlar, Konutta KDV'nin de 'beklediklerinden hızlı' bir şekilde yürürlüğe girmesi ihtimali inşaatçıyı endişelendirdi. İstanbul Güneşli semtinde inşa edeceğiGüneşli Express Residence projesini dün açıklayan Babacan İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Babacan, soruları da cevapladı.

Konutta KDV artışının yüzde 5'in üzerine çıkmaması gerektiğini söyleyen Mehmet Babacan, "Kdv yüzde 5'i geçerse bizim satışlarımızın önü kesilir. Kdv sürprizi korkulu rüyamız." dedi. Babacan, son zam dalgasının inşaat maliyetlerini yüzde 10 artıracağını da kaydetti. Daha önce de Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da, konutta Kdv artışının 5 yıllık süreye yayılmasını istemiş, durgunluk yaşayan sektörün şu anda Kdv artışını kaldıramayacağı uyarısında bulunmuştu. Konut üreticilerinin kurduğu Konut-Der de bu konuda bir basın toplantısı yapacak.


Kaynak:haberler.com

Haberin Devamı