Gazete Vatan Logo

KDV iadesinde süreç kolaylığı!

Maliye Bakanı Şimşek, KDV’de reform olarak nitelediği yeni düzenlemeleri açıkladı. Vergi iade süreci hızlanırken, sahte belgeyle iade engellenecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katma Değer Vergisi’ne dair “önemli bir reform” olarak nitelediği düzenlemeleri açıkladı. Bakan Şimşek, KDV sisteminde yeni bir dönem başlattıklarına açıklayarak, “KDV uygulamalarını revize ederek, basit ve anlaşılır tek bir tebliğ haline getirdik. Bu tebliğ ile mevzuattaki dağınıklığın giderilmesi, ihtilaf konusu alanların netleştirilmesi, iade süreçlerinin hızlandırılması ve haksız iadelerin önlenmesine yönelik önemli bir uygulamayı hayata geçirmiş olacağız” dedi.

Yeni bir dönem açılacak

Şimşek, bakanlıkta düzenlediği “Katma Değer Vergisi’nde Yeni Dönem” konulu basın toplantısında, 30 yıla yaklaşan KDV uygulamasında yeni bir dönem açacak KDV Genel Uygulama Tebliği hakkında bilgi verdi. Şimşek, tüm paydaşların görüş ve önerilerini alarak KDV uygulamalarını günümüze uygun bir şekilde revize ettiklerini anlattı.

Tahsil edilen KDV’nin yüzde 20‘sinin iade edildiğine değinen Şimşek, 2013 yılında tahsil edilen KDV tutarının yaklaşık 124 milyar lira olduğunu, bunun yaklaşık 23 milyar lirasının mükelleflere iade edildiğini söyledi. .

Teminat % 4’e çekiliyor

Bakan Şimşek, indirimli teminat uygulaması sistemiyle gerekli koşulları sağlayan mükelleflerin, KDV iadelerini yüzde 100 teminat yerine sadece yüzde 4 veya yüzde 8 teminat göstererek alabileceklerini açıkladı.

Teminatlar düşürülerek, bu şartları sağlayan bütün mükellefler açısından vergi ve finansman yükünde önemli bir hafiflemeye gidilecek.

123 ayrı tebliğ tek tebliğde toplanıyor

- 123 tebliğ bir tebliğ altında toplanıyor.

- Bakım gibi istisna maddeleri değişiyor.

- İstisna uygulamalarında genel husus ve esaslar açık bir şekilde ortaya konuldu. Tecil telkin kapsamına ilk kez tarımsal üretim yapanlar da girecek.

- Halen uygulamada olan hızlandırılmış iade süreci yumuşatılıyor. Bilanço büyüklükleriyle ilgili dört kriterden üçünü sağlamış olması yeterli olacak. Çalıştırılacak işçi sayısı 300’den 250’ye düşürülüyor.

- Daha önce sadece imalat ve ihracat yapan şirketlerin yararlanabileceği indirimli teminat uygulaması tüm vergi mükelleflerine genişletiliyor.

- Daha önce sadece imalat ya da ihracat yapan mükelleflerin yararlanabildiği indirimli teminat uygulaması sistemini, KDV iadesi alan tüm mükelleflerin gerekli şartları sağlaması kaydıyla yararlanabileceği şekle dönüştürüldü.

150 bin mükellefe kod özgürlüğü

- Söz konusu yeni düzenlemeyle mükelleflerin mağduriyetine yol açan tüm maddeler değiştiriliyor. Mükelleflere delil serbestisi içinde yaptıkları işlemleri delillerle ispatlamalarına izin veriliyor. Özel esaslar kapsamından çıkış için net kriterler getirildi. Buna göre özel esas kapsamında sahte belge raporu 5 yıl, sahte belge tespiti olanlar 4 yıl geçtikten sonra müracaata gerek kalmadan kapsamdan çıkarılacak. Bu uygulamayla 150 bin mükellefin özel esaslar kapsamından çıkması bekleniyor.

İadeye on-line takip

BAKAN Şimşek, tebliğle KDV iadelerine ilişkin önemli bir sistem değişikliğine gittiklerini belirterek, mükelleflerin KDV iade taleplerini daha hızlı ve şeffaf şekilde yerine getireceklerini söyledi. Şimşek, şunları kaydetti: “Mayıs ayında KDV iade takip sistemini Türkiye’de uygulamaya koyacağız. Bu kapsamda mükelleflerin iade taleplerini online takip edecekleri yeni bir sistemi hayata geçiriyoruz. İstanbul’da yıl başından bu yana pilot projemiz vardı. Bunu Türkiye’ye yaygınlaştıracağız. Mükellefimiz talepte bulunduğu bir iadenin, hangi memurun önünde, hangi aşamada olduğu hakkında bilgi sahibi olacak. İade dosyasının hangi aşamalardan geçtiğini ve hangi aşamalardan geçmesi gerektiğini öğrenecek.”

Haberin Devamı