Gazete Vatan Logo

KDV iadesi teminat mektubu olabilir

160 milyar liralık KDV iadesinin biriktiğini kaydeden Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Yerine göre nakit yerine göre mahsuben iade yapacağız. Teminat mektubu olarak kullanılmasını sağlayacağız” dedi

KDV iadesi teminat mektubu olabilir

Maliye Bakanı Naci Ağbal hafta içerisinde Meclis’e gönderdikleri KDV Kanunu’nu hızlı bir görüşme ile Genel Kurul’a sevk etmeyi planladıklarını söyledi. Ağbal, katıldığı Vergi Konseyi Genel Kurulu öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.TBMM Başkanlığı’na sunulan KDV tasarısının hatırlatılarak, “KDV nasıl geri ödenecek? Hangi yıllardan itibaren geri ödenecek? Nasıl bir plan çerçevesinde ödenecek?” şeklindeki sorular üzerine Ağbal, Meclis’e gönderdikleri KDV Kanunu’nun Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerine 6 Mart Salı günü başlayacaklarını belirtti.

3 ay içinde ödenecek

Herkesin dikkatini KDV iadesine ilişkin sistemde yapılan esaslı değişikliklerin çektiğini vurgulayan Ağbal, şöyle devam etti:

“İleriye dönük olmak üzere bundan sonra mükelleflerimiz, sanayicilerimiz, işletmelerimiz belirli bir süre içerisinde indiremedikleri KDV’yi artık devletten talep edebilecekler. Biz de Maliye idaresi olarak,

3 ay içerisinde incelemelerimizi tamamlayarak, ki en geç 3 ay, normalde 5 iş gününe kadar bu iadeleri düşürdük, kendilerine ödeyeceğiz. Tabii yılların biriktirdiği bir devreden KDV stoku var. Zaman zaman ben de ifade ediyorum. Toplamda beyannamelere bakıldığında 160 milyar liraya varan bir rakam var.”

Haberin Devamı

Naci Ağbal, biriken KDV’nin iadesinin çok farklı yolları olduğuna işaret ederek, “Mahsuben iade, nakden iade var, vergi borçlarına mahsuben karşılıklı hesapların kapatılması var. Şu anda üzerinde çalıştığımız, belki bu KDV iadelerinin teminat olarak işletmelerimizce kullanılmasını sağlayacak bir takım araçlar var. Bugün likit olmayan, aktif olmayan bu bilanço varlıklarını yapacağımız düzenlemelerle ve uygulamalarla aktif hale getireceğiz. Yerine göre nakit, yerine göre mahsuben iade yapacağız. Yerine göre teminat olarak kullanılmasının önünü açacağız” dedi.

Bütçede sapma yaratmaz

Kanun tasarısının kendilerine yetki veren maddesinde açıkça ifade ettiklerini, bunu bütçe imkanları dahilinde yapacaklarını belirten Naci Ağbal, disipline ne kadar önem verdiklerini herkesin bildiğini söyledi.
Ağbal, “Dolayısıyla 2019 yılı bütçesini yaparken buradan oluşacak yükleri de, imkanları da dikkate alacağız. Bütçemizi buna göre yapacağız. Buradan iadesini yapmayı planladığımız tutara ilişkin açıklamalarımızı kamuoyu ile paylaşacağız. Ama bizim Orta Vadeli Program’da öngördüğümüz bütçe hedeflerinden herhangi bir şekilde sapma olmasına müsaade etmeyeceğiz” diye
konuştu.

Haberin Devamı