Gazete Vatan Logo

KDV iadesi hızlanıyor

Maliye Bakanı Ağbal, neredeyse 2 yılı bulan KDV iadesine ilişkin incelemeler için özel grup başkanlıkları kuracaklarını belirterek, “Bu düzenleme sayesinde işletmeler, sanayiciler KDV iadelerini daha çabuk almış olacak” dedi.

KDV iadesi hızlanıyor

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, KDV iadesine ilişkin incelemelerin 6 ayı, 1 yılı hatta 2 yılı bulabildiğine dikkati çekerek, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu ile inceleme süresini 3 aya düşürdüklerini söyledi.Mükellefin hak ettiği KDV’yi daha hızlı alabileceğine işaret eden Ağbal, “Bunun için Vergi Denetim Kurulu bünyesinde özel grup başkanlıkları kuruyoruz. İnceleme elemanlarına yönelik kapsamlı eğitim çalışmaları yapacağız. Bu düzenleme sayesinde işletmeler, sanayiciler KDV iadelerini daha çabuk almış olacak” dedi.

Ağbal, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kolaylaştırılmış tecil uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şirkete gerek yok

Kanunla getirilen en önemli düzenlemenin, ihracattaki KDV iadelerinin kapsamının genişletilmesi ve hızlandırılması olduğunu söyleyen Ağbal, şöyle konuştu: “İhracatçılar sadece ihraç ettikleri malın bünyesine giren KDV’yi iade olarak talep edebiliyor. Normal alışları sırasında ödedikleri KDV yükü de onların üzerinde kalıyor. İmalatçı ihracatçılar bundan böyle gerek üstlendikleri ve henüz ihraç etmedikleri malların KDV’sini de alabilecek. Zaman zaman işletmeler ihracatçı şirketi kurup bunun üzerinden KDV almaya çalışıyordu. Ayrıca şirket kurulmasına gerek olmayacak.”

Haberin Devamı

60 bin kişiye yeni iş kapısı

Yeminli mali müşavirlerin yanı sıra 60 bin serbest muhasebeci mali müşavire de KDV iadesi tespit raporu düzenleme imkanı sağladıklarını belirten Naci Ağbal, artık bu kesimin de KDV iadesi konusunda mükelleflere yardımcı olabileceğini anlattı. Bakan Ağbal, Bakanlık olarak müşavirlere bu kapsamda 81 ilde ücretsiz eğitim vereceklerinin altını çizerek, “Müşavirlere eğitim sonucunda sertifika verilecek. Bu belgeyle KDV raporu düzenlenecek. 60 binin üzerindeki meslek mensubumuza yeni bir iş imkanı çıkmış oldu” dedi. Hayırseverler için de KDV istisnası getirildiğini anımsatan Ağbal, “Hayırseverler KDV yükünden kurtulup daha fazla bağış yapacak. Şirketler de bu imkandan yararlanacak” diye konuştu.
Esnafa hasılat esaslı sistem
NACİ Ağbal, kanunla esnaf için 2 kolaylık getirildiğine dikkati çekerek, küçük esnafın artık her ay yerine 2 ay sonra KDV ödeyeceğini dile getirdi. Böylece esnafın, o parayı ihtiyaçlarında kullanabileceğini vurgulayan Ağbal, “Özellikle hizmet işletmeleri başta olmak üzere küçük esnaf için KDV’de hasılat esaslı yeni sisteme geçiyoruz. İlgili sektörlerle ve esnaf odalarıyla istişarede bulunacağız. Lokantalar, taksiler, berberler bu kapsamda olabilecek” dedi.

Haberin Devamı