Gazete Vatan Logo

KDV fişlerinin kontrolü 6 bin kişiye iş kapısı oldu

YTL hesaplarından başını kaldıramayan şirketler, vergi iadesi zarflarının kontrolleri için eleman almaya başladı. Ocak ve Şubat'ta 6 bin kişi bu sayede fiş kontrol edip günlük 35 milyon kazanacak

YTL hesaplarından başını kaldıramayan şirketler, çalışanlarının 20 Ocak'a kadar getireceği vergi iadesi zarflarının kontrolüne zaman ayıramayınca, bu hizmeti vermek için dönemsel eleman bulan danışmanlık firmalarına talep patladı. Fiş kontrolü için gelen eleman talebinin bu yıl ikiye katlandığını belirten EPS İdari İşler Yöneticisi Neslihan Vardar, "Sadece Ocak-Subat döneminde fiş kontrolü yapmak için merdiven altı firmalar bile kuruldu" dedi.

Vergi iadesi zarflarında fişlerin doğru biçimde yazıldığının ve düzenlendiğinin kontrolü şirketler için büyük önem taşıyor. Çünkü yapılacak bir hata, zarf sahibinin çalıştığı şirketin vergi cezası almasına neden oluyor. Bu nedenle vergi iade zarflarının kontrolüne büyük önem veren şirketlerin fiş kontrolü için talep ettiği eleman sayısının YTL'ye geçişle aynı döneme denk geldiği için bu yıl ikiye katlandığı belirtiliyor. Her yıl Ocak ve Şubat aylarında şirketler için KDV kontrol elemanı bulduklarını belirten Adecco Genel Müdürü Pembe Candaner, temin edilen dönemsel eleman sayısın bu yıl 6 bini aşacağım ifade etti.

Her bir vergi iadesi zarfı için 15 milyon ödeniyor
Geçen yıl zarf başına kontrol fiyatı 7 milyon liraydı. Bu yıl ise talebin artması nedeniyle fiyat 15 milyona çıkmış durumda. Fiş kontrolü yapan dönemlik elemanların günlük kazancı ise ortalama 30-35 milyon lira arasında değişiyor. Kontrol ekipleri oluşturulurken, daha çok ticaret lisesi mezunları, üniversitelerin işletme, ekonomi, istatistik gibi sayısal bölümlerinde okuyan öğrenciler ya da muhasebe konusunda deneyimli kişiler ve emekliler tercih ediliyor.

Haberin Devamı