Gazete Vatan Logo

KDV farkımızı ödeyin...

İTHİB Başkanı İsmail Gülle, yaptıkları yatırımlardan kaynaklanan KDV farkının ödenmesi gerektiğini söyledi

Yatırım yaparken yüzde 18 KDV ödediklerini ancak ürünleri yüzde 8’le sattıklarını dile getiren Gülle, “2006’da çıkan tebliğe göre aradaki farkın bize ödenmesi gerekiyor. Ancak bugüne kadar ödeme olmadı. Sadece tekstil sektörünün alacağı para birkaç milyar lirayı buluyor” dedi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, önümüzdeki günlerde açıklanacak teşvik paketini heyecanla beklediklerini ancak yaptıkları yatırımlardan kaynaklanan KDV farkının ödenmemesine de bir çözüm getirilmesini istediklerini bildirdi. Makine, inşaat gibi yatırımları yaparken yüzde 18 KDV ödediklerini ancak ürünleri yüzde 8’le sattıklarını dile getiren Gülle, “2006 yılında çıkan KDV İadesi Genel Tebliği’ne göre aradaki farkın bize ödenmesi gerekiyor. Ancak bugüne kadar herhangi bir ödeme gerçekleşmedi. Sorun sadece bizim sektör için geçerli değil tüm sektörler aynı dertten muzdarip. Kimi şirketin 1 milyon lira, kimi şirketin 20 milyon lirayı bulan alacağı birikti. Sadece bizim sektörün 2006 yılından buyana alacağı KDV farkı birkaç milyar lirayı buluyor” dedi. KDV iadelerinin ödenmesi için sık sık Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le irtibata geçtiklerini hatırlatan Gülle, ancak her fırsatta ‘Haklısın ama paramız yok’ diyerek geri çevrildiklerini vurguladı. Maliye Bakanı’nın son dönemde ‘Bütçemiz fazla veriyor’ diye açıklama yaptığını hatırlatan Gülle, “Bütçe fazla vermeye başladığına göre artık hakkımız olan paranın bize ödenmesini istiyoruz. Devlet 1 gün geciken alacağı için faizi ile ceza kesiyor. Ancak bizim hakkımız olan paramız 6 yıldır içeride, sıfır faizle tutuluyor. Bu paralar verilmeyen teşvikle yapılan yatırımların KDV’sidir” diye konuştu.

Sektörde geçen yıl 1.5 milyar dolarlık yatırım yaptığını, 2010’da bu rakamın 800 milyon dolar, 2009’da ise 1.2 milyar olduğunu hatırlatan Gülle, sadece geçen yıl yapılan yatırımlar sayesinde 45 bin kişiye iş imkanı sağladıklarını vurguladı. Bu istihdamın yaklaşık 1.2 milyar dolarlık yatırım anlamına geldiğini vurgulayan İsmail Gülle, Maliye Bakanlığı’nın KDV iadelerini vermesi halinde bir bu kadar insanı daha iş hayatına kazandırabileceklerine dikkat çekerek, “Devletin 1 kuruşu kıymetli de bizimkisi değil mi? Yakın bir zamanda teşvik sistemi açıklanacak. Teşvik için bu kadar uğraşılıyor ama bizim yaptığımız yatırımlar neden teşvik edilmiyor?” değerlendirmesini yaptı.

İthalat vergisi ihracatı baltalamadı

İSMAİL Gülle, ithal tekstil ve konfeksiyon ürünlerine geçen yıl getirilen ve yüzde 30’a varan oranlardaki vergilerin ihracatı olumsuz etkilediği iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Vergilerin ihracatta keskin düşüşlere neden olmadığını anlatan Gülle, 2011’de tekstil ihracatının yüzde 22’lik artışla 8 milyar dolar, konfeksiyon ihracatının ise yüzde 10.5’lik artışla 16 milyar dolara çıktığını ifade etti. Gülle, şöyle konuştu: “1 Ocak-29 Mart döneminde tekstil ihracatı yüzde 1.3’lük düşüşle 1 milyar 881 milyon dolar, hazırgiyim ihracatı da yüzde 0.3’lük düşüşle 3.9 milyar dolar oldu. Bu düşüşte hammadde fiyatlarındaki gerileme ile paritenin etkisi var. Aynı dönemde tekstil ihracatı miktar bazında yüzde 12.6 arttı. Biz özellikle ikinci çeyrekten sonra ihracatın daha da artacağını öngörüyoruz” dedi.

Vergilerin getirilmesi sonrası yapılan tartışmalara rağmen ithalatın da çok keskin bir şekilde düşmediğini de belirten Gülle, Ocak ayında tekstil ithalatının yüzde 26, konfeksiyon ihracatının ise yüzde 19.7 gerilediğini bildirdi.

Negrin: İhracat koşuyor, biz patinaj çekiyoruz

TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGS) Başkanı Cem Negrin, hazır giyimin Türkiye ihracatının yakaladığı ivmenin gerisinde kaldığını belirterek, ”Türkiye ihracatı koşuyor, biz ise patinaj çekiyoruz. Her gün artan maliyetler fiyat tutturmamızı zorlaştırırken, kârlılık mazide kalan bir hatıraya dönüştü” dedi.

Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri’nin TGSD için hazırladığı Hazır Giyim Endeksi’nin Ocak ayı raporunun sonuçlarını paylaşan TGSD Başkanı Cem Negrin, hazır giyim sektöründeki olumsuzluklara dikkati çekti. Negrin, girdi maliyetlerinin yüzde 60, finansman maliyetlerinin ise yüzde 90’lara varan oranda arttığına dikkati çekerek, bunların satış ve kârlılığı etkileyen unsurlar olduğunu, geçen yıla göre hazır giyim üretiminin yüzde 5 gerilediğini, karlılığın ise yüzde 17 oranında düştüğünü ifade etti. Avrupa’da var olan krize rağmen satın alımların arttığını bildiren Negrin, şunları kaydetti:

”Türkiye genel olarak tüm sektörlere bakılacak olduğunda Avrupa’ya yüzde 10 oranında ihracatta artış yakalamışken, bu hazır giyim sektörü için geçerli olamıyor. Hazır giyim sektörü geçen sene 30 bin kişiye daha istihdam imkanı sağlamasına karşın hala 2008 rakamlarını yakalayabilmiş değil. Son dönemde kurlarda yaşanan yukarı yönlü hareket yaşanan olumsuzlukların daha fazla dramatik sonuçlar doğurmasını engelledi. Bu kadar istihdam ve net döviz girdisi sağlayan Türk hazır giyim sektörü yanı başındaki Avrupa pazarını Bangladeş, Vietnam gibi binlerce kilometre uzaktaki ülkelere kaptıracak.”

Haberin Devamı