Gazete Vatan Logo

Kazananlar kaybedenler

Dövizin artışı herkesi tedirgin ediyor. Ancak bazı şirketleri biraz daha fazla. THY ve Türk Telekom bu anlamda riski yüksek şirketlerin başında geliyor. Sabancı, Enka ile Pegasus döviz fazlası olan ve nispeten rahat şirketler.

Kazananlar kaybedenler

Doların TL ve diğer para birimleri karşısında hızla değer kazanması ve 3.30 TL’nin üzerinde de kalıcı gibi durmasından sonra Borsa İstanbul’da gözler döviz riski olan ve kurdaki artıştan para kazanan şirketlere çevrildi. Herkes yatırım kararı alırken, pozisyon açıp kaparken öncelikle bu sorunun yanıtını arıyor.

Borsanın doların baskısı ile uzun bir süre 75 binli puanların üzerine çıkmasının kolay olmayacağını düşünen yatırımcılar, ileriye dönük olarak döviz riski daha az olan şirketleri bulup çıkarma telaşında. Bunun yanı sıra döviz yüzünden riski yüksek şirketlerde de ekstra satış yaşandığı ve endeks ortalamasının üzerinde kayıp olduğu görülüyor.

Doların değer kazanmasından

olumsuz etkilenecek şirketlerin başında THY, Türk Telekom ve Tüpraş geliyor. İlk 9 ayda 20.7 milyar TL değerinde açık pozisyonu bulanan THY’nin, TL’nin yüzde 5 değer kaybında ortalama 1 milyar liraya yakın kur zararı yaşayabilir. Benzer senaryo Türk Telekom ve Tüpraş hisseleri için de geçerli.

Net döviz fazlası olan şirketlere bakıldığında Enka, Pegasus ve Sabancı Holding’in ilk sıralarda yer alıyor. Bu şirketler taşıdıkları döviz nedeniyle net kur kârı elde edebilecek şirketler olarak dikkati çekiyor. Pegasus 262 milyon dolarlık döviz fazlasıyla ön plana çıkıyor. Enka’nın ikinci yarı sonunda 3.4 milyar TL, Sabancı Holding’in 862 milyon TL’lik döviz fazlası dikkat çekiyor. Toplam satışları içinde ihracatın oranı daha fazla olan Vestel, Kordsa gibi şirketler de yine avantajlı ve kurdaki artışa karşı korunaklı durumda.

Haberin Devamı

İhracatçıya avantajlı

Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, toplam satışlar içinde ihracatın payının yüksek olduğunu belirterek “Kur artışı gün sonunda bilançomuz için daha cazip” dedi. Vestel City’de üretilen her 100 televizyonun her 100 beyaz eşyanın ortalama 70’inin başta Avrupa olmak üzere ihracat pazarlarına gittiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Belki maliyet kalemleri içinde de kurdaki artışa paralel artışlar oluyor ancak enerjimiz işçiliğimiz Türk Lirası olduğu için totalde baktığınızda bizim için avantaj yaratıyor. İhracat ağırlıklı çalışan hemen hemen bütün şirketler için durum böyle. Tabii döviz kredisi riski bulunmuyorsa.”

Haberin Devamı