Gazete Vatan Logo

Kazanan Ayışığı Manastırı!

Türkiye’nin en büyük doğal sit alanı olarak nitelendirilen Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın imara açılmasını öngören revizyon planını iptali davası 7 yıl sonra karara bağlandı.

Kazanan Ayışığı Manastırı!

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, 1995 yılında Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı ilan edildi. 2004 yılında, 18. yüzyılda inşa edilen Ay Işığı Manastırı’nın da içinde bulunan bölge ‘Mutlak Koruma Alanı’ içerisine alındı. 2007 yılından itibaren bölgede yapılaşmaya yönelik çalışmalar başladı. 2009 yılında, hazırlanan revizyon planında, parkın mutlak alanlarına yeni fonksiyonlar yüklenebilir maaddesi konuldu. Tabiat parkının doğasına zarar verecek olan bu plana ilişkin Ayvalık Tabiat Platformu 2010 yılında konuyu yargıya taşıdı.

Çalışmalar devam etti

Danıştay 6. Dairesi’nde görülen davada, yürütmenin durdurulması yönünde karar verildi. Danıştay’ın kararına rağmen, 2009 revize planı hayat geçirildi. 13 Nisan 2012 tarihinde Ayışığı Manastırı’nın açılışı yapıldı. 9 Mayıs 2012 tarihinde Danıştay planın yürütülmesini durdurdu. Karar, Çevre ve Şehircilik Bakkanlığı tarafından temyiz edildi. Karar, 25 Aralık 2013’te Danıştay Üst Kurulu’nda görüşülerek tekrar iptal edildi.Kararda, 2004 yılında yapılan plan hükümlerinin geçerli olmasına karar verildi. Karar sonrası Ayvalık Tabiat Platformu, “Bir kez daha Ayvalık için kazandık. Doğal alanların korunması için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı