Gazete Vatan Logo

Kazaların yüzde 60’ı cep telefonu kullanmaktan

Son üç yılda kaza yapan sürücülerin yüzde 60’ının kaza sırasında cep telefonlarını kullandıkları tespit edilirken, kaza yapmayan sürücülerde ise cep telefonu kullanma oranının yüzde 37 olduğu ortaya konuldu

Kazaların yüzde 60’ı cep telefonu kullanmaktan

Allianz Teknoloji Merkezi’nin Yol Güvenliği Araştırmasında, son üç yılda kaza yapan sürücülerin yüzde 60’ının kaza sırasında cep telefonlarını kullandıkları tespit edildi. Sigorta şirketi Allianz’ın açıklamasına göre, Allianz Teknoloji Merkezi (AZT) tarafından Almanya, Avusturya ve İsviçre’de yapılan Yol Güvenliği Araştırması, sayısı artan trafik kazaları ile araçlarda kullanılan bilgi, iletişim ve eğlence teknolojileri arasındaki ilişkiyi inceledi. Institute for Applied Psychology ve Makam Market Research iş birliğiyle, bin 600 şoförle görüşülerek yapılan araştırmada, sürücülerin trafikteyken teknik cihazlara odaklanmaları nedeniyle kaza riskinin önemli ölçüde arttığı kanıtlandı. Araştırmaya göre, sürücülerin yüzde 46’sı, yani her iki sürücüden biri cep telefonu kullanmama kuralını ihlal ediyor. Sürücülerin yüzde 74’ü araca entegre cihazların dikkatlerini dağıttığını belirtiyor.

Trafikte mesaj yazıyorlar

Sürücülerin yüzde 39’u navigasyon sistemini, yüzde 58’i ise ön paneldeki menü aracılığıyla radyo sistemini kullanıyor. Sürücülerin yüzde 15’i trafikteyken SMS yazıyor ve yüzde 24’ü akıllı telefonlarını kullanarak mesajlarını okuyor.24 yaş altı katılımcılar arasında bu oranın çok daha yüksek olduğu görülüyor. Bu yaş grubundaki katılımcıların yüzde 23’ü araba kullanırken mesaj yazıyor ve yüzde 27’si mesajlarını okuyor.

Haberin Devamı

Tüm yaş gruplarındaki katılımcıların yüzde 29’u ise kimin kendilerine mesaj veya çağrı gönderdiğini görmek için cep telefonlarını kontrol ediyor. Araştırma sürücülerin yüzde 52’sinin dikkatinin yolcuların yaptığı telefon konuşmaları nedeniyle dağıldığını da ortaya koyuyor.