Gazete Vatan Logo

Kaza olunca görevini yapamadı

Kaza olunca görevini yapamadı

Giresun'da 5 Temmuz'da Skorsky helikopterin düşmesi sonucu eşi ve kızını kaybeden, kendisi de ağır yaralanan Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru, darbe girişiminin kilit isimleri arasındaydı. Darbe girişimi sırasında Doğru'ya FETÖ tarafından verilen görevler ise şunlardı:

* Ankara Güvercinlik Jandarma Lojmanları'nda ikamet eden 12 generalin etkisiz hale getirilmesi

* Jandarma havacılık unsurlarının kontrol altına alınması

* JÖAK (Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı) unsurlarının devredışı bırakılması...

Bu görevleri alan ve 14 Temmuz için önceden izin isteyen Mustafa Doğru, helikopter kazasında ağır yaralanınca darbecilerin planları da bozuldu. Jandarma'da etkisiz hale getirilemeyen generaller, işgal altındaki Kara Havacılık Okulu'nun darbe unsurlarından temizlenmesi operasyonunun asli unsurları oldular.

GÜVERCİNLİK SAVAŞI

Darbe girişiminde paralel teröristlerin kilit karargahlarından biri olan Güvercinlik'teki Kara Havacılık Komutanlığı'nda darbeciler önemli bir mukavemetle karşılaştı. Darbecilerin komutanlığı ele geçirdiğinin duyulmasının ardından Güvercinlik Jandarma Lojmanları'nda ikamet eden generaller teyakkuza geçti. Saat 23.00-23.30 sıralarında darbecilere karşı operasyon başlatıldı. Jandarma Harekat Başkanı Tümgeneral Arif Çetin, harekatı bir süre Hisarcıklıoğlu Camii imamının lojmanından yönetti.

Haberin Devamı

Operasyonun başındaki isimlerden Tümgeneral İbrahim Aydın, Kara Havacılık'ın işgalden kurtarılması için Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı'nın özel birimine komuta etti, darbecileri JÖAK timleriyle omuz omuza püskürttü. Kara Pilot Albay İsmail Balıbek ise yakıt tankerini piste getirip patlatmaya ve meydanı kullanılamaz hale getirmeye çabaladı. Kurmay Albay Aykut Tanrıverdi de helikopterden açılan ateşe karşı yılmaz bir mukavemet gösterdi, bir ara beylik tabancasıyla helikopteri vurmaya çalıştı. Sabaha karşı hava unsurlarının da desteğiyle darbecilerin kontrolündeki Güvercinlik, işgalcilerden geri alındı. Yerde darbecilere karşı mücadele yürüten askerlere havadan saldıran helikopter ise, karşısında F-16'ları görünce Akıncı Üssü'ne kaçmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

12 GENERALİ ALAMAYINCA...
Darbecilerin karargah olarak seçtikleri Kara Havacılık Okulu'nda başarıya ulaşamamasında aylar öncesinden yapılan planların aksaması etkili oldu. FETÖ teröristleri, Kara Havacılık Komutanlığı'nı ele geçirmeden önce hemen yakınındaki Jandarma lojmanlarında ikamet eden 12 generali devredışı bırakmayı planlamıştı. Ancak bu plan yerine getirilemeyince burada kalan Tümgeneraller Arif Çetin ve İbrahim Aydın büyük bir mücadeleye girişti. FETÖ'nün planlarını uygulayamamasının 5 Temmuz'da yaşanan Skorsky kazasıyla bağlantısı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, Giresun'da hava muhalefeti nedeniyle düşen helikopterde eşi ve kızını kaybeden, kendisi de ağır yaralanan Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru, FETÖ'cü darbe planlarında jandarma müdahalesini engelleyecek isimdi. Helikopter kazası olmasaydı ve Ankara'da 12 general etkisiz hale getirilseydi darbeciler belki de başarılı olacak ve Kara Havacılık Komutanlığı'na uzun süre komuta edeceklerdi.
Sabotaj dediler
Giresun'da 5 Temmuz günü yaşanan helikopter kazasında aralarında çocukların da olduğu 5'i sivil 7 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi ise yaralı kurtulmuştu. Türkiye'yi büyük üzüntüye boğan kaza sonrası FETÖ'ye yakın isimlerin Twitter'da yazdığı mesajlar dikkat çekmişti. Paralel örgüt sözcülerinden Faruk Mercan, “Jandarma komutanlarını taşıyan helikopterin düşmesi kaza mı, sabotaj mı? Olayın perde arkasında iç ve dış bazı odaklar olabilir” mesajını paylaşırken, örgütün 'Kanada İmamı' Faruk Arslan ise “Direnişe hazırlanan askerlerimizi öldürmeye başladılar” diyerek hükümeti suçlamıştı. Bu arada Giresun Başsavcılığı, Tuğg. Mustafa Doğru hakkında gözaltı kararı bulunduğunu açıkladı. Doğru, tedavisi tamamlanınca gözaltına alınıp sorgulanacak.

Haberin Devamı