Gazete Vatan Logo

Kayıt skandalı

Yüksek Lisans için sabah kayıt yaptıran öğrenciler, akşam kayıtları silinince şok oldu...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne Yüksek Lisans için sabah kayıt yaptıran öğrenciler, akşam kayıtları silinince şok oldu...

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Fen Bilimleri Enstitüsü 2009-2010 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi Tezsiz Yüksek Lisans kayıtları skandala neden oldu. 40 Tezsiz Yüksek Lisans öğrencisi için asil listeden 15 kişi kayıt yaptırdı. Kalan 25 kontenjan için yedek listeden dilekçe verenler arasında sıralama yapıldı. 25 kişinin isimleri üniversitenin internet sitesinde 16 Eylül 2009 tarihinde ‘kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan kişiler’olarak yayınlandı. Bu kişilerden 17-18 Eylül 2009 tarihlerinde kayıt yaptırmaları istendi. Bunun üzerine Saadet Sezin Kızılok adlı öğrenci 17 Eylül’de Ziraat Bankası’na harç parasını yatırarak üniversiteye evraklarını sabah saat 09.30’da teslim edip kaydını yaptırdı. Sevinçli bir şekilde evine dönen Kızılok, saat 16.30’da üniversiteden evine açılan bir telefon ile yüksek lisans kaydının silindiği haberini alınca şoke oldu.

‘Hakkımı arayacağım’

Fen Bilimleri Enstitüsü’ne başvurması istenen Saadet Sezin Kızılok, bir dilekçe ile hatanın düzeltilmesi için başvurdu. Bir yandan da yaşananların hukuksal boyutunu öğrenmek için avukatlarla görüştü. Kızılok, “Avukatlar bana verilen hakkın geri alınamayacağını belirtti. Bu arada da yeniden bir liste yayınlandı. Bu listeden de en yüksek puandan en düşük puana göre sıralama yapılarak belirlenen isimlerin kayıtları gerçekleştirildi. Benim puanım düşük olduğu için listeye giremedim. Mağdur olan sadece ben değilim. En az 10 kişi daha mağdur edildi. Şimdi ne olacak bilmiyorum. Eğer bu hata düzeltilmez ise hakkımı yargıda arayacağım” dedi.

ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Akgün, yaşanan gelişmeler üzerine yazılı bir basın açıklaması yaparak, “Eski listeye göre kayıp yaptıranların hakları kanun ve yönetmelikler çerçevesinde korunacak ve çözüm bulunacaktır. Hiç kimsenin bu konuda endişesi olmasın” dedi.


Bir skandal da Aydın’da

Adnan Menderes üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen özel yetenek sınavı, skandalla noktalandı. Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölüm Başkanı T. Hakan Yenal, yetenek sınav kılavuzunun görüş ve bilgisi dışında hukuka aykırı şekilde hazırlandığını, adil, şeffaf ve objektif sınav kriterlerinden uzak şaibeli yapıda bulunduğunu, ölçme ve değerlendirme ölçütlerinde önemli eksikler bulunduğunu öne sürdü ve mahkemeye başvurdu. Aydın 1’inci İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı vermesine karşın özel yetenek sınavı 31 Ağusto- 5 Eylül arası gerçekleştirildi. Ancak sınavı kazanıp kesin kaydını yaptıran birçok öğrenciye, 9 gün sonra açıklanan yeni bir listeyle ‘kazanamadınız’ denildi. Öğrenciler bilgi almaya çalışırken; rektörlük, “Konu mahkemede, bilgi veremeyiz” dedi. Sınavı kazanan öğrenciler, listelerin değişmesi üzerine şok geçirdi. Birinci sınav sonuç listesinde kazanıp kesin kayıt yaptıran, ancak ikinci listede kazanamayanlar arasında yer aldığını belirten bir aday, “Tam bir skandalla karşı karşıyayız. Bazı arkadaşlar bu okula kesin kayıt yaptırdıkları için diğer fakültelerden kayıtlarını sildirdi. Bir iki haftaya üniversiteler açılacak. Bizim akibetimiz ne olacak. Böyle vicdansızlık olmaz” diye dert yandı.

Haberin Devamı