Gazete Vatan Logo

Kayıp gazeteciyle ilgili yeni gelişmeler!

Dışişleri Bakanlığı, Kaşıkçı soruşturması çerçevesinde konsolosluk binasında arama yapılacağını açıkladı. Bu gelişmeden sonra ise Suudi Arabistan, Türk uzman ve ilgili yetkilileri İstanbul Başkonsolosluğunu ziyaret etmeleri için davet ettiğini açıkladı. Avrupa Birliğinin (AB), Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın durumu hakkında Suudi Arabistan'dan açıklama beklediği de belirtildi. Ayrıca BM İnsan Hakları Ofisi, Türkiye ve Suudi Arabistan'a Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolması ve öldürülmesi ihtimaline ilişkin çağrıda bulundu.

Kayıp gazeteciyle ilgili yeni gelişmeler!

Dünyanın gözü orada. Günlerdir konuşulan olayla ilgili peş peşe açıklamalar geliyor. Dışişleri Bakanlığı, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda arama yapılacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumuna ilişkin bir soruya cevap verdi.
Aksoy, "Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili gelişmeler, olayın gerçekleştiği günden itibaren yargı, emniyet ve istihbarat birimlerimizce yakından takip edilmektedir. Adıgeçenin akıbetinin tespiti amacıyla ilgili makamlarımızca başlatılan soruşturma yoğun bir şekilde sürdürülmektedir. Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi uyarınca konsolosluk binalarının dokunulmazlığı bulunmakla birlikte, diplomatik misyon şefinin muvafakatiyle konsolosluk binasında evsahibi ülke makamlarınca inceleme yapılabilmektedir. Suudi makamları işbirliğine açık olduklarını ve Başkonsolosluk binasında inceleme yapılabileceğini bildirmişlerdir. Soruşturma çerçevesinde konsolosluk binasında inceleme yapılacaktır." dedi.

Haberin Devamı

KAŞIKÇI'NIN VERDİĞİ SON RÖPORTAJ DA ORTAYA ÇIKTI

BBC'de yer alan haberde, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'nın, kaybolduğu 2 Ekim tarihinden 3 gün önce İngiltere'nin başkenti Londra'da bir konferansa katıldığı belirtildi.

Kaşıkçı, konferans sonrası BBC'ye verdiği röportajda da, "Suudi Arabistan'da büyük bir değişim yaşanıyor. Bu daha önce hiç görmediğimiz bir şey. Eleştiri yapan gazeteciler tutuklanıyor. Tutuklananlar muhalif bile değil. Bu olaylar insanları korkutuyor." görüşünü aktardı.

Birçok arkadaşının sebepsiz tutuklandığını duyduğunu ve bu nedenle Suudi Arabistan'a dönmediğini dile getiren Kaşıkçı, "Ben sadece bir gazeteciyim. Konuşma, yazma özgürlüğüne sahip bir gazeteciyim. Washington Post gazetesi bana bir alan verdi ve ben de orada düşüncelerimi özgürce yazıyorum. Keşke bu fırsat bana kendi ülkemde verilseydi." ifadelerini kullandı.

Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine katkı veren ve aynı zamanda Washington Post gazetesinde de yazılar yazan Kaşıkçı, geçen hafta salı günü resmi işlemler için Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na gittikten sonra ortadan kaybolmuştu.

Haberin Devamı

BM'DEN TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN'A KAŞIKÇI ÇAĞRISI
BM İnsan Hakları Ofisi, Türkiye ve Suudi Arabistan'a Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolması ve öldürülmesi ihtimaline ilişkin çağrıda bulundu.
Birleşmiş Milletler'in İnsan Hakları Ofisi 1 hafta önce son olarak Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girerken görülen Kaşıkçı'nın 'zorla kaybedilmesi' konusunda ciddi endişe duyduklarını vurguladı.
Cenevre'deki basın toplantısında konuşan BM İnsan Hakları Ofisi sözcüsü Ravina Shamdasani " Eğer öldüğü yönündeki iddialar ve buna yol açan olağanüstü durumlar doğruysa bu gerçekten şoke edici" ifadelerini kullandı.
Yapılan çağrıda Türkiye ve Suudi Arabistan'dan konuyu hızlı şekiilde soruşturup kamuoyunu bilgilendirilmeleri istendi.
Son olarak Washington Post, 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'na girdikten sonra bir daha görülmeyen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın son görüntüsünü yayınlamıştı.

SUUDİ ARABİSTAN TÜRK UZMANLARI İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞUNA DAVET ETTİ

Suudi Arabistan, İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı konusuna ilişkin, Türk uzman ve yetkilileri İstanbul Başkonsolosluğunu ziyaret etmeleri için davet etti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığına Suudi yetkililerin gönderdiği notada, Türk uzman ve ilgili yetkililer İstanbul Başkonsolosluğunu ziyaret etmeleri için davet edildi.

Notada, şu ifadelere yer verildi: "Suudi Arabistan Krallığı, kardeş Türkiye Cumhuriyeti'ne saygılarını sunar ve Suudi Arabistan Krallığı'nın Suudi Arabistan vatandaşı Hamza oğlu Cemal Ahmad Kaşıkçı'nın kaybolması meselesi gerçeğinin öğrenilmesine verdiği önemden ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle işbirliği ilkesinden hareketle, Türk uzman ve ilgili yetkilileri İstanbul Başkonsolosluğunu ziyaret etmeleri için davet etmektedir."

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, bugün konuya ilişkin bir soruya verdiği yazılı yanıtta, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı konusuna ilişkin "Soruşturma çerçevesinde konsolosluk binasında inceleme yapılacaktır." bilgisini paylaşmıştı.

Cemal Kaşıkçı geçen salı günü Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna evrak işlemleri için girmiş, daha sonra kendisinden haber alınamamıştı.

AB, KAŞIKÇI İÇİN SUUDİ ARABİSTAN'TAN AÇIKLAMA BEKLİYOR

Avrupa Birliğinin (AB), Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın durumu hakkında Suudi Arabistan'dan açıklama beklediği belirtildi.

Günlük basın toplantısında konuşan AB Komisyonu Sözcüsü Carlos Martin Ruiz De Gordejuela, Suudi gazeteci Kaşıkçı'ya ilişkin olayları yakından takip ettiklerini söyledi.

Gordejuela, "Suudi Arabistan'dan, önde gelen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın durumunu netleştirecek bir açıklama bekliyoruz." diye konuştu.

Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine katkı veren ve aynı zamanda Washington Post gazetesinde de yazılar yazan Kaşıkçı, geçen hafta salı günü resmi işlemler için Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra ortadan kaybolmuştu.

Haberin Devamı