Gazete Vatan Logo

Kayabaşı’nda arsa yarışı

Mega projelerin etkisiyle hızla gelişen Kayabaşı’nda satışa çıkarılan 51 bin metrekarelik TOKİ arsasına yoğun talep geldi. Arsanın ihalesine 11 firma katıldı, teklif 281 milyon lirayı aştı.

Kayabaşı’nda arsa yarışı

İSTANBUL’DA alt ve orta gelir grubuna yönelik konutların inşa edildiği bölge olarak öne çıkan Başakşehir Kayabaşı, mega projelerin etkisiyle son yıllarda yoğun ilgi görüyor. İlk kez TOKİ’nin adım attığı, ardından da Emlak Konut GYO’nun ihaleleriyle alt ve orta gelirden üst gelir grubuna kadar taşıdığı Kayabaşı’nda satışa çıkarılan arsalar için kıran kırana rekabet yaşanıyor. Son olarak Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) bölgede 51 bin metrekarelik arsasını hasılat paylaşımı modeliyle satışa çıkardı. Arsanın dün İstanbul’da düzenlenen ihalesi yoğun talep gördü. Arsaya gelen yüksek talep, sektörün de yıla canlı başlamasını sağladı. İhalenin ilk oturumuna 11 firma teklif verdi, en yüksek teklif 281 milyon 586 bin lira oldu. İhalenin kazananını üçüncü oturumdaki açık artırma belirleyecek. İkinci ve üçüncü oturumun tarihi daha sonra belirlenecek.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, “İhaleyi kazanan şirket arsa üzerinde proje geliştirecek, elde ettiği gelirin ihalede belirlenen oranını da arsa payı olarak TOKİ’ye verecek” dedi. Arsadan elde edilen gelir TOKİ’nin yeni ve mevcut projelere kaynak oluşturacak.

Haberin Devamı

Yeni konsepte uygun

Ergün Turan, ihale kapsamında kurumun birikimi ile özel sektörün dinamizmini bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Hasılat paylaşımı ve özel sektör işbirliği olmasına rağmen TOKİ’nin yeni konsept dizaynı çerçevesinde sözleşmede yer alan imar ölçeğine göre inşaatın yapılacak. Kişi başına 36 metrekare yeşil alan sunan proje, günlük enerji ve ısı ihtiyacının büyük bir kısmı güneş enerjisinden elde edilecek biçimde tasarlanacak” diye konuştu.

Başkan Turan, ihaleye çıkarılan alanın TOKİ tarafından planlanan ve Türkiye’nin en büyük uydukent projesi olduğunu da belirtti. Arsanın Kayabaşı’nda 3’üncü köprü bağlantı yolu güzergâhında, Atatürk Havalimanı’na 17, yeni havalimanına 20 kilometre uzaklıkta yer aldığını söyleyen Turan, “Projenin uygulanacağı alan, Olimpiyat Stadı, Şehir Hastanesi ve Başakşehir’e komşu olan konumuyla İstanbul’un yeni cazibe merkezlerinden biri” diye konuştu.

Haberin Devamı

İhalede hangi firmalar teklif verdi?

İHALEDE teklif veren firmalar arasında, Teknik Yapı, Siyah Kalem, Maksem Yapı, Mustafa Ekşi-Biser-Gümüştaş, Baş Yapı-Şentürk, Eroğlu, Makro İnşaat, Ak Yapı, Sur Yapı-Hatay Akpınar, Cihan İnşaat ve İstanbul Teknik Arı-Fuzul-Vefa yer aldı. İhalede en yüksek teklif 281 milyon 586 bin lira satış toplam geliri üzerinden 70.3 milyon lira arsa payı teklif eden ve İstanbul Teknik Arı-Fuzul-Vefa iş ortaklığından geldi.

2 milyar liralık 6 proje masada

İSTANBUL Bağcılar’daki karma projesi Batışehir’in inşaat faaliyetlerini tamamlayan Ege Yapı, 2016’da 2 milyar liralık yatırıma hazırlanıyor. Bu yıl için masasında 6 proje bulunan Ege Yapı, Kağıthane, Yedikule, Çekmeköy, Maslak, Beyoğlu ve Beylerbeyi’nde yeni projelerini hayata geçirmeyi planlıyor. Şirketin hedefinde Yenisahra ve Üsküdar’da kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak da bulunuyor. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, şirketin 2015 yılı faaliyetleri ve 2016 hedefleri hakkında bilgi verdi. 2015 yılında mevcut projelerinde 1.095 bağımsız birim satışı ve 570 milyon lira ciroya ulaştıklarını söyleyen Kabadayı, geçen yılı teslim yılı olarak geçirdiklerini ifade etti. Kabadayı, “Batışehir, İzPark, Pega Kartal ve Sheraton Samsun projelerini tamamladık. Batışehir projemizin satışlarının yüzde 93’ü tamamlanırken, Pega Kartal’da bu oran yüzde 86’ya geldi” dedi. Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı projesi olan Batışehir’den 2.1 milyar lira toplam satış geliri bekleyen şirket, Emlak Konut’a da 600 milyon liranın üzerinde arsa payı ödeyecek. Kabadayı, Batışehir’de altyapı ve üstyapıya da toplamda 20 milyon dolar harcayacaklarını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı