Gazete Vatan Logo

Kaya dinleme cihazı çıktı!

İran’ın önemli nükleer tesisi Fordo’da kaya şeklinde bir dinleme cihazı bulunduğu öne sürüldü

Cihazın, Batılı istihbarat birimlerinin İran hakkındaki en büyük bilgi kaynağı olabileceği belirtiliyor.

İran’ın nükleer programında en stratejik noktalardan biri olan Fordo nükleer tesisinde 17 Ağustos’ta bir patlama meydana geldiği ve tesisin elektrik kablolarının büyük hasar gördüğü açıklanmıştı. Patlamanın ardından uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin yürütüldüğü tesiste çalışmaların kısmen aksadığı ifade edilmişti.

İngiliz Sunday Times gazetesi, dün bu patlamayla ilgili ilginç bir iddia ortaya attı. Gazetenin Batılı istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, İranlı yetkililer tesiste kaya şeklinde elektronik dinleme cihazı buldu. Haberde İran Devrim Muhafızları’nın geçen ay Fordo Nükleer Tesisi’ndeki iletişim bağlantılarını kontrol ederken, bir kaya bulduğu belirtildi. Devrim Muhafızları kaldırmaya çalıştıklarında kaya infilak etti. İngiliz gazetesine göre, böylece elektronik dinleme cihazı kendini yok etti. Gazete, dinleme cihazının Fordo Tesisi’ndeki bilgisayarlardan verileri alabildiğini belirtti.

Artık izlemek çok zor

İranlı yetkililer bu iddia hakkında hiçbir açıklama yapmadı. Sunday Times gazetesi ise bu dinleme cihazının Batılı istihbarat servislerinin en büyük kaynağı olabileceğini ve infilak etmesinin ardından İran’ın nükleer programının ulaştığı seviyeyi kontrol etmenin oldukça zorlaşmış olabileceğini belirtti.

Geçen hafta İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Feridun Abbasi-Davani, 17 Ağustos’ta Fordo Tesisi’nin, elektrik kablolarının havaya uçurularak sabote edildiğini açıklamıştı. İranlı bir milletvekili ise, Alman Siemens şirketini, Fordo Nükleer Tesisi’ndeki sabotajı gerçekleştirmekle suçladı. Milletvekili, İran’ın nükleer programı için Siemens’den aldığı teçhizat içinde küçük patlayıcıların bulunduğunu söyledi. Firma ise bu suçlamayı reddetti.

Haberin Devamı