Gazete Vatan Logo

Katliamdan kaçış!

Myanmar’ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarından kaçarak Bangladeş’e ulaşan Arakanlı Müslümanların sayısı 73 bine yükseldi

Katliamdan kaçış!

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) Bangladeş’teki Bölge Sözcüsü Vivian Tan, Arakan’da saldırıların başladığı 25 Ağustos’tan bu yana 73 bin sivilin Bangladeş’e geçtiğini söyledi.

Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan eyaletinde devam eden saldırılarında, 25 Ağustos’tan beri çok sayıda Arakanlı Müslüman’ın sivil hayatını kaybettiği düşünülüyor. Saldırılarda 60’tan fazla köy hedef alınıp bu köylerden onlarcası yakıldı.

2 bin ev yakıldı

Bağımsız kaynaklar, ordu ve milislerin saldırılarında Arakanlı Müslümanlara ait en az 2 bin 625 evin yakılarak yerle bir edildiğini öne sürüyor. On binlerce Arakanlı Müslüman da can güvenliği sebebiyle bölgeden kaçmaya çalışırken siviller kara ve deniz yoluyla Bangladeş’e geçmeye çabalıyor. On binlerce kişinin sınır bölgesindeki bekleyişi ise sürüyor. Bangladeşli yetkililer, Arakanlılar için sınırda kurulan yardım kamplarının şimdiden dolduğunu ifade ediyor. Myanmar hükümetinin uluslararası kuruluşlara bölgeye giriş izni vermemesi nedeniyle ölü sayısı saptanamıyor. Arakanlı sivil toplum kuruluşları, hayatını kaybeden sivillerin sayısının bini aştığını bildirirken, bazıları rakamın binlerce olduğunu iddia ediyor.

Haberin Devamı

Türkiye sevgisi

Arakanlı Müslümanlar, Türkiye’ye, kendilerine uluslararası alanda verdiği destek ve yardımseverlerin bölgede yaptığı çalışmalar nedeniyle büyük sevgi besliyor. Arakanlılar, Budist saldırılarından en çok etkilenen bölgelerden olan Sittwe şehrindeki Rohingya köylerini ziyaret eden Türk yardım ekiplerine büyük ilgi gösterdi. Zor şartlar altında bölgeye ulaşan Türk yardım gönüllülerinin, bu zor günlerde kendilerini unutmamasından mutlu olan Arakanlı Müslümanlar, gösterilen çabadan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Arakanlı Müslümanlar, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Myanmar yönetimine gösterdiği tepkiden dolayı müteşekkir olduklarını ifade etti. Arakanlı bir hayvan satıcısı, Türkiye’ye olan sevgisini bir kumaşın üzerine ay-yıldız çizerek gösterdi. Bu kumaşı satacağı kurbanlığın üzerine bağlayan satıcı, Türkiye’nin Myanmar devletine gösterdiği tepkinin kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi. (AA)

Haberin Devamı

BM faaliyetini durdurdu

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Arakan’da insani şartların kötüleşmesi dolayısıyla faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Kurumdan yapılan açıklamada “Güvenlik durumunun kötüleşmesi sebebiyle eyaletteki tüm gıda yardımı faaliyetleri sonlandırılmıştır” ifadesi kullanıldı. Kurum ayrıca bu durumda 250 binden fazla yerinden edilmiş insanın etkileneceğini ekledi. WFP ve benzeri yardım kuruluşları Myanmarlı yetkililer tarafından Rohingya milislerine dolaylı yoldan destek olmakla suçlanıyor.

Vatandaşlık hakları yok

Myanmar’daki Budist çoğunluk, nesillerden beri o topraklarda yaşamalarına rağmen Rohingya Müslümanlarına Bangladeş’ten kaçak gelen devletsiz göçmenler gözüyle bakıyor. Vatandaşlık verilmeyen, azınlık bile sayılmayan Myanmar’daki Müslümanlar dünyanın en zorluk çeken ve haklarında en fazla yasal işlem yapılan halkları arasında yer alıyor. Myanmar lideri Aung San Suu Kyi yıllardır kötü muameleye tabi tutulan Rohingya Müslümanlarının sorunlarına eğilmemesi nedeniyle Batılı devletler tarafından eleştiriliyor.

Haberin Devamı

Myanmar’da şiddet derhal durdurulmalı!

ENDONEZYA Devlet Başkanı Joko Widodo, Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırıları kınayarak “Myanmar’daki şiddet olayları ve insani kriz derhal durdurulmalı” dedi. Basın toplantısı düzenleyen Widodo, “Endonezya her zaman Arakanlı Müslümanların yanında oldu ve olmaya da devam edecek. Myanmar’daki şiddet olayları ve insani kriz derhal durdurulmalı. Sorunun çözümü için ben ve bakanlarım yoğun toplantılar yapıyoruz. Arakanlı Müslümanlar için sadece konuşmak değil harekete geçmek gerekiyor” dedi.